fbpx

Webinar Farma Practic 18-19 februarie 2022

VINERI 18 februarie 2022

Ziua 1 – Sesiunea 1

Farm. Laurențiu Silviu Constantinescu

Președinte – Colegiul Farmaciștilor Prahova

Viitorul serviicilor farmaceutice în România

“Real life” în farmacii

Situații zilnice dintr-o farmacie din România. Situații şi rezolvări rapid improvizate.

Farm. spec. Géza Horváth

Dr. Rodica Narcisa Tănăsescu

Medic primar Medicina de familie, Medic formator Medicina de Familie, Vicepresedinte AMFB

Întrebări și răspunsuri practice legate de protejarea pacientului vulnerabil în pandemia COVID-19 

Virusul SARS-COV-2 poate afecta persoane din orice categorie de vârsta, însă adulții vârstnici au un risc mai ridicat de a dezvolta forme severe de boală COVID-19. Bolile cardiovasculare, diabetul și boala respiratorie cronică au fost cele mai frecvente comorbidități raportate in rândul persoanelor cu COVID-19. Studiile arată că vaccinarea continuă să ofere un nivel ridicat de protecție împotriva bolii severe și a spitalizării legate de varianta Omicron.

Cele mai recente dovezi, care includ date de eficiență din viața reală, sugerează că persoanele cărora li s-a administrat o doză de rapel sunt mai bine protejate decât cei care au primit doar schema primară.

Astfel, consilierea pacientilor vulnerabili in vederea initierii vaccinării precum si  administrarea dozei de rapel raman prioritati actuale pentru toti profesionistii din domeniul sanatatii.

Reglementări ale profesiei de dietetician in România

Dieteticianul activează în domeniul serviciilor de sănătate din România încă din 2011, odată cu absolvirea primei generaţii de studenţi din cadrul specializării Nutriţie şi Dietetică a Universităţilor de Medicină şi Farmacie. Tot de atunci a început şi procesul de reglementare a profesiei, care s-a concretizat în 2021 cu înfiintarea Colegiului Dieteticienilor din România.
Pentru o bună interactiune cu celelalte profesii din domeniul sănătaţii, dorim să ne prezentăm, astfel încat să ne cunoaştem reciproc competenţele, aportul pe care îl putem aduce prin intervenţia noastră, precum şi modul în care ne putem corela şi completa cunoştinţele.

Dietetician Laura Grecu

Preşedinte Colegiul Dieteticienilor Cluj

Sesiunea 2

Farm. Mirela Delia Zamfirescu

Maskne, o provocare actuală

Incidenta diferitelor tipuri de simptome experimentate de purtarea mastii de catre profesionistii din domeniu sanatatii in timpul pandemiei Covid—19. Ce se intampla daca purtam masca mai mult de 4 ore pe zi, ce se intampla cu microbiomul pielii datotita frecarii textil-piele, voi incerca sa va prezint vineri 18 feb.

Rolul antioxidanților în reducerea stresului oxidativ asociat patologiei reumatice

Dr. Liliana Duca

Medic primar Alergologie –Imunologie clinică, Medic specialist Reumatologie.
Alergologie si Imunologie clinica – Interne III, Spital Judetean clinic de Urgenta Brasov

Farm. Aura Blendea

Eliberarea medicației antivirale pentru tratamentul Covid în farmacia comunitară -aspecte practice

Provocare nouă în farmacii…eliberarea medicației antivirale pentru tratamentul COVID din farmacia comunitară.

Haideți să dezbatem ce facem PRACTIC în farmacie în legătură cu acest subiect.

”În fața acestei provocări vă invit să identificăm împreună informația necesară și utilă pentru pacienții noștri!”-

Farmavigilența : Întrebări și răspunsuri

Conform definitiei OMS- farmacovigilenta are ca scop monitorizarea siguranței medicamentelor, dar de ce avem nevoie de farmacovigilenta,ce urmareste si cine sunt participanții cheie din farmacovigilenta, sunt intrebari la care, impreuna, vom gasi raspuns. Va asteptam sa ne intalnim…..”

Șef lucr. dr. farm. Anca Butucă

Sesiunea 3

Farm. Marius Oltean

Lumea nevazută a farmacistului- receptura, necesară și prezentă

Vrei să readuci receptura în viața ta, dar și a pacienților tăi?

  1. Aparatura principală: balanțe și dispozitive de încălzire pe gaz sau curent.
  2. Recomandare- să aveți două balanțe:

– una pentru cântărirea cantităților sub un gram, balanțe cu 3 sau 4 zecimale (analitice )
– una pentru măsurătorile grosiere, mai mari de 1 gram (zeci sau sute de grame)

Costurl de achiziție pentru o balanță este de 3000-4000 de lei la care se adaugă anual verificarea metronogică și calibrare care presupun un cost de 200-300 lei.

Balanțele calibrate și certificate vă vor asigura calitatea măsurătorilor în laborator.

  1. Ca dispozitiv de încălzire alegerea ideală este plita electrică cu termostat. Alegerea plitei trebuie făcută în corcondanță cu vesela pe care o veți folosi. De preferat: alegeți plita cu inducție- eficiență crescută și risc de accidentare redus.

Bugetul pentru achiziționarea unei plite este cuprins în intervalul: 500 lei – 2000 de lei, în funcție de numărul de puncte de încălzire și de complexitatea termostatului.

  1. Vesela de laborator

Emblematice pentru farmacie sunt mojarul și pistilul, care trebuie să fie de porțelan rezistent la acțiunea substanțelor farmaceutice, poros și adaptat ca dimensiune pentru fiecare preparat în parte. Prețurile de achiziție variază de la 50 lei la câteva sute de lei, în funcție de capacitate.

Sticlăria de laborator este compusa din:

Pahare Berzelius și Erlenmayer care pot fi gradate sau nu;

Cilindre gradate sau baloane cotate( mai putin folosite, dar foarte exacte ).

Toate acestea trebuie să fie dintr-o sticlă specială, de calitate înaltă.

Pentru pahare alocați un buget de 10 lei – 100 lei/ pahar. Prețul variază în funcție de calitatea sticlei, gradație și dimensiune. Cilindrele gradate și baloanele sunt puțin mai costisitoare având prețuri de peste 50 lei.

Vase metalice folosite ca băi de apă sau în diverse scopuri, acestea trebuie să fie din inox de calitate, pentru uz medical. Costuri/vas alocați câteva sute de lei în funcție de capacitate și calitatea materialului.

Pentru depozitarea substanțelor folosiți recipiente speciale, de sticlă sau ceramică, de prefetat de culoare brună.Multe din substanțe sunt sensibile la lumină și umezeală. Un astfel de facon de păstrare are prețul cuprins între 10-30 de lei.

Pentru manipularea substanțelor se folosesc diverse lingurițe, spatule care nu necesta inverstiții mari.

Rolul principal în laborator îl au substanțele farmaceutice și ambalajele (cutii, sticle, flacoane plastic). Costurile substanțelor farmaceutice relativ mici, iar profitul în laborator rezultă prin adaosul comercial care poate fi chiar de 100%, deorece nu există o taxă pentru preparare.

Prețul final al unui preparat este format din prețul substanțelor folosite, ambalaj și etichetă.

”Nu o să va îmbogățiși din receptura farmaceutică! Faceți elaborări gândite și țintite pe specificul farmaciei dumneavoastră și veți amortiza investiția în aparatură și ustensile foarte repede și chiar veți ajunge la un ușor plus valoric financiar.

Cel mai important este că acest serviciu aduce alte beneficii financiare farmaciei; completând și susținând tratamentul fiecărui pacient!”

Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)

Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsita în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de actiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat)
Principiul de functionare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot,care acționează ca o pelicula protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de aceasta combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană,senzația de arsură a faringelui,uscăciunea faringelui,durerea la înghițire,răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurand in primul rand o mucoasa faringiana sanatoasa,bariera impotriva factorilor patogeni si totodata constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România

Marius Dumitrescu

Presedinte Asociatia Specialistilor in Confidentialitate si Protectia Datelor (ASCPD)

Studiul ASCPD privind evaluarea canalelor electronice de comunicare utilizate în farmacii

Întrucât la aproape 4 ani de la intrarea în aplicare a Regulamentului UE 679/2016 încă întâlnim un număr îngrijorător de mare de autorități publice sau entități private care utilizează soluții de servicii gratuite de comunicare și transfer de date (ex. Yahoo Mail, Google Mail, Whatsapp), ASCPD trage un semnal de alarmă asupra riscurilor specifice utilizării acestor soluții în scop profesional. Institutiile publice si private nu isi dau seama ca in momentul in care utilizeaza un astfel de serviciu gratuit realizeaza si un transfer extracomunitar de date, inclusiv date personale, de obicei in SUA, lucru care contravine cu Decizia Curții Europene de Justitie in cauza Schrems 2 atunci cand a fost invalidată Decizia numita Scutul de Confidentialitate încheiat între UE și SUA.
Autoritatea Națională pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis o decizie de sancționare a unei autorități publice pentru transmiterea răspunsurilor la petiții fără respectarea măsurilor de securitate a datelor personale, mai precis pentru prelucrarea datelor persoanelor vizate prin intermediul unor adrese de Yahoo. Propunerea legislativă pentru digitalizarea administraţiei publice prin eliminarea hârtiei din fluxul intern şi inter-instituţional, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (L293/2020) prevede la Capitolul II, secțiunea 1, art 5 faptul ca “Toate instituțiile publice vor utiliza, pentru corespondența prin poștă electronică, doar adrese ale căror domenii sunt deținute de respectivele instituții sau de către o altă instituție publică”

Managementul conflictului

A fi capabili să gestionăm conflictele, într-o manieră productivă devine prioritar, mai ales acum când mediul nostru de lucru este într-o continuă mișcare, schimbare și presiune ridicată. În scurta prezentare cu tema Managementul Conflictului vom reflecta asupra modului în care simțiți și trăiți situațiile conflictuale, astfel încât să gasiți cele mai potrivite strategii de gestionare și solutionare a conflictului și care să vă ajute în final să creați un mediu de lucru mai armonios și sănătos.

Dr. Eliza Streza, Psihoterapeut

Sâmbătă 19 februarie 2022

Ziua 2 – Sesiunea 1

Conf. univ. dr. farm Horațiu Mireșan

Identificarea,prevenirea și gestionarea interacțiunilor medicamentoase dintre medicația psihiatrică și tratamentul Covid

A venit vremea pentru… update BENZODIAZEPINE
Ce conține acest update?
Ce arată cele mai noi studii referitor la utilizarea benzodiazepinelor în randul pacienților internați pentru COVID-19!
Ce tip de benzodiazepine ar fi de preferat să fie utilizate, în funcție de metabolizarea lor hepatică!
Hai să fii diferit…printre alți specialiști ai medicamentului…diferiți!
Și ține minte….e perfect să fii…TU!

Vitamina D pentru o viață activă!

Vitamina D actionează asupra unei varietati de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.

Vitamina D contribuie la mentinerea sanatății sistemului osos si muscular,reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase,se coreleaza cu o absorbtie crescuta a calciului si a fosforului si asigură functionarea normala a sistemului imunitar.

În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza,malabsorbția,tulburările renale,tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.

Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii,inclusiv prin COVID-19

Este foarte importantă mentinerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viată activă si sănătoasă..

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România

Marius Dumitrescu

Antreprenor social, administrator prima farmacie sociala din Romania

Provocările înființării și funcționării primei farmacii sociale din România

Dr. Mihaela Cremene

Nutriția echilibrată și un stil de viată sănătos

Conf. univ. dr. Magdalena Mititelu

UMF Carol Davila București, Facultatea de Farmacie, Disciplina Laborator clinic. Igiena alimentației

DEZBATERE

Farm. Marius Călin Cherecheș

Conf. univ. dr. farm Horațiu Mireșan

Farm. Cristina Pavel

Farm. Paul Andreianu

Farm. Cristina Niculescu

Șef lucr. dr. farm. Anca Juncan