Vrei să readuci receptura în viața ta, dar și a pacienților tăi?
- Aparatura principală: balanțe și dispozitive de încălzire pe gaz sau curent.
- Recomandare- să aveți două balanțe:
– una pentru cântărirea cantităților sub un gram, balanțe cu 3 sau 4 zecimale (analitice )
– una pentru măsurătorile grosiere, mai mari de 1 gram (zeci sau sute de grame)
Costurl de achiziție pentru o balanță este de 3000-4000 de lei la care se adaugă anual verificarea metronogică și calibrare care presupun un cost de 200-300 lei.
Balanțele calibrate și certificate vă vor asigura calitatea măsurătorilor în laborator.
- Ca dispozitiv de încălzire alegerea ideală este plita electrică cu termostat. Alegerea plitei trebuie făcută în corcondanță cu vesela pe care o veți folosi. De preferat: alegeți plita cu inducție- eficiență crescută și risc de accidentare redus.
Bugetul pentru achiziționarea unei plite este cuprins în intervalul: 500 lei – 2000 de lei, în funcție de numărul de puncte de încălzire și de complexitatea termostatului.
- Vesela de laborator
Emblematice pentru farmacie sunt mojarul și pistilul, care trebuie să fie de porțelan rezistent la acțiunea substanțelor farmaceutice, poros și adaptat ca dimensiune pentru fiecare preparat în parte. Prețurile de achiziție variază de la 50 lei la câteva sute de lei, în funcție de capacitate.
Sticlăria de laborator este compusa din:
Pahare Berzelius și Erlenmayer care pot fi gradate sau nu;
Cilindre gradate sau baloane cotate( mai putin folosite, dar foarte exacte ).
Toate acestea trebuie să fie dintr-o sticlă specială, de calitate înaltă.
Pentru pahare alocați un buget de 10 lei – 100 lei/ pahar. Prețul variază în funcție de calitatea sticlei, gradație și dimensiune. Cilindrele gradate și baloanele sunt puțin mai costisitoare având prețuri de peste 50 lei.
Vase metalice folosite ca băi de apă sau în diverse scopuri, acestea trebuie să fie din inox de calitate, pentru uz medical. Costuri/vas alocați câteva sute de lei în funcție de capacitate și calitatea materialului.
Pentru depozitarea substanțelor folosiți recipiente speciale, de sticlă sau ceramică, de prefetat de culoare brună.Multe din substanțe sunt sensibile la lumină și umezeală. Un astfel de facon de păstrare are prețul cuprins între 10-30 de lei.
Pentru manipularea substanțelor se folosesc diverse lingurițe, spatule care nu necesta inverstiții mari.
Rolul principal în laborator îl au substanțele farmaceutice și ambalajele (cutii, sticle, flacoane plastic). Costurile substanțelor farmaceutice relativ mici, iar profitul în laborator rezultă prin adaosul comercial care poate fi chiar de 100%, deorece nu există o taxă pentru preparare.
Prețul final al unui preparat este format din prețul substanțelor folosite, ambalaj și etichetă.
”Nu o să va îmbogățiși din receptura farmaceutică! Faceți elaborări gândite și țintite pe specificul farmaciei dumneavoastră și veți amortiza investiția în aparatură și ustensile foarte repede și chiar veți ajunge la un ușor plus valoric financiar.
Cel mai important este că acest serviciu aduce alte beneficii financiare farmaciei; completând și susținând tratamentul fiecărui pacient!”