fbpx

Farma Practic 30 sept – 01 oct

Eveniment (hibrid) 
16 EFC (farmaciști) și 8 EMC (asistenți)

Ziua 1 – Sesiunea 1
1430 – 1615

Șef lucr. dr. Andrei Nanu

Șeful Disciplinei „Elemente juridice medicale și malpraxis”

Metode de evaluare a riscului de malpraxis în practica farmaceutică

Farmaciștii răspund juridic pentru comportament profesional necorespunzător. Malpraxisul farmaceutic este diferit de cel medical, pentru că răspunderea farmaciștilor este evaluată în funcție de standarde profesionale și responsabilități legale specifice farmaciștilor. Rolurile și responsabilitățile farmaciștilor s-au extins (în special în perioada pandemiei Covid-19), aceștia putând să desfășoare, în prezent, activități profesionale diversificate, așa cum rezultă din legislația adoptată recent. Vom prezenta la Farma Practic 10 (zece) responsabilități profesionale principale ale farmaciștilor, precum și exemple de neîndeplinire a acestora. Vom vedea cum acuzațiile de malpraxis pot fi inițiate atât de către pacient, cât și de către doctor atunci când responsabilitatea este divizată între acesta și farmacist. Informațiile prezentate pot fi utilizate de către participanți pentru autoevaluarea și managementul riscului individual de malpraxis farmaceutic.

Substituția generică și farmacovigilența. Detaliile care fac diferența

Un formular simplu e fara nuanțe!” Prof.univ.dr.farm. Robert Ancuceanu.
De ce avem nevoie de “nuanțe” când vorbim despre farmacovigilență? Cum ne poziționăm între “nu raportez pentru că formularul e prea “stufos” și obiectivul raportării?
Prin ce diferă studiile de bioechivalență și studiile clinice?
De ce au biosimilarele un regim special?
Puteți afla răspunsurile în cadrul unui dialog cu Prodecanul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Profesor Botanică Farmaceutică și Biologie Celulară în Cadrul UMF „Carol Davila”, doctor în farmacie, cu masterat în biostatistică şi licenţă în drept.

Prof. univ. dr. farm. Robert Ancuceanu

Prodecanul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”

Dr. Eduard Egri

Medic specialist medicină de familie
Membru în Asociatia Baby Care Sibiu

Pasăm răspunderea între noi sau colaborăm, pentru binele pacientului?

Situație – pacientul ajunge în farmacie cu o rețeta. Pe rețetă pot exista – ipotetic vorbind- “greșeli” (recomandări incorecte de doze de medicament, medicamente între care pot exista interacțiuni ce pot fi periculoase, etc).
Ce poate face farmacistul?
a. Suna medicul și clarifică.
b. Nu sună medicul (sa nu-l deranjeze/supere; nu are numărul de telefon al medicului; pacientul nu are rabdare, etc).
c. Iși asumă și face “corecturile” necesare din perspectiva sa.
d. Trimite pacientul înapoi la medic.
… și lista poate continua.
Ce se întâmplă când pacientul pațește ceva? Cine răspunde?
Medicul? Farmacistul? Ambii? Ce se poate face pentru a preveni astfel de situatii, pentru a nu se ajunge la malpraxis?

 

Ziua 1 – Sesiunea 2
1640 – 1805

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România

Vitamina D pentru o viață activă!

Vitamina D acționează asupra unei varietăți de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.
Vitamina D contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și muscular, reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase, se corelează cu o absorbție crescută a calciului și a fosforului și asigură funcționarea normală a sistemului imunitar.
În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza, malabsorbția, tulburările renale, tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.
Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii, inclusiv prin COVID-19.
Este foarte importantă menținerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viață activă și sănătoasă..

Aspecte clinice și de management în hipersensibilitatea dentinară

Hipersensibilitatea dentinară apare prin expunerea canaliculelor din dentină (expunere cauzată de retracția gingivală sau de pierderea smalțului dentar) la mediul extern oral unde întâlnesc factori termici, chimici, mecanici, osmotici, care pot provoca durerea. Se vor explica detalii în legătură cu situații clinice în care apare hipersensibilitatea dentinară (HSD) și aspecte legate de anumite tipuri de pacienți. Tehnologia avansată elmex dintr-un produs dispozitiv medical, cu ingrediente care fac parte din salivă in mod natural, are efect instant, de durată și rezistent la atacul acid. Studiile arată eficiența tehnologiei în managementul hipersensibilității dentinare prin obturarea canaliculelor expuse. Un studiu arată cum calitatea vieții pacienților afectați de hipersensibilitate dentinară crește la utilizarea zilnică a tehnologiei. Tehnologia din pasta de dinți elmex Sensitive Professional este susținută de studii importante și concludente, avand beneficii bazate pe dovezi clinice demonstrate stiintific.

Conf. univ. dr. Răzvan Leață

Disciplina Tehnologia Protezelor Dentare la Departamentul de Medicină Dentară al Facultății de Medicină și Farmacie al Universității „Dunărea de Jos” din Galați. 

Ioan Moldovan

Business Unit Manager
Sun Wave Pharma

ITRS – Management și Prevenție

“Sezonul rece și-a revendicat dreptul asupra vremii, astfel că în această perioadă a anului resimțim din plin efectele scăderii temperaturii, a vântului și a ploilor asupra stării noastre de sănătate.
Trecerea de la temperaturi ridicate, caniculare, la frig și la temperaturi mult mai scăzute ne afectează starea de sănătate, sistemul imunitar fiind slăbit.
FluEnd®Extreme Sirop:
• Ajută la fluidificarea secrețiilor bronșice – Ghimbir & Scorțișoară
• Ajută la eliminarea disconfortului din căile respiratorii – Busuioc & Lemn dulce
• Menține funcționarea optimă a tractului respirator superior – Busuioc & Piper negru

The free-from formulation philosophy, Bionike, dermatocosmetice într-o nouă abordare.

Dr. Mirela-Cristina Moraru

CEO BIONIKE

Ziua 1 – Sesiunea 3
1835 – 1945

Farm. Rodica Aluaș

Evaluator și formator RBPF
Lead auditor

Să ținem PH-ul sub control cu IPPi Krka

Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)

Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsită în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de acțiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat).
Principiul de funcționare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot, care acționează ca o peliculă protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de această combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană, senzația de arsură a faringelui, uscăciunea faringelui, durerea la
înghițire, răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurând în primul rând o mucoasă faringiană sănătoasă, barieră împotriva factorilor patogeni și totodată constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România

Farm. Paul Andreianu

Farmacist absolvent al UMF București. 20 de ani în industrie, în România și în afara țării.
Membru al Royal Pharmaceutical Society (Marea Britanie), ESOP (European Society of Oncology Pharmacy),
Voluntar – Area President – St John Ambulance

Cum gestionăm lipsurile de medicamente? În practica

Noțiunea de deficitar se poate folosi și în cazul unor medicamente existente pe piață, unde cererea este mai mare decât oferta.
Cum nu putem să estimăm corect cererea reală a pacienților, prezentarea va fi axată pe lipsurile de medicamente și abordarea structurată a întregului proces, pornind de la contextul legislativ actual (ce se poate și ce nu se poate face) utilizând câteva studii de caz.
Ce își dorește un pacient/medic/farmacist/CNAS/DAPP/Distribuitor când vine vorba de un medicament?
Cum arată harta “grupurilor de interese”?
Cum identificăm (corect) problema unui medicament lipsă?
Cum identificăm soluțiile alternative?
Sunt doar câteva dintre întrebările la care vom răspunde în cadrul conferinței Farma Practic de la Gura Humorului.

Cât de “lipsă” sunt medicamente “lipsă”?

Farm. Coralia Kreyer

ADEM România este membră Affordable Medicines Europe, Bruxelles, ce reprezintă un segment al sectorului de distribuție angro, respectiv, include deținători de autorizații de distribuție angro, ce operează în afara lanțului de distribuție clasic.

Ziua 2 – Sesiunea 1
0930 – 1105

Prof. univ. dr. Mariana Floria

Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Iași
Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon”, Iași

Bolile cardiace – întrebări pentru pacienți

Bolile cardiace au o prevalență mare în România. O anamneză detaliată a afecțiunii cardiace va identifica particularitățile de tratament la fiecare pacient. Hipertensiunea arterială sau boala coronariană sunt afecțiuni frecvente la pacientul obez sau diabetic. Pe lângă corecția factorilor de risc cardiovascular, un rol esențial este respectarea regimului și a tratamentului farmacologic. Modificarea stilului de viață este un pilon important în terapia bolilor cardiace. Regimul alimentar hiposodat, scăderea ponderală, promovarea sportului și sevrajul tabagic sunt primele recomandări la pacientul cardiac. Anamneza detaliată a stilului de viață este primul pas al unui consult cardiologic. Corecția profilului lipidic și a valorilor tensionale reprezintă alți piloni esențiali în prevenția complicațiilor, asigurând și o evoluție favorabilă a bolilor cardiace. Pacientul, poziționat între medic și farmacist, trebuie să contribuie la succesul terapeutic printr-o complianță foarte bună.

Metode contraceptive în 2022. Implicarea personalului din farmacie

Metodele contraceptive mai sunt un subiect tabu în 2022?

Cât de frecvent aveți parte în farmacie de unul din scenariile de mai jos?

Scenariul 1: O adolescentă intră în farmacie și cere un test de sarcină sau pastila de a doua zi.

Scenariul 2: Un tânăr, ușor fâstâcit solicită pastila de a doua zi.

Sunt doar două dintre scenariile care se întâmplă în farmacie când vine vorba de astfel de cereri. Dar pornind de la ele și extrapolând în toate celelalte scenarii din seria ”Contracepția în 2022” haideți să vorbim despre cum gestionăm, ca farmaciști și asistenți de farmacie aceste cazuri și avem următoarele variante:

  1. Eliberăm produsul solicitat fărăprea multe întrebări, influențați fiind de ”fâstâceala” pacientului;
  2. Vedem o oportunitate pentru creșterea prevenției- sarcini nedorite, boli cu transmitere sexuală, recomandări de vizite regulate la medicul de familie sau la medicul ginecolog, etc.

Click aici pentru înscriere: https://houston.ro/inscriere-farma-practic/! (selectați dacă doriți să participați fizic sau online!)

Farm. Anca Liana Lobonț

Farmacist șef farmaciile DONA

Dr. Oniceanu Mirela

Medic primar de medicină generală / Medicina familiei
Vicepreşedinte al Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava

Managementul NAFLD/NASH

În ciuda utilizării empirice timp de aproape  două milenii a silimarinei şi a numeroaselor cercetări clinice efectuate de-a lungul secolului al XX-lea, farmacologia modernă experimentală şi clinică s-a angajat abia la începutul secolului XXI în definirea proprietăţilor clinico-farmacologice ale silimarinei si ale componentelor ei.
Fibroza hepatică reprezintă un răspuns reversibil care survine în aproape toate condițiile patologice asociate cu leziuni hepatice cronice.
Recomandarea primara a silimarinei este legată de capacitatea sa de a stabiliza membranele celulare. In ultimii zece ani au fost identificate, însă, prin cercetări experimentale și trialuri clinice și alte calități benefice ale silimarinei: efect antifibrotic, de stimulare a regenerării hepatice, antioxidant și antiinflamator.

Patologia oftalmologică față în față cu farmacistul!

Identificarea patologiiilor oftalmologice, ce putem să administrăm de urgență din farmacie (putem administra înlocuitori), conduita ulterioară. La ce trebuie să fie atent farmacistul când este întrebat de efecte edverse și ce ar trebui să recomande? Această prelegere vine în întampinarea dorinței de cunoaștere a patologiei oftalmologice de către farmaciști, ce trebuie să facă în anumite situații urgente și pentru a întări relația de colaborare farmacist-doctor.
Când ar trebui să se uite cu atenție personalul din farmacie la ochii pacienților?
Care sunt principalele afecțiuni pentru care se pot face în siguranță recomandari în farmacie (putem recomanda înlocuitori?): conjunctivite, alergii, corp străin, ochi roșu, etc.)?
Care sunt cele mai frecvente interacțiuni medicamentose ale medicației recomandate frecvent pentru patologie oftalmologică de către medic la care ar trebui să fie atenți farmaciștii atunci când eliberează produse de pe o rețetă facută de un oftalmolog? Ce ar trebui să le spună neapărat pacienților ca și informație despre acele produse, ce să facă și ce să nu facă?

Șef lucr. dr. Nicoleta Anton

Departamentul de Oftalmologie,
Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Iași

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon”, Iași

Sesiune dezbatere

1130 – 1345
Soluții pentru farmaciștii care doresc să rămână și să profeseze în România

Farm. Marius Călin Cherecheș
-Moderator dezbatere-

Farmacist, pasionat de lectură și șah.
Fondator Optimerix.
Fost Consilier în Ministerul Sănătății

Farm. Rodica Aluaș
-Moderator Farma Practic-

Evaluator și formator RBPF
Lead auditor

Farm. Cristina Pavel

Președinte Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE)

 

Farm. Edi Moga

Farmacist rezident la specialitatea Farmacie Generală

Farm. Raffaela Moga

Master în Cosmetologie, farmacist rezident la specialitatea Farmacie Generală

Farm. Paul Andreianu

Membru al Royal Pharmaceutical Society (Marea Britanie), ESOP (European Society of Oncology Pharmacy),
Voluntar – Area President – St John Ambulance

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România

Farm. Colgiu Ana Maria

Farmacist șef Spitalul Județean de Urgență Buzău

Farm. Mara Paraschiv

Farmacist – farmacie independentă

Șef lucr. dr. farm. Anca Butuca

Universitatea Lucian Blaga Sibiu

Farm. Georgiana Beatrice Chiru

Farmacist în primul an de practică “oficială”

Farm. Monica Mihaela Zaharia

Farmacist UK

Farm. Florina Bonifate

Președinte Colegiul Farmaciștilor Galați