Program Farma Practic 11-12 martie 2022

Webinar online, pe platforma ZOOM  |  Pentru descarcare zoom – click AICI !

Ziua 1 – Sesiunea 1

Conf. univ. dr. farm. Mircea Croitoru

Cum definim de fapt “toxic”? ce întrebări să punem și să ne punem în farmacie?

Întâlnire de…toxicologie!
Mai țineți minte cât timp ați alocat în sesiuni examenelor de toxicologie?! Probabil…foarte mult!
Hai să vedem cum definim de fapt “toxic” și ce întrebări trebuie să adresăm și să ne punem în farmacie.
“De multe ori ne dorim să alegem a intra în contact cu produse cât se poate de sigure, adică lipsite de efecte toxice (nedorite). În media, cu sau fără susţinere din partea literaturii ştiinţifice, apar o multitudine de informaţii care fac dificilă alegerea unui medicament, produs cosmetic sau aliment. Haideți să exemplificăm concret şi să discutăm următoarele aspecte:
– importanţa dozei (a cantităţii) de substanţă cu care intrăm în contact: de multe ori efectul dorit/nedorit al unei substanţe este exagerat prezentat pe baza unor efecte observate la doze diferite de cele observate (ex. vit A,C,E şi efectul lor antioxidant);
– importanţa căii de administrare: în unele cazuri, fără justificare, se extrapolează unele efecte observate pe o cale de administrare şi la celelalte moduri de a intra în contact cu substanţa (ex: potenţialul carcinogen al acidului glutamic);
– importanţa proprietăţilor fizico-chimice ale compusului – există cazuri în care importanţă deosebită o prezintă:
– structura chimică a compusului de interes: ex. diferenţa dintre Hg prezent in vaccinurile multidoză versus Hg prezent în anumiţi peşti oceanici;
– dimensiunea particulei substanţei de interes:ex. diferenţa semnificativă de toxicitate a bioxidului de titan micronizat versus cel sub formă de nanoparticule (creme de protecţie solară, produse farmaceutice);
– importanţa diferenţei animal de experienţă – om, atunci când se extrapolează date preclinice, ex. potenţialul carcinogen al zaharinei, fialuridina;
– importanţa mecanismului de acţiune al substanţei şi a lipsei de standardizare în domeniul suplimentelor alimentare: riscurile folosirii “statinelor naturale” în controlul colesterolemiei;
– ignorarea unor efecte toxice cunoscute în detrimentul celor benefice: ex. albastrul de metilen folosit pentru tratarea durerilor în gât.”- conf. univ. dr. farm. Mircea Croitoru

Sănătatea alimentației – serviciu farmaceutic esențial. Focus – nutriția în sarcină

Prof. univ. dr. farm. Lorena Filip

Dr. Mona-Liana Medan

Medic primar Recuperare medicala, medicina fizica si balneologie.

Sef sectie-laborator Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “ Dr Constantin Opris” Baia Mare

Rolul antioxidanților în reducerea stresului oxidativ asociat patologiei reumatice

Alegerea în farmacie. Profesional sau financiar?

Farm. Anca Liana Lobonț

Sesiunea 2

Farm. Nicoleta Logigan

Cum este privit farmacistul evaluator intr-o lume care pare sa respinga orice regula?

Rolul echipei medic-farmacist în era Covid-19

Virusul SARS-COV-2 poate afecta persoane din orice categorie de vârsta, însă adulții vârstnici au un risc mai ridicat de a dezvolta forme severe de boală COVID-19. Bolile cardiovasculare, diabetul și boala respiratorie cronică au fost cele mai frecvente comorbidități raportate in rândul persoanelor cu COVID-19. Studiile arată că vaccinarea continuă să ofere un nivel ridicat de protecție împotriva bolii severe și a spitalizării legate de varianta Omicron.
Cele mai recente dovezi, care includ date de eficiență din viața reală, sugerează că persoanele cărora li s-a administrat o doză de rapel sunt mai bine protejate decât cei care au primit doar schema primară.
Astfel, consilierea pacientilor vulnerabili in vederea initierii vaccinării precum si administrarea dozei de rapel raman prioritati actuale pentru toti profesionistii din domeniul sanatatii.

Dr. Simona Niculina Rus

Medic primar Medicina de familie
Medic formator Medicina de Familie

Farm. Nicoleta Radu

”Farmacistul de hota” în echipă cu asistentul medical

Câți pacienți cu cancer consiliați într-o lună în farmacie?
Ca farmacist/ asistent de ce simțiți că aveți nevoie pentru o consiliere eficientă a pacienților cu boli neoplazice?
În 2020, au fost diagnosticate în UE, aproximativ 2,7 milioane cazuri noi de cancer. În același an au murit 1,3 milioane de pacienți oncologici. Peste 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite, iar mortalitatea poate fi, de asemenea, redusă prin diagnosticarea timpurie, dar și prin administrare de tratamente mai eficiente.
Haideți să discutați cu colegele dumneavoastră farm. Nicoleta Radu și asist. med. principal Ani Nasca despre aspectele importante la care să fiți atenți când consiliați în farmacie paciențo oncologici aflați sub tratament cu medicație citotoxică…sau persoanele care îngrijesc acești pacienți.
“Cu toții avem apropiați, cunoștințe, pacienți în farmacie cu tratamente antineoplazice forme orale sau tratamente parenterale. Perfuziile cu citostatice se administrează în spital – regim spitalizare de zi, iar pacientul în câteva ore merge acasă … sunt riscuri de citotoxicitate asupra familiei/îngrijitorilor acestor pacienți? Care sunt acestea? Cât timp există astfel de riscuri? Cum își protejează pacientul cu medicație citostatică familia cu care locuiește/persoanele cu care interacționează? Cum ne protejăm noi care îngrijim astfel de pacienți cu medicație antineoplazică citotoxică?
Echipa formată din farm. Nicoleta Radu – farmacist “de hotă“, adică cel care prepară sub hotă perfuziile citostatice și asist. med. primar Ani Nașca – asistentul medical care le administrează, vă prezentăm cum lucrăm noi, cum ne protejăm noi, care este “bula noastră de siguranță” și care sunt aspectele importante la care să fie atent pacientul/familia/persoanele care îngrijesc pacientul oncologic aflat sub tratament cu medicație citotoxică.”

Asist.med. Ana Maria Nasca

Exercitarea profesiei de farmacist

Farm. Rodica Aluaș

Sesiunea 3

Prof. univ. dr. Monica Tarcea

Alimentația viitorului. Insecte și neofobie

3 “autorizați”… în ordinea numărului de pe…aripi?!
Ai ronțăi așa ceva?
De ce? Când?
Nu spune NU! Vino să iei decizia în cunoștință de cauză.
Lasă-te ghidat atât în lumea entomofagiei, cât și în cea a neofobiei.

Prof. asoc. dr. ing. Irina Matran

Vitamina D pentru o viață activă!

Vitamina D actionează asupra unei varietati de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.

Vitamina D contribuie la mentinerea sanatății sistemului osos si muscular,reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase,se coreleaza cu o absorbtie crescuta a calciului si a fosforului si asigură functionarea normala a sistemului imunitar.

În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza,malabsorbția,tulburările renale,tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.

Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii,inclusiv prin COVID-19

Este foarte importantă mentinerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viată activă si sănătoasă..

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România

Asist. med. Grațiela Indreica

Profesia dincolo de locul de munca

Ziua 2 – Sesiunea 1

Prof. univ. dr. farm. Camil Eugen Vari

Farmacistul clinician – în România și în lume, în spital și în comunitate

Te-ai gândit vreodată să devii farmacist clinician?
Ți-ar plăcea să fii farmacist clinician?
Prof. univ. dr. farm Camil Vari vine cu informații concrete despre ce înseamnă în 2022 să fii farmacist clinician în România și în lume, în spital și în comunitate. Cine știe…poate sâmbătă, 12 martie, la finalul webinarului Farma Practic- Criza de încredere și ”bula” de siguranță te hotărăști să începi să înveți pentru examenul de rezidențiat din noiembrie

Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)

Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsita în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de actiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat)
Principiul de functionare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot,care acționează ca o pelicula protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de aceasta combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană,senzația de arsură a faringelui,uscăciunea faringelui,durerea la înghițire,răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurand in primul rand o mucoasa faringiana sanatoasa,bariera impotriva factorilor patogeni si totodata constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România

Prof. univ. dr. farm. Andreea Arsene

Situația actuală a rezistenței microorganismelor la antibiotice

Implicarea farmacistului în acțiuni umanitare

Farm. Bogdan Petric

DEZBATERE

Farm. Marius Călin Cherecheș

As. med. Cristina Mușina

Farm. Liana Baltă

Farm. Cristina Niculescu

Farm. Iulian Bounegru

Farm. Nicoleta Radu