Program Farma Practic 17-18 iunie 2022
Ziua 1 – Sesiunea 1
Conf. univ. dr. farm. Mircea Croitoru
Cum identificăm compusul toxic? Ce întrebări punem și ne punem în farmacie?
Pe baza a ce recomanzi suplimentele alimentare în farmacie? Ce criterii stau la baza recomandării suplimentelor?
Care sunt informațiile de care consideri că ai avea nevoie pentru o astfel de recomandare din partea producătorilor?
Hai pe 17- 18 iunie la FarmaPractic- Ce îl face pe pacient să ”adere”, să se ”lipească” la recomandările din farmacie? să discutați cu colegul vostru farm. Mircea Croitoru despre ce întrebări trebuie să fie adresate neapărat pacienților…când recomandați suplimente alimentare sau produse naturiste.”Este universal acceptat că substanţele/produsele farmaceutice ce aduc efecte benefice asupra sănătăţii pot avea şi efecte nedorite. Oricare compus acţionează printr-un mecanism de acţiune ce, în majoritatea cazurilor, implică activarea/dezactivarea unui receptor, a unei proteine, a unei enzime, etc. Această inhibare/stimulare a unei funcţii biologice aduce şi un risc de efecte toxice prin supraexercitarea acţiunii dorite. Dacă cele menţionate sunt universal acceptate la medicamente, pentru produse naturiste sau suplimente alimentare, conform producătorilor (interesaţi în a vinde produsul + aflaţi sub lipsa a apropape oricărui control ştiinţific şi legislativ) există DOAR partea pozitivă a efectului fără niciun efect toxic. Este interesant de remarcat aici un exemplu grăitor: acizii graşi omega-3. Suplimentele alimentare precizează doar efecte benefice, unele trecând de dovezile ştiinţifice, însă la medicamente cu aceeaşi compoziţie dar sub control drastic al calităţii, se pare că efectele benefice sunt mai puţine + apar şi efecte adverse listate. Totul se întâmplă în condiţii de compoziţie identice, dar legislaţie diferită. Aceeaşi compoziţie poate da efecte diferite în funcţie de etichetă? Daca da, ar fi interesant de aflat motivul şi studiat pentru a avea capacităţi teraputice mult îmbunătăţite faţă de cele actuale.În prezentare voi arăta alte astfel de exemple de neconcordanţă între dovezile ştiinţifice şi interesele de marketing. Astfel, pentru cei interesaţi într-un tratament bazat pe dovezi ştiinţifice se va pune problema acută a sursei de documentare şi a ceea ce acceptăm şi ceea ce refuzăm din partea cuiva care doreşte să promoveze un produs, iar “încrederea în produs” este singura cale de acceptare a produsului.
Bineînţeles, anumite sfaturi în acest domeniu vor fi date pentru cei interesaţi de partea ştiinţifică a tratamentului.”- conf. univ. dr. farm. Mircea Croitoru.
Implicarea farmacistului clinician în terapia antibiotică a pacientului spitalizat
Majoritatea pacienților spitalizați necesită tratament antibiotic parenteral cu un singur antibiotic sau cu antibiotice asociate, alături de alte medicamente.
Studiile arată că există un risc semnificativ de erori de medicație la pacientul spitalizat.
Farmacistul clinician în colaborare cu medicul poate propune un tratament individualizat, astfel se implică în alegerea antibioticului, în prepararea soluțiilor injectabile, în administrarea lor și în urmărirea eficacității și siguranței tratamentului.
În prezentare vom regăsi situații concrete din mediul spitalicesc privind implicarea farmacistului clinician în terapia antibiotică a pacientului spitalizat.
Farm. pr. drd. Szabó Sándor
Farmacist primar – Farmacie clinică, Doctorand la Facultatea de Farmacie UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, Cadru didactic asociat disciplina de Farmacie Clinică – UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca
Conf. univ. dr. Angela Cozma
Actualități în terapia insuficienței venoase cronice
Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)
Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsita în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de actiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat)
Principiul de functionare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot,care acționează ca o pelicula protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de aceasta combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană,senzația de arsură a faringelui,uscăciunea faringelui,durerea la înghițire,răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurand in primul rand o mucoasa faringiana sanatoasa,bariera impotriva factorilor patogeni si totodata constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.
Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa
Președinte Colegiul farmaciștilor România
Ziua 1 – Sesiunea 2
Prof. univ. dr. Rodica Trăistaru
Medic primar Medicină fizică şi recuperare medicală
Spitalul Clinic Nr. 2 Filantropia, Craiova
Rolul antioxidantilor in reducerea stresului oxidativ asociat patologiei reumatice
Stresul oxidativ, determinat de un dezechilibru între speciile reactive de oxigen şi sistemele antioxidante biologice, poate conduce la afectarea structurilor celulare si perturbarea semnalizarii redox fiziologice.
Domeniul reglării redox este important şi din punctul de vedere al rolului pe care stresul oxidativ îl joacă în numeroase boli, echilibrul fragil care există între efectele benefice şi cele dăunătoare constituind un aspect important al vieţii.
Susţinerea pacienţilor expuşi stress-ului emoţional în contextul actual
Prezentarea include date legate de amploarea fenomenului de oboseala functionala, cat este ea de frecventa in lumea actuala si care sunt cauzele care conduc la aparitia ei (extrem de numeroase, in diferite contexte patologice si fiziologice).
Ca tratament cu eficacitate clinica dovedita in tratamentul asteniei functionale avem solutia Sargenor, care sustine metabolismul energetic al intregului organism, imbunatatind performantele fizice si mentale.
Prin cei doi aminoacizi din compozitia sa, acidul aspartic si arginina, Sargenor este implicat intr-o serie de procese metabolice esentiale in organism, cum ar fi: cresterea energiei fizice, mentale si motivationale,
scaderea stress-ului oxidativ, sustinerea functiilor cognitive si a proceselor de memorie si concentrare, precum si a functiei detoxifiante a ficatului.
Traim intr-un mediu cu o impredictibilitate absoluta, nu numai la nivel de integritate fizica, dar, mai ales, mentala si emotionala.
Stres-ul prelungit la care suntem expusi, corelat cu diferite realitati inconjuratoare: sanitara, geo-politica, sociala, ne duc, uneori, intr-o zona de vulnerabilitate, care ne afecteaza calitatea vietii si a interactiunilor de zi cu zi.
Din fericire, abordarea holistica ne ofera solutii si in acest caz, iar Sargenor este solutia terapeutica dovedita care poate contrabalansa impactul acestor realitati, prin cresterea tonusului si a energiei organismului la nivel fizic, mental, motivational.
Dr. Daciana Dascălu
Conf. univ. dr. Cristian Siloși
Medic primar chirurgie generală, Spitalul Clinic de Urgență Militar “Dr. Ştefan Odobleja” Craiova
Tratamente chirurgicale in leziunile piciorului diabetic
As. med. Cătălin Voiculescu
Policlinica Centrală Regina Maria Craiova
Managementul pacienţilor cu gastropatie indusă de medicamentele ulcerogene
Farm. Rodica Aluaș
Ziua 1 – Sesiunea 3
Farm. Anca Lobont
Farmacist șef Farmaciile DONA
Recomandarea în farmacie. Risc? Provocare? Validare?
Ce faceți pe 17- 18 iunie? Indiferent dacă plecați la mare sau la munte vă recomand să îmbinați utilul cu plăcutul. În timp ce vă relaxați pe malul mării sau într-o poieniță vă puteți conecta pe ZOOM la FarmaPractic- Ce îl face pe pacient să ”adere”, să se ”lipească” la recomandările din farmacie? unde veți putea asculta, dar și interveni dacă vă veți dori, discuții între colegi axate pe ce puteți face practic și eficient în farmacii în diferite contexte astfel încât pacienții să adere la recomandările voastre, dar și satisfacția unei zile petrecute în farmacie să fie pe măsură.
Farm. Anca Lobont vă aduce în prim plan următoarea provocare cu întrebările aferente: ”Recomandarea în farmacie. Risc? Provocare? Validare?”. Voi ce părere aveți: recomandarea în farmacie este:
a. risc
b. provocare
c. validare?
Puteți lăsa în comentarii răspunsul/ răspunsurile voastre și bineînțeles și argumente dacă vreți.
”În contextul post Covid-19 și provocările societății moderne în care toată lumea are acces la informații, iar participanții la discuțiile și comentariile de pe rețetele de socializare devin tot mai mult formatori de opinie și sfătuitori incontestabili, cum sunt priviți farmaciștii din farmacie? Ce ne-a mai rămas nouă de “făcut”? Mai avem “putere” asupra pacienților? Cât respect ni se mai oferă? Sau ar trebui să avem doar de oferit?
Răspunsul la aceste întrebări poate nu-l vom primi niciodată cu adevărat, însă după cum cineva înțelept spunea “Dacă nu îți stă în putere să schimbi lucrurile, ai totuși puterea, și alegerea, să îți schimbi atitudinea și acțiunile față de aceste lucruri”.
Alegerea e la noi și depinde de noi să alegem corect, profesional și mai ales demn.”- farm. Anca Lobont
Vitamina D pentru o viață activă!
Vitamina D actionează asupra unei varietati de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.
Vitamina D contribuie la mentinerea sanatății sistemului osos si muscular,reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase,se coreleaza cu o absorbtie crescuta a calciului si a fosforului si asigură functionarea normala a sistemului imunitar.
În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza,malabsorbția,tulburările renale,tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.
Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii,inclusiv prin COVID-19
Este foarte importantă mentinerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viată activă si sănătoasă..
Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa
Președinte Colegiul farmaciștilor România
Dr. Cristina Dorojan
Medic de familie, București
Un supliment oarecare…și un pacient în lacrimi
Suplimentele alimentare- in media si in farmacie. De la declaratia producatorului la raspunderea farmacistului
Farm. Oana Gheorghiu
Ziua 2 – Sesiunea 1
Asist. univ. dr. Raluca Nicoleta Trifu
Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Facultatea de Medicină, Departamentul de Educație Medicală, Disciplina de Psihologie Medicală și Psihiatrie
Interferența factorilor culturali și psihologici în aderența terapeutică.
În interacțiunea cu pacientul aderența terapeutică, alături de complianța terapeutică, constituie unul dintre factorii cheie pentru reușita unui demers terapeutic. Protocoalele terapeutice asigură remedierea sau vindecarea unei patologii, dar uneori pacientul preferă să nu respecte indicațiile medicale sau farmaceutice primite. Motivele care stau la baza acestui refuz aparent paradoxal, pot să țină de factori de ordin psihologic sau cultural, indicațiile primite intrând în contradicție cu valorile sau principiile pacientului. Teama de efectele secundare, insuficienta informare, credința irațională despre ineficacitatea tratamentului, preferința față de utilizarea unor metode considerate mai eficiente sau intrate în mentalul colectiv, pot să fie piedici obiective în aderența terapeutică. Prezentarea de față se dorește o sumarizarea a posibililor factori psihologici și culturali care pot determina aderența terapeutică.
Conduita terapeutica din perspectiva pacientului – întrebari versus protocoale
Satisfactia pacientului ar trebui sa valideze actul medical si sa consolideze acea relatie care da valoare actului medical…
Cum procedam intr-o lume guvernata de protocoale si lipsita de empatie , cum gestionam acele situatii in care investigatiile si consultatiile medicale se desfasoara parca in detrimentul starii de bine a pacientului…cum construim relatii
terapeutice si cu cine….cautam împreuna intrebari si raspunsuri la Farma Practic!
Dr. Diana Brînzei
Medic primar medicina de urgenta at spital clinic judetean ARAD unitatea de primire urgente
Sef lucrari dr. Blanka Petcu
Managementul hipersensibilitatii dentinare
Hipersensibilitatea dentinara are ca sursa expunerea canaliculelor dentinare (prin cauze gingivale sau prin diverse leziuni de smalt) la mediul oral, unde vin in contact cu factori chimici, termici, mecanici, osmotici,
cauzatori de senzatie dureroasa. elmex vine cu o tehnologie avansata intr-un dispozitiv medical cu ingrediente care fac parte din saliva in mod natural. Studiile arata eficienta tehnologiei in
managementul hipersensibilitatii dentinare prin obturarea canaliculelor expuse, avand efect instant, de durata si rezistent la atacul acid. Calitatea vietii pacientilor afectati de hipersensibilitate dentinara creste la utilizarea
tehnologiei. Tehnologia din pasta de dinti elmex Sensitive Professional este sustinuta de studii importante si concludente, avand beneficii bazate pe dovezi clinice demonstrate stiintific.
Simptome comune în infecțiile de tract respirator
Farm. Rodica Aluaș
DEZBATERE
Indicatori cantitativi si calitativi folositi in farmacie! – Farmacist. Promovez farmacisti! Asistent – promovez asistenti!