fbpx
Stiri si interviuri

Interviu cu dr. Ahileas Chimorgiachis, medic primar psihiatrie: Debutul frecvent al depresiei este cu insomnie

Mulți oameni nu asociază depresia cu tulburarea de somn, ci cu stresul și grijile zilnice. Care este mesajul dvs. pentru persoanele cu tulburări de somn, cui ar trebui să se adreseze și ce informații ar trebui să ofere specialistului?

Tulburările de somn, împreună cu stresul și anxietatea fac parte din tabloul depresiei. O depresie poate fi ușoară, moderată sau severă. În cazurile de depresie ușoară pacientul nu se adresează medicului, nici medicului de familie, nici de specialitate, pentru că aceasta nu interferă prea mult cu activitatea lor cotidiană. Pacientul este puțin deranjat și atât. Doar în momentul când depresia devine o problemă de funcționalitate pacientul se prezintă pentru prima dată la medic. De cele mai multe ori însă, momentul până când vine la cabinet se întinde pe o perioadă lungă de timp și acesta se prezintă deja cu o depresie severă. De aceea aș recomanda pacientului, de la apariția primelor semne, adică atunci când insomnia persistă pe o perioadă mai lungă de timp, să se prezinte la medic astfel încât acesta să poată să intervină și să prevină o agravare a acestei stări de depresie.

Între ce limite de timp putem să încadrăm acestă perioadă mai lungă de insomnie?

Nu există o limită de timp efectivă, fiecare persoană reacționează diferit sau are o toleranță mai crescută sau mai scăzută la anunite simptome, de aceea în momentul în care pacientul vede că devine o disfuncționalitate pentru viața de zi cu zi atunci trebuie să vadă neapărat medicul de famile sau un medic specialist psihiatru.

Și totuși dacă apelează la medicul specialist psihiatru și se hotărăște să facă un tratament, cât timp va face acest tratament?

Perioada va fi stabilită de medic. Pacientul va fi consultat periodic și, în funcție de rezultatul tratamentului se decide perioada. Insomnia și depresia sunt patologii care nu se tratează de pe o zi pe alta sau în 10 zile, la fel ca o răceală. Este nevoie de câteva luni de zile, care variază. Tratamentul depresiei se realizează pe o perioadă de aproximativ 1 an, cu evaluare ulterioară pentru a vedea dacă se elimină dozele sau dacă se modifică.

Este importantă cunoașterea comportamentului pacientului înaintea semnelor actuale pentru că de cele mai multe ori pacientul nu recunoaște tristețea, pesimismul, dezinteresul sau sunt situații în care acestea nu apar încă de la început. Debutul frecvent al depresiei este cu insomnie, oboseală, tulburari de apetit și de libidou. Atentie! Depresia și anxietatea sunt tulburari cronice, la fel ca diabetul sau bolile de inimă. Pentru a înțelege depresia sunt necesare cunoștinte legate de tulburarile de somn, iar tratamentul de primă linie ar trebui să rezolve rapid și complet insomnia asociată!

Din păcate sunt pacienți care sunt îngijorați  privind aspectul dependenței al tratamentului insominiei și mulți nu apelează la tratament sau în refuză tocmai din această cauză..

Există într-adevăr risc mare de dependență în cazul în care se folosesc medicamante cum sunt benzodiazepinele sau medicamentele hipnoinductoare. În ceea ce privește insomnia, există și alte variante care pot fi folosite și care nu dau dependență. Trazodona care e cu indicație directă și funcționează pe structura somnului, nu induce somnul, ci rezolvă propriu-zis această problemă a insomniei.

Sunt medicamente care prezintă risc, și medicamente care prezintă un cu risc mic, de aceea aș atrage atenția asupra importanței consultării unui medic atunci când se administrează medicamente, este nevoie de recomandarea acestuia, și nu de recomandarea vecinilor. Din păcate, de multe ori cântărește mult mai mult părerea celor din jur, iar în cazul psihiatriei mai este și problema stigmei și există teama de a lua medicamentele prescrise de psihiatru, pentru că, așa cum spun  unii le e teamă să nu înnebunească. Este destul de hilar, tocmai pentru „a nu deveni nebun” este util medicamentul.

Dacă ar fi să pună în balanță  lipsa de somn cu riscul de a deveni dependenți de medicamente, care ar cântări mai mult?

Lipsa de somn produce în primul rând dereglări metabolice, iar acestea dereglează la rândul lor întregul orgaism – ficatul, inima și de acolo apare inclusiv diabetul. Odată cu insomnia apar și problemele somatice.