Farma Practic 17-18 noiembrie 2023

Webinar online, pe platforma ZOOM  |  Pentru descarcare zoom –  click AICI !

Program Webinar Farma Practic 17-18 noiembrie 2023

Tema ediției: Prevenția și serviciile farmaceutice. Corelații etică-materialism

Webinar creditat 16 EFC (farmaciști) și 9 EMC (asistenți)

Vineri, sesiunea I | 1400 – 1550

Farm. Rodica Aluaș
– Moderator eveniment –

Evaluator și formator RBPF, Lead auditor

Farm. Florina Bonifate

Președinte Colegiul Farmaciștilor Galați

Serviciile farmaceutice în farmaciile comunitare

Dr. Alexandru Aricescu

Medic primar psihiatrie, medic specialist Diabet Nutritie și Boli metabolice, București

Cum să ne menținem zilnic mintea sănătoasă

Dr. Ovidiu Tudor

Medic specialist neurologie, Regina Maria

Cum putem susţine eficient recuperarea pacienţilor cu deficit cognitive

Prof. univ. dr. farm. Andreea Letiția Arsene

Facultatea de farmacie, disciplina de Microbiologie Generală și Farmaceutică, București

Stresul oxidativ și inflamația: “noi ținte terapeutice în diferite condiții patologice”

Vineri, sesiunea II | 1605 – 1800

Dr. Monica Curelea

Medic primar medicină de familie, membru grup vaccinologie SNMF

Gripa o permanentă provocare sezonieră. Importanța unei protecții dincolo de gripă

Vom aborda teme legate de povara gripei și faptul ca o boală prevenibilă prin vaccinare încă ucide o persoană în fiecare minut în lume. Avem la dispoziție instrumentele cu care putem preveni atât gripa cât și complicațiile datorate acesteia prin cele două produse pe care Sanofi le-a adus în România. Anul acesta am lansat vaccinul gripal dedicat vârstnicului pe care dorim și în acest context oferit de evenimentul Farma Practic să îl aducem la cunoștința farmaciștilor prezenți, mai ales în momentul în care România a virat catre sistemul de compensare pentru a creste accesul cât mai multor pacienți la vaccin și vaccinare. Efluelda, vaccinul cu doză crescută de antigene, vine cu tradiția și expertiza Sanofi, cea cu care profesioniștii în domeniul sănătății sunt obișnuiți prin prezența pe care se pot baza de atâta timp a vaccinului gripal cu doză standard, VaxigripTetra.

Dr. Ana Cristina Stefănescu

Medic primar pediatru la Spital Regina Maria Cluj

Pacientul pediatric- prins între recomandarea medicului și a farmacistului

Pacientul pediatric- prins între recomandarea medicului și a farmacistului
Cum bine știm, terapia medicamentoasă a copiilor este mai dificilă din multe motive – particularități de calculare a dozei (pe greutate sau pe vârstă?), din cauza unor limitari ale prospectului (“doar peste 2 ani”, de ex). Uneori pot exista dificultăți și în ce privește sfaturile pe care le primesc pacienții odată ajunși cu recomandarea la farmacie, unde pot exista neconcordanțe.
Încă un motiv să existe o bună colaborare între farmacist și medic.
Eu sunt Ana – medic pediatru. Adică Ana Ștefănescu, prietena lui Tigrișor (tigrișorul care îmi camuflează stetoscopul), Ani, „Doctorița Plușica”, … mi s-a spus chiar și Regina Maria o data, de către un băiețel care încurcase numele meu cu cel al policlinicii și vă dau întâlnire la Webinarul Farma Practic.

Farm. rezident drd. Daniel Ungureanu

Disciplina de Chimie Farmaceutică
Facultatea de Farmacie Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Managementul unor terapii suportive în cancer

“Durerea, anxietatea și depresiea, greața și vărsăturile induse chemoterapic, constipația și diareea.
O parte din acestea sau toate, pot fi experimentate cândva de persoana cu patologie oncologică. Și atunci când apar, în afară de medicul curant, fie pacientul, fie un apropiat al său, e posibil să apeleze și la un farmacist. Știți ce aveți de facut sau ce să nu faceți atunci când nu sunteți siguri, pentru a nu face rău?
Sunt farmacist Daniel Ungureanu și la Farma Practic, voi aborda terapiile în cele 4 situații menționate mai sus, pornind de la nivele de:
– evidență și clase de recomandare;
– știință;
– medicina bazată pe dovezi.
Până vom discuta, vă reamintesc doar faptul că “opiniile experților” au cel mai slab “nivel de evidență” în medicina bazată pe dovezi!
În lumea neîncrederii în sistemul medical, cred că profesioniștii din sistem ar fi să fie primii care își manifestă încrederea în știință și acționează în consecință.

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)

Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsită în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de acțiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat).
Principiul de funcționare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot, care acționează ca o peliculă protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de această combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană, senzația de arsură a faringelui, uscăciunea faringelui, durerea la
înghițire, răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurând în primul rând o mucoasă faringiană sănătoasă, barieră împotriva factorilor patogeni și totodată constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.

Vineri, sesiunea III | 1815 – 2000

Asist. med. Cristina Mușina

Președinte OAMGMAMR Filiala Bistriţa-Năsăud

Asistentul de farmacie între standarde, competenţe şi …incoerenţe

Un articol publicat în luna septembrie a acestui an, în „The pharmaceutical journal”, trage un semnal de alarmă cu privire la criza de personal din farmaciile comunitare din Anglia:
– rata locurilor de muncă vacante pentru farmaciștii s-a dublat în 2022 față de anul 2021, de la 8% la 16%.
– pentru tehnicienii de farmacie, ponderea locurilor de muncă vacante este în creștere și mai accentuată, ajungând de la 7% în 2021, la 20% în 2022
(https://pharmaceutical-journal.com/article/feature/special-report-the-community-pharmacy-workforce-crisis)
Cum stau lucrurile la noi în acest domeniu?
Dacă ținem cont de numărul tot mai redus de candidați la Facultățile de farmacie, peste câțiva ani s-ar putea să vorbim de o criză similară. Încercările de a reda acestei profesii locul și rolul pe care-l merită, încă nu își fac simțite efectele în mod semnificativ.
În ceea ce privește asistenții medicali de farmacie din România, dacă ar fi să ne uităm sec, doar la cifre, am putea să ne declarăm un sistem „privilegiat”, care are la îndemână un număr semnificativ mai mare de absolvenți decât cel necesar. Dar, realitatea de dincolo de aceste cifre nu este la fel de „roz”…

Șef lucr. dr. Sorin Ciolofan

Medic Primar ORL în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova
Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, disciplina ORL

Managementul simptomelor în patalogia acută a CR

Farm. Maria Carmen Roșu

Profesor la Școala Postliceală Sanitară Hunedoara

Prevenția în farmacie, la ceas de cumpană

Încrederea nu se cumpără!
Sunt farmacist Carmen Roșu și m-a pus pe gânduri tema ediției din noiembrie a Farma Practic- Prevenția și serviciile farmaceutice. Corelații etică- materialism.
M-am gândit așa – oare care este legătura între prevenție, etică și materialism?
Fac prevenție în farmacie de când mă știu. Aud de multă vreme că dacă încurajăm un stil de viață sănătos, înseamnă că eliberăm mai puține medicamente. Dacă eliberăm mai puține, scad încasările farmaciei. Încasări din care se plătesc salarii. O altă perspectivă ar fi că atunci când facem prevenție în farmacie, crește încrederea pacienților în noi. Iar încrederea nu poate fi cumpărată ! Și această încredere va readuce pacientul în farmacie (și) atunci când are cu adevărat nevoie de pastile.
Aceste aspecte le voi aborda în intervenția mea ca lector la Farma Practic. Până atunci, aștept cu interes comentarile dvs, despre cum vedeți situația!

Farm. Bianca Băluță

Specialist în sănătate cu experiență în politica farmaceutică, prețuri și rambursare și sănătate digitală

Extinderea competențelor farmacistilor în sistemele de sănătate

Sunt Bianca Băluță, farmacist cu un master în politici internaționale de sănătate și cu probabil ceea ce poate fi definit ca “traseu anormal” al profesiei.
Cred cu tărie că (și în România) farmaciștii pot contribui la îmbunătățirea sistemelor de sănătate și la sănătatea pacienților din multiple unghiuri. Da, pentru asta trebuie să învățăm să citim și să înțelegem legislația, trebuie să știm care e traseul unui medicament înainte de a ajunge în farmacie și poate acestea nu sunt cele mai la îndemână resurse.
Ca farmacist, cine ne învață să facem asta? Cum poți influența procesele decizionale, strategiile, politicile de sănătate? Am auzit de multe ori “ sunt doar un” farmacist, ceea ce minimizează rolul pe care îl avem. Dacă înțelegem, însă, faptul că suntem valoroși pentru pacienți și pentru sistem, în timp ce demonstrăm aceasta și că putem schimba lucrurile în bine, deja am făcut cei mai importanți pași.
Totodată, cred că farmaciștii sunt esențiali în accesul la medicamente. Sigur, vorbim despre politici de medicamente bazate pe dovezi și crearea de politici în funcție de dovezi. Da, e mai mult de muncă. Însă altfel, cum iei decizii obiectiv? Cum stabilești ce e de făcut, de către cine și cum cuantifici ce este cost-eficace în sisteme de sănătate cu resurse limitate?
La Farma Practic- Prevenția și serviciile farmaceutice. Corelații etică- materialism, din 17- 18 noiembrie, voi contribui cu perspectiva mea cu privire la ce pot face farmaciștii în alte ramuri ale sănătății, ce se întâmplă în alte țări, cum se pregătesc pentru o lume diferită de cea de acum câțiva ani și poate pentru un viitor mai incert față de orice altă perioadă. (asta ref Franța – prescriere vaccin, etc).

Sâmbătă, sesiunea I | 0900 – 1045

Ec. Mihai Constantinescu

Inginer și economist, investitor de peste 14 ani în majoritatea instrumentelor financiare de pe piața din România, coach financiar și trainer acreditat.

Cum să ne pregătim, din timp, pentru perioada pensionarii?

Farm. Beatrice Speteanu

Președinte AFTAP

Etică și materialism. Cum poți fi farmacie independentă lucrând etic și să reziști dpdv financiar

Dr. Elisabeth Martoncsak

Education manager, Colgate-Palmolive România

Incursiune în metode preventive, pentru acasă, împotriva cariei sau a sensibilității dentare !

Prevenția stomatologică la domiciliu se adresează adulților și copiilor și trebuie să facă parte din recomandările cu care pacientul părăsește cabinetul stomatologic pentru următoarele 6-12 luni până la controlul preventiv următor. Veți afla detalii despre tehnologii consacrate de prevenire a cariei dentare si de ce compușii organici ai fluorului sunt mai eficace comparativ cu cei anorganici. Veți afla despre tehnologii noi și despre acțiunile pe care le are arginina, aminoacidul semiesențial cu beneficii multiple în cavitatea orală. Concentrația de 8% a argininei asigură obturarea canaliculelor dentinare expuse și calmarea sensibilității dentare, împreună cu substanțele minerale din cavitatea orală.

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Vitamina D pentru o viață activă! 

Vitamina D acționează asupra unei varietăți de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.
Vitamina D contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și muscular, reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase, se corelează cu o absorbție crescută a calciului și a fosforului și asigură funcționarea normală a sistemului imunitar.
În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza, malabsorbția, tulburările renale, tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.
Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii, inclusiv prin COVID-19.
Este foarte importantă menținerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viață activă și sănătoasă..

Sâmbătă, sesiunea I | 1100 – 1200

Farm. Marius Călin Cherecheș

Farmacist, pasionat de lectură și șah.
Fondator Optimerix.
Fost Consilier în Ministerul Sănătății

Platforma Locum – alternativa flexibilă de exercitare a profesiei de farmacist

Farm. Ioana Daniela Tița

Farmacist șef la Mocanfarm

Prevenirea comunicarii violente în farmacie


La 70 de km de Timișoara lucrez eu, farmacist Ioana Daniela Tița. Întrucât consider că în momentul în care te oprești din învățat, de fapt te oprești din a trăi cu adevărat și pentru că iubesc oamenii, în timpul meu liber comunic, dau informații medicale.
De ce fac asta? Pentru că atunci când oamenilor li se explică, atunci când te asiguri că au înțeles, scade riscul agresiunii verbale. În farmacie și în afara ei.
Despre ce fac și cum fac, voi vorbi la Farma Practic- Prevenția și serviciile farmaceutice. Corelații etică- materialism
Până cand ne “vedem” în online, vă las cu întrebările – Care vă sunt modelele în sistemul medical? De la cine alegeți să învățați și de ce?
Evenimentul este creditat cu 16 EFC pentru farmaciști și 9 EMC pentru asistenți.

DEZBATERE | 1215 – 1410

Gestionarea comunicării violente

Farm. Marius Călin Cherecheș
Moderator dezbatere

Farmacist, pasionat de lectură și șah.
Fondator Optimerix.

Asist. med. Grațiela Indreica

Președinte OAMGMAMR Alba

Farm. Alexandru Vasile

Vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud

Farm. Sp. Drd. Szántó Ștefana

Farmacist specialist farmacie clinică

Psiholog Alina Neagoe

Psiholog clinician principal la Agenția Națională Antidrog

Prof. univ. dr. farm. Felicia Gligor

Preşedinte Colegiul Farmaciștilor Sibiu

Asist. med. Banu Elena

Asistent coordonator generalist la Neolife Medical Center

Farm. Liana Baltă

Farmacist prescriptor independent, UK

Farm. Costel Grigore

Preşedinte Colegiul Farmaciștilor Călărași

Farm. spec. Géza Horváth

Farm. Corina Maroși

Malina Rotaru

Studentă UMF Târgu Mureș

Carla Bal

Studentă UMF Târgu Mureș