fbpx

Farma Practic 25-26 iunie 2021

Program Webinar Farma Practic 25-26 iunie 2021

Webinar creditat 16 EFC (farmacisti) si 9 EMC (asistenti)

Ziua 1, Sesiunea 1
[1400-1605]

Dr. Carmen Marcu

Medic primar medicină de urgență, medic coordonator compariment ingrijiri palliative, Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste (SJUT)

Terapia durerii

Cum poate contribui personalul din farmacie la îmbunătățirea calității vieții aparținătorilor pacienților ce necesită îngrijiri paliative?

Ce sfaturi trebuie să însoțească medicamentele eliberate pentru durerea cronică, destinate acestor pacienți?

Cum trebuie transmise aceste informații?

”Vorbim despre durere acută, dar mai ales despre durerea cronică. În îngrijiri paliative îmbrățișăm noțiunea de ,,durere totală a cărei ameliorare necesită terapii farmacologice, psiho- spirituale și sociale.””- dr. Carmen Marcu

25- 26 iunie vă așteptăm la Webinar Farma Practic- Tradițional/Modern în farmacie. Versus sau complementar?.

De ce? Pt că aveți ocazia sa discutati cu doamna dr. Carmen Marcu, practic și la obiect, cum puteți îmbunătăți, cel puțin pentru o perioadă de timp, viața pacienților ce necesită îngrijiri paliative.

Dr. Carmen Marcu a dus la implementarea secției de îngrijiri paliative de la SJU Târgoviște, unde aproximativ 300 de pacienți primesc îngrijiri, lunar.

Haideți să aflați practic cum puteți veni în ajutorul acestor pacienți!

https://houston.ro/farmapractic/

Actualități în diagnosticul, clasificarea și tratamentul individualizat al bolii venoase cronice

Boala venoasă cronică este o afecțiune prevalentă, cu impact important asupra calității vieții dar și socio-economic. Cercetarea științifică din ultimii ani a ajutat la precizarea cu mai mare acuratețe a factorilor de risc, la stadializarea bolii în vederea unui management individualizat ce include utilizarea măsurilor profilactice, fizice, medicamentoase (locale, sistemice) și intervenționale.”.

Dr. Cristian Mihailescu

Medic primar medicină internă competență ecocardiografie (acreditare europeană), competență explorări funcționale respiratorii
Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic ”Alexandru Obregia”

Prof. univ. dr. Florin Dumitru Mihaltan

Medic Primar Pneumologie, şeful secţiei Pneumologie III în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“

CITIZINA. O nouă abordare în România în terapia anti-fumat!

Când și cum recomandăm produsele cu acid hialuronic?

„Aproape jumătate din acidul hialuronic al corpului se găsește în piele”, spune medicul dermatolog Fayne Frey. Cealaltă jumătate se găsește în oase, tendoane, ligamente și buze.

Este o substanță cel puțin interesantă: poate hidrata foarte bine pielea, atâta timp cât e folosită corespunzător….altfel o poate usca…

Când și cum recomandăm produsele cu Acid Hialuronic? Haideți la Webinar Farma Practic- Tradițional/Modern în farmacie. Versus sau complementar? să obțineți răspunsurile cele mai bune pentru recomandarea și alegerea produselor cu acid hialuronic în cadrul discuției pe care o puteți avea cu chim. Anca Juncan– conf. universitar la UMF Lucian Blaga Sibiu.

”Prezentarea va urmări analiza acidului hialuronic (HA) și a derivaților, precum și a aplicării acestuia în unele formulări cosmetice. HA are multe calități care recomandă acest compus cu utilizare în regenerarea cutanată, cu efecte de hidratare și anti-îmbătrânire. Activitatea biologică și penetrarea HA la nivelul tegumentului depinde de greutatea sa moleculară și prezintă diferite efecte asupra pielii.”- conf. univ. dr. Anca Juncan

Conf. univ. dr. Anca Juncan

chimist  departamentul preclinic al Facultatii de Medicina din Sibiu, Universitatea Lucian Blaga, Industria medicamentului si biotehnologie, Dermofarmacie si Cosmetologie

Sesiunea 2
[1620-1805]

Psih. Cătălina Buzdugan

Neuropsiholog cu o istorie demonstrată a activității în industria îngrijirii sănătății mintale, doctorand la Academia Română.

Alzheimer. Ce putem face în farmacie?

Începem să observăm anumite tipare în activitățile noastre și ne dăm seama că ceva nu este bine.

Vrem să le schimbăm, dar nu putem…inerția parcă nu ne lasă!

Vrem să devenim mai buni pe plan profesional pentru noi și pentru pacienții noștri!

Vrem să depășim limitele vânzării când vine vorba de profesia de farmacist și asistent.

Cum putem obține întrebările cele mai bune pentru a obține soluțiile care produc schimbarea? Realitatea e că benefic ar fi să apelăm la colegii psihologi….

Haideți la webinar Webinar Farma Practic- Tradițional/Modern în farmacie. Versus sau complementar? unde psihologul vine la noi, cu întrebările pregătite:

”Povestea cu Uitatul e de când Lumea! Toată Lumea – Uită!

Nu fac nimic, fiindcă nu știu? Sau nu fac nimic, fiindcă mi-e frică să știu și oricum e degeaba?

Câți dintre noi suntem gata să știm și să acționăm? Unde începe prevenția, cine ne ajută?”- psih. Catalina Buzdugan

Împreună putem găsi răspunsurile și soluțiile pentru un mâine mai bun al profesiei farmaceutice…ține de fiecare dintre noi să facem pași mici în această direcție.

Nu uitați, taxa redusă se poate achita până la data de 21 iunie https://houston.ro/taxe-farma-practic/

Castiga timp in boala Parkinson

Dr. Camelia Capusan

Medic primar neurolog, membră Societății Române de Neurologie.

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Presedintele Colegiului Farmaciștilor din România

Mucoasă faringiană sănătoasă, barieră împotriva factorilor patogeni

Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsita în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de actiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat)

Principiul de functionare: se formează la contactul cu saliva un complex  Hydro depot,care acționează ca o pelicula protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.

Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.

Simptomatologia care poate beneficia de aceasta combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană,senzația de arsură a faringelui,uscăciunea faringelui,durerea la înghițire,răgușeala.

O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența  complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.

Folosirea acestui dispozitiv medical  poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurand in primul rand o mucoasa faringiana sanatoasa,bariera impotriva factorilor patogeni si totodata  constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.

Abecedarul ranilor

As. med. Nela Stiubei

Asistent medical cu master in ingrijirea ranilor cornice

Sesiunea 3
[1820-2000]

Prof. univ. dr. farm. Felicia Gligor 

Președintele Colegiului Farmaciștilor din Sibiu si profesor la Facultatea de Medicină,Universitatea Lucian Blaga – Coordonator disciplina   „ Biochimie”.

Colaborarea medic-farmacist in asigurarea compliantei la tratament

”Farmacia, o profesie cu origini în antichitate, are menirea de a alina suferintă și chiar de a salva vieți. Într-o permanentă schimbare, această profesie a avut direcții de interes diferite de-a lungul timpului care s-au pliat pe nevoile pacienților, pe nevoile din domeniul medical. Astfel farmacistul a parcurs perioade în care prioritară era prepararea medicamentelor în receptură și perioade în care consilierea pacienților a devenit primordială. In prezent suntem în pragul introducerii serviciilor farmaceutice.
In vindecarea bolilor, reușita tratamentului medicamentos este responsabilitatea farmacistului. Cele mai bune rezultate se obțin printr-o colaborare eficientă medic – farmacist.”- prof. univ. dr. Felicia Gligor

Conf. univ. dr. Pumnea Manuela

Medic specialist in Hematologie si  Doctor in stiinte medicale – Medicina Interna. Conferentiar disciplina de fiziologie la Facultatea de Medicină a Universităţii  „Lucian Blaga”  Sibiu

Cand debuteaza declinul cognitiv?

Farm. Rodica Aluas

Sef lucr. dr. farm. Razvan Prisada

Vicepresedinte Colegiul Farmacistilor Romania

Ce culoare are semaforul profesional ?

Ziua 2, Sesiunea 1
[0930-1130]

 

Farm. Delia Serban

Farmacist , Spitalul Municipal Adjud.

Antibioticele de rezerva. Cum facem sa ramana “de rezerva”?

V-ați gândit vreodată cum ar fi să călătoriți în trecutul îndepărtat? La nivel practic știm că acest lucru nu e posibil, dar nu și când vine vorba de antibiotice. De ce spunem asta? Pentru că realitatea ne arată că rezistența la antibiotice ne poate întoarce, în timp, la momentul dinaintea descoperirii lor.
Suntem în momentul în care fiecare dintre voi, specialiștii din farmacii puteți contribui la repararea situației.
Asta este situația:
”Consumul de antibiotice nejustificat a determinat apariția de noi mecanisme de rezistență. Rezistența la antibiotice continuă să amenințe eficiența tratamentelor împotriva infecțiilor cauzate de bacterii, paraziți, viruși și fungi.”- farm. Serban Delia
Ce puteți face concret pentru a scoate în primul rând România de pe lista roșie, a Europei, cu țările cu rezistența cea mai mare la antibiotice?
Haideți la Webinar Farma Practic- Tradițional/Modern în farmacie. Versus sau complementar? să discutați cu farm. Serban Delia variantele cele mai bune pe care le puteți aplica în farmacie când vine vorba de eliberarea antibioticelor.

Vaccinarea la adulti

Știați că vaccinul pneumococic este recomandat ca vaccin de rutină persoanelor peste 65 de ani? Dacă acest vaccin a fost administrat înaintea acestei vârste (65 de ani), la minim 5 ani se impune o doză de rapel.
Încep să se contureze serviciile farmaceutice, vorbim din ce în ce mai des despre posibilitatea vaccinării în farmacie.
Schemele naționale de vaccinare pentru copii știm că sunt ”în grija” colegilor medici de familie, dar cum se pot implica farmaciștii și asistenții de farmacie când vine vorba de vaccinurile pentru adulți?
Pentru început ce recomandări și când se pot face în farmacie, pacienților cu vârstă peste 50 ani care au avut sau nu Zona Zoster, spre exemplu?
Haideți vineri și sâmbătă la Webinar Farma Practic- Tradițional/Modern în farmacie. Versus sau complementar?, 25- 26 iunie, pentru a discuta cu domnul dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonator Grup de lucru Vaccinologie, despre subiectul vaccinării la adulți.

Sef lucr. dr. Gindrovel Dumitra

Medic primar medicină de familie, Secretar General, Coordonator al Departamentului de Avizări în CMR.

Șef lucrari dr. Mihaela Daniela Baltă

Șef lucrări Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București Medic primar Medicina de Familie si membru în grupul de lucru CardioMF al SNMF

Managementul pacienţilor cu gastropatie indusă de medicamentele ulcerogene

VITAMINA D pentru o viață activă!

Vitamina D actionează asupra unei varietati de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.

Vitamina D contribuie la mentinerea sanatății sistemului osos si muscular,reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase,se coreleaza cu o absorbtie crescuta a calciului si a fosforului si asigură functionarea normala a sistemului imunitar.

În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza,malabsorbția,tulburările renale,tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.

Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii,inclusiv prin COVID-19

Este foarte importantă mentinerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viată activă si sănătoasă..

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Presedintele Colegiului Farmaciștilor din România

Sesiunea 2
[1140-1400]

DEZBATERE

Farmacistii si trecerea de pietoni – Cine vrea si cine nu vrea sa treaca strada

Dr. Maria Szerac – CEO Houston NPA

Farm. Marius Oltean – farmacist DucFarm

Farm. Bogdan Petric – Manager General Farmacia Farmex

Anca Trif – Studentă în anul V la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, Membru al Consiliului Facultății de Farmacie, Membru al Senatului Universității de Medicină

Farm. Lia Balta – Farmacist prescriptor independent, in UK

Farm. Paul Andreianu – membru al Royal Pharmaceutical Society (Marea Britanie), ESOP (European Society of Oncology Pharmacy)