fbpx

Farma Practic 14-15 iunie 2023

Ziua 1 – Sesiunea 1
1400 – 1545

Farm. Florina Bonifate

Președinte Colegiul Farmaciștilor Galați

Serviciile farmaceutice în farmaciile comunitare

Provocările unui farmacist independent

Farm. Emanuel Lazar

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)

Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsită în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de acțiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat).
Principiul de funcționare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot, care acționează ca o peliculă protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de această combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană, senzația de arsură a faringelui, uscăciunea faringelui, durerea la
înghițire, răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurând în primul rând o mucoasă faringiană sănătoasă, barieră împotriva factorilor patogeni și totodată constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.

Incursiune în metode preventive, pentru acasă, împotriva cariei sau a sensibilității dentare !

Prevenția stomatologică la domiciliu se adresează adulților și copiilor și trebuie să facă parte din recomandările cu care pacientul părăsește cabinetul stomatologic pentru următoarele 6-12 luni până la controlul preventiv următor. Veți afla detalii despre tehnologii consacrate de prevenire a cariei dentare si de ce compușii organici ai fluorului sunt mai eficace comparativ cu cei anorganici. Veți afla despre tehnologii noi și despre acțiunile pe care le are arginina, aminoacidul semiesențial cu beneficii multiple în cavitatea orală. Concentrația de 8% a argininei asigură obturarea canaliculelor dentinare expuse și calmarea sensibilității dentare, împreună cu substanțele minerale din cavitatea orală.

Dr. Elisabeth Martoncsak

Education manager, Colgate-Palmolive România

Ziua 1 – Sesiunea 2
1600 – 1740

Farm. Gabriela Pura

Farmacist șef, serviciul de Ambulanță Cluj-Napoca
Membru al ANFSR
Membru în Working Group 4 CTF, European Association of Hospital Pharmacists (EAHP) Brussels, Belgium
Secretar al Asociației Naționale al Farmaciștilor de Spital din România.
Presedinte al Asociației Naționale al Farmaciștilor de Spital din România

Consumatorul de substante, de la curiozitate la.. prea tarziu

Sunt farm Gabriela Pura, farmacist sef in cadrul Ambulantei Cluj. Pare ca tot mai multi dintre noi resimtim oboseala fizica si psihica si cautam solutii pentru a ne simti “diferit”. Ca urmare, cresterea numarului persoanelor care apeleaza la diverse substante pentru a avea perceptia subiectiva ca se simt mai bine psihic si fizic este si va fi in crestere. De ce fac asta? Cauzele sunt multiple. La Farma Practic voi vorbi din experienta proprie despre perioada in care preluam si avem grija de un pacient-consumator, despre cum comunicam cu el si familia lui si despre ce este de spus si facut in aceste situatii. În ultimii ani în Romania au fost autorizate 25 de Farmacii de circuit închis în structura Serviciilor de Ambulanta iar farmacistul este considerat un pilon important în medicina de urgență din prespital. Ce facem noi si ce ar fi sa stie colegii din farmaciile comunitare despre acest subiect?

Va astept la dialog la Farma Practic!”

Cum sa ne mentinem zilnic mintea sanatoasa

Dr. Iordache Marius Petruț

Medic Specialist Neurologie la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Ilfov, Bucuresti

Prof.univ.dr.farm. Andreea Letitia Arsene

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”
Disciplina de Microbiologie Generală și Farmaceutică

Inflamatia si stresul oxidativ: factori cheie pentru intelegerea patologiei reumatice cronice

Farmacist-Manager al unei policlinici

Farm. Alexandru Vasile

Vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud

Ziua 1 – Sesiunea 3
1755 – 2000

Dr. Bogdan Georghe

Medic în cadrul Agenției Naționale Antidrog și din 2014 face parte din echipa Observatorului Român pentru Droguri și Toxicomanie sprijinind monitorizarea indicatorilor epidemiologici cheie

Cum ne pregătim pentru comunicarea cu persoanele dependente?

Gestionarea dependențelor în UK. Ce putem prelua?

Farm. Liana Baltă

Farmacist prescriptor independent în UK

Ziua 2 – Sesiunea 1
1400 – 1600

Prof. univ. dr. farm. Simona Negreș

Președinte colegiul farmaciștilor București
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”
Disciplina de Farmacologie şi Farmacie clinică

De cine sunt dependenți farmaciștii și care sunt dependențele pe care le pot gestiona în farmacie

Probleme frecvente de dependenta în terapie și abordarea lor

Prof. univ. dr. farm. Robert Ancuceanu

Profesor în cadrul Facultăţii de Farmacie
UMF Carol Davila Bucureşti

Conf. univ. dr. farm. Mircea Croitoru

Șef departament toxicologie si biofarmacie UMF Tg Mures

Produse cu potential toxic care duc la dependență 

Utilizarea de substanțe cu efect euforizant este o problemă curentă și binecunoscută a societății noastre, în special prin prisma apariției dependenței. Ea poate fi psihică – o stare care ”obligă” individul în continuarea consumului substanței pentru evitarea unor stări psihice nedorite – și fizică – o stare în care apar manifestări fizice ce pot pune în pericol viața pacientului în momentul neadministrării substanței medicamentoase. Deși pe termen scurt dependența fizică este cea care primează în reluarea consumului, aceasta este: de durată relativ scurtă (aprox. 1 săptămână); tratabilă în mod rezonabil; caracteristică unui număr relativ redus de substanțe medicamentoase. Datorită particularităților stării de dependență (efecte neegative extrem de intense), individul dependent poate deveni un pericol real pentru el însuși, precum și pentru societate. Din nefericire, există cazuri de inducere a stării de dependență la utilizarea de substanțe active folosite în scopul tratării unor boli.
Medicamente utilizabile în tratamentul durerii, anxiețății, depresiei, tulburărilor de natură psihică, anumitor boli neurodegenerative, etc sunt implicate cel mai des în urmărirea de către pacient a consumului în lipsa simptomatologiei pentru care au fost prescrise. Acest fenomen are cauză unele practici medicale care, dacă sunt îmbunătățite se scade mult riscul de inducere a dependenței la un individ care, în alte condiții nu ar fi fost tentat să consume astfel de produse. Este important de menționat că neadministrarea de substanțe care ar putea îmbunătății starea de sănătate mentală sau fizică a individului datorită ”fricii” de potențialul de inducere al dependenței nu este o măsură acceptabilă. Există compuși cu potențial euforizant extrem de ridicat, dar care în condițiile administrării în doza și forma farmaceutică corespunzătoare vor prezenta un raport beneficiu/risc corespunzător.
În prezentare se vor discuta susbtanțe cu utilizare medicală, care au un risc ridicat de inducere a stării de depeendență la unii pacienți, metode de prevenire a acestui fenomen, principii moderne de abordare a unei astfel de probleme (inclusiv ”deprogramarea” pacientului dependent, descoperiri recente în fenomenul dependenței (modificări fizice în centrul voinței – opioide), etc.

Acționează pentru protecție!

Farm. Rodica Aluaș

Evaluator și formator RBPF
Lead auditor

Ziua 2 – Sesiunea 2
1625 – 1750

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Vitamina D pentru o viață activă!

Vitamina D acționează asupra unei varietăți de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.
Vitamina D contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și muscular, reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase, se corelează cu o absorbție crescută a calciului și a fosforului și asigură funcționarea normală a sistemului imunitar.
În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza, malabsorbția, tulburările renale, tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.
Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii, inclusiv prin COVID-19.
Este foarte importantă menținerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viață activă și sănătoasă..

Cum putem susţine eficient recuperarea pacienţilor cu deficit cognitiv

Dr. Ovidiu Tudor

Medic specialist neurologie, Regina Maria Bucuresti

Farm. Paul Andreianu

Membru al Royal Pharmaceutical Society (Marea Britanie), ESOP (European Society of Oncology Pharmacy) Voluntar – Area President – St John Ambulance (organizație neguvernamentală caritabilă dedicată programelor educaționale și practicării primului ajutor și sprijinului sistemului național de răspuns la situații de urgență din Marea Britanie

Informația – între dependență și independență

Cea mai mare parte a ceea ce se întâmplă în organizațiile moderne dar și în societatea de astăzi are strânsă legătură cu procesarea informațiilor și luarea deciziilor.
Factorii cruciali în acest sens sunt: calitatea (și cantitatea) informației colectate, capacitatea individului / grupului de a procesa aceste informații și de a lua decizii în limitele care ar putea deriva din context.

Cu alte cuvinte, probabilitatea de a lua o decizie bună bazându-te exclusiv pe date insuficiente sau de calitate îndoielnică și având factori de decizie slab pregătiți este foarte mică.
In mod similar, dependenta de informatii de o calitate indoielnica nu va duce niciodată la independența profesionala.

Unde întâlnim aceste procese decizionale în viață de zi cu zi?
Oriunde.
De la decizia referitoare la “cu ce mă îmbrac astăzi?”, la exemplu clasic “ce conduita terapeutica alegem pentru pacient?” și pana la “eu cu cine votez?”.

DEZBATERE

Comunitatea, farmacia și asumarea

1805 – 2000

Farm. Marius Călin Cherecheș

Farmacist, pasionat de lectură și șah.
Fondator Optimerix.
Fost Consilier în Ministerul Sănătății

Farm. Corina Todor

Farm. Corina Samsudean 

Farm. Cristina Pavel

Președinte Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE)

Farm. Silvia Mincu

Farmacia Maiteder de Eguileor (Spania)

Farm. drd. Oana Ramona Cătălina Gheorghiu

Farmacist coordonator la farmaciile Maxifarma Ploiesti şi farmacist coordonator la Trifarm-Maxifarma

Farm. Paul Andreianu

Membru al Royal Pharmaceutical Society (Marea Britanie), ESOP (European Society of Oncology Pharmacy) 

Farm. Leonard Man

Partner la Farmacist MAN

Ana Măiţă

Fondator si presedinte Asociatia mame pentru mame