fbpx

Farma Practic 13-14 martie 2024

Miercuri, 13 martie 2024
Sesiunea 1 | 1400 – 1600

Farm. Rodica Aluaș
– Moderator –

Evaluator și formator RBPF, Lead auditor

Conf. univ. dr. farm. Mircea Croitoru

Șef departament toxicologie și biofarmacie UMF Tg. Mureș

Pot să existe/ne dorim să existe ,,efectele minune postulate” în domeniul suplimentelor alimentare?

Termenul ”snake oil” a fost inventat în ”Vestul Sălbatic” SUA în perioada anilor 1800 când diverși vânzători de ”leacuri minune” traversau vastul teritoriu al SUA promovând produse ce nu aveau practic niciun efect sau în cel mai rău caz puneau în pericol sănătatea consumatorilor. Unul dintre motivele apariției FDA este tocmai acest fenomen. În 2024 ne așteptăm ca așa ceva să nu existe, nu???
Însă din păcate există, ambalat recent sub forma așa numitelor ”suplimente alimentare” care nu trebuie să corespundă practic, din punct dee vedere toxicologic și farmacologic niciunei legisalții din domeniul medicamentului. În prezentarea mea am să arăt câteva produse din trecut care au fost considerate ”nimune asupra sănătății” și s-au dovedit unele dintre cele mai periculoase produse cu care putem intra în contact – acest lucru bineînțeles după detonarea în Hiroshima și Nagasaki a două tipuri de bombe nucleare. Recent au apărut suplimente alimentare conținând compuși ce sunt consideranți un pericol real pentru mediu și chiar există legislație, în special în domeniul auto, pentru prevenirea eliberării în mediu a unor compuși similari – costurile acestor legi sunt imense. Culmea, acești cmpuși în suplimentele alimentare fac doar bine conform așa numitului ”prospect”. Alături de acest fenomen, există alte produse care dacă chiar ar avea efectul propus, acesta ar fi catastrofal pentru populația umană. Mă refer aici la ”creșterea sintezei endogene de colagen”, ”efect antioxidant puternic”, chiar ”stimularea imunității” și aktele. Bineînțeles, există compuși extrem de valoroși ce pot apărea în unele suplimente alimentare. Din păcate decernarea ”snake oil” de un produs extrem de valoros este foarte greu de făcut pentru omul obișnuit, adică persoana care nu are cunoștințe solide în domeniul medical.

Asist. univ. dr. farm. Ana-Maria Vlăsceanu

Contaminanți ai apei și solului – provocări pentru sănătatea umană: nitrațî și nitriți

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)

Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsită în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de acțiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat).
Principiul de funcționare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot, care acționează ca o peliculă protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de această combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană, senzația de arsură a faringelui, uscăciunea faringelui, durerea la
înghițire, răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurând în primul rând o mucoasă faringiană sănătoasă, barieră împotriva factorilor patogeni și totodată constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Vitamina D pentru o viață activă!

Vitamina D acționează asupra unei varietăți de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.
Vitamina D contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și muscular, reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase, se corelează cu o absorbție crescută a calciului și a fosforului și asigură funcționarea normală a sistemului imunitar.
În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza, malabsorbția, tulburările renale, tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.
Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii, inclusiv prin COVID-19.
Este foarte importantă menținerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viață activă și sănătoasă..

Miercuri, 13 martie 2024
Sesiunea 1 | 1615 – 1745

Asist. med. Grațiela Indreica

Asistentul medical de farmacie atribuții și îndatoriri.Diferența dintre un asistent și farmacist

Dr. Elisabeth Martoncsak 

Education manager, Colgate-Palmolive România

Incursiune în metode preventive, pentru acasă, împotriva cariei sau a sensibilității dentare !

Prevenția stomatologică la domiciliu se adresează adulților și copiilor și trebuie să facă parte din recomandările cu care pacientul părăsește cabinetul stomatologic pentru următoarele 6-12 luni până la controlul preventiv următor. Veți afla detalii despre tehnologii consacrate de prevenire a cariei dentare si de ce compușii organici ai fluorului sunt mai eficace comparativ cu cei anorganici. Veți afla despre tehnologii noi și despre acțiunile pe care le are arginina, aminoacidul semiesențial cu beneficii multiple în cavitatea orală. Concentrația de 8% a argininei asigură obturarea canaliculelor dentinare expuse și calmarea sensibilității dentare, împreună cu substanțele minerale din cavitatea orală.

Miercuri, 13 martie 2024
Sesiunea 1 | 1800 – 2000

Farm. Bianca Băluță

Specialist în sănătate cu experiență în politica farmaceutică, prețuri și rambursare și sănătate digitală

Explorarea altor călătorii profesionale – ce opțiuni avem după absolvirea Facultății de Farmacie?

Sunt Bianca Băluță, absolventă a Facultății de Farmacie Carol Davila (promoția 2019) și am ales să explorez alt parcurs profesional decât cel ce a fost considerat normal în trecut. Am absolvit un master în politici internaționale de sănătate la London School of Economics & Political Sciences, iar din punctul de vedere profesional am lucrat în mediul privat și mediul public (național și european).

Cred mult în ideea de alegere a traseului profesional care îți folosește superputerile și care îți dă sens. Cred că nu ar trebui să ne limităm la ce am învățat în facultate, cred mult în învățarea autonomă și în curajul de a explora și alte oportunități. Cred că e sănătos să recunoaștem când nu știm, să vrem să știm mai mult și să ne căutăm oameni care să ne inspire. De altfel, nu cred în parcursuri profesionale identice.

Ce putem face după Facultatea de Farmacie? Răspunsul scurt e că putem face multe și mult mai multe, în orice ramură în care activăm. Fie că e farmacie comunitară, fie că e industrie, cercetare, mediul public, organizații non-guvernamentale etc. Răspunsul lung îl discutăm împreună la conferință.

Prof. univ. dr. Nedelcu Danut-Laurentiu

Prof. dr. la Universitatea Transilvania Brașov – Facultatea de Medicină – Disciplina Semiologie medicala

Managementul pacientului cu durere abdominală

Farm. Elena-Bianca Cincă

Farmacist în cadrul farmaciei Ropharma 50 – Miercurea Ciuc

Managementul fitofotodermatozei în farmacii

De ce am ales tema fitofotodermatoza?
Sunt Bianca-Elena Cincă și am devenit recent mamă. Pe lângă schimbarea multor perspective personale (mamele știu de ce 😊), am început să privesc cu alți ochi și patologia bebelușilor.
De aceea am ales “fitofotodermatoza în farmacii” și în prezentarea mea voi aborda într-un mod practic și concis cauzele apariției acestei patologii, opțiuni terapeutice, noutăți din literatura de specialitate și, în special, rolul fundamental al farmacistului și asistentului de farmacie în consilierea pacientului cu acest diagnostic, indiferent de categoria de vârstă din care aparține.

Joi, 14 martie 2024
Sesiunea 1 | 1400 – 1545

Prof. univ. dr. farm. Simona Negreș

Președinte colegiul farmaciștilor București
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”
Disciplina de Farmacologie şi Farmacie clinică

Doza de urgență- la cerere sau la nevoie?

Farm. Florina Bonifate

Președinte Colegiul Farmaciștilor Galați

Perspectiva utilizării extinse a serviciilor farmaceutice

Dr. Ghizela Todor-Simion

Medic primar Neurologie

Cum putem susţine eficient recuperarea pacienţilor cu deficit cognitiv

Joi, 14 martie 2024
Sesiunea 1 | 1600 – 1730

Prof. univ. dr. farm. Vari Camil

Șeful Disciplinei de Farmacologie din cadrul UMF din Târgu Mureș

Rolul farmacistului în consilierea medicației vârstelor extreme

Dr. Alexandru Guță

Medic primar în Medicină Internă
Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov

Papologia hepatică în practica personalului din farmacie prin prisma simptomatologiei și recomandarea soluțiilor avizate de tratament

Psiholog Alina Neagoe

Psiholog clinician principal 
Supervizor psihologie clinică

Gestionarea situațiilor tensionate între colegi – cum să ne găsim motivația zilnică să fim cei mai buni

Gestionarea situațiilor tensionate între colegi și menținerea motivației zilnice pentru a fi cei mai buni implică o combinație de abilități interpersonale, strategii de gestionare a stresului și un set solid de obiective și valori personale.
Abilitățile interpersonale includ tehnici de gestionare a emoțiilor și de comunicare eficientă, care, atunci când sunt combinate cu un management eficient al stresului pot dezamorsa situațiile tensionate la locul de muncă.

DEZBATERE

Farm. Marius Călin Cherecheș
– Moderator dezbatere –

Farmacist, pasionat de lectură și șah.
Fondator Optimerix.

Farm. Elena-Bianca Cincă

Farmacist în cadrul farmaciei Ropharma 50 – Miercurea Ciuc

Farm. Liana Balta

Farmacist prescriptor independent, UK

Farm. Iulian Bounegru

Lucrează la clinica Pro Clinic din Galați si este farmacist rezident la Maternitatea Buna Vestire Galați unde practică “farmacoterapie asistata”. Este vicepresedinte Colegiul Farmaciștilor Galați

Farm. Paul Andreianu

Membru al Royal Pharmaceutical Society (Marea Britanie), ESOP (European Society of Oncology Pharmacy) Voluntar – Area President – St John Ambulance

Farm. Ana-Maria Colgiu

Farmacist șef Spitalul Județean de Urgență Buzău

Farm. Nicoleta Radu

Clinică Oncologie Medicală Mureș