fbpx
FrontStiri si interviuri

„Prospectul poate și trebuie să fie un instrument de informare care să confere utilizatorilor siguranță în folosirea medicamentelor” Asist. med. Cristina-Angela Mușină, Farma Practic ed. 68, Gura Humorului

Adaptat particularităților culturale și educaționale ale populației, ținând cont de informațiile cu adevărat utile, prospectul poate și trebuie să fie un instrument de informare, care să confere utilizatorilor siguranță în folosirea medicamentelor!”, a declarat Asist.med. Cristina-Angela Mușină în cadrul ediției cu numărul 68 a simpozionului regional Farma Practic ce a avut loc între 21-22 septembrie la Gura Humorului.

„Din păcate, prospectul pentru utilizator a ajuns să fie un document foarte complex, care cuprinde foarte multe informații și care, cred eu, că descurajează utilizatorul în a-l citi cu atenție până la capăt. Apoi, chiar dacă se fac eforturi și există recomandări la nivel european de testare a vizibilității, în ideea de a îmbunătăți „calitatea” prospectului, de a fi mai accesibil și mai ușor lizibil de către pacient, observ că există în continuare un volum mare de informații. Sunt anumite fragmente din prospect care nu par să se adreseze în niciun fel utilizatorului pentru că sunt folosiți termeni tehnici care nu pot fi înțeleși de către pacienți. Un număr foarte mare de informații face greu de înțeles mesajul destinat utilizatorului, rămânând multiple lucruri neînțelese și  făcând ca eficacitatea prospectului să fie cu mult diminuată. În aceste condiții, dar, chiar și atunci când prospectul va avea toate calitățile (lizibil, inteligibil și eficient) la superlativ, rolul specialiștilor din domeniul sănătății rămâne esențial!”,  a explicat Asist. med. Cristina-Angela Mușină, Președintele OAMGMAMR Filiala Bistrița-Năsăud, în fața celor peste 170 de farmaciști și asistenți de farmacie din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Neamț și Suceava prezenți la eveniment.  

Evenimentul a fost coordonat științific de prof.univ.farm. Dumitru Lupuleasa și s-a bucurat de prezența unor lectori de excepție precum: Prof. univ. dr. Ostin Mungiu, Prof. univ. dr. farm. Veronica Bild, Prof. univ. dr. Egidia Gabriela  Miftode, Șef lucr. dr. Remus Sebastian Șipoș, Șef lucr. dr. farm.  Oana Cioanca, Conf. univ. dr. farm. Gabriela Tătărîngă, Dr. Alin Popescu, Dr. Simion Balteș, Dr. Andreea Gorcea, Farm. Anca Liana Lobonț, Farm. Alina Mihaela Cojocariu, Asist. med. Cristina Mușina, Elena Barbu, Aura Prisecaru, Carmen Bălaşa, Dragoș Ilici.

Specialist incontestabil al medicamentului, profesionistul din farmacie este cel care trebuie să știe că «nu există un „glonț magic” pentru toate durerile!», a declarat  prof. emerit dr. Ostin Mungiu care a susținut o prezentare extrem de interesantă pe tema durerii și a rolulul farmacistului în managemetul durerii.

Provocarea profesionistului din farmacie este să găsească răspuns la întrebarea „Durerea pacientului, ce alegem? Știm foarte bine că atunci când apare o problemă de sănătate cel mai la îndemână pentru pacient este să intre în farmacie pentru a găsi rezolvarea, farmacistul fiind cel care îi poate oferi sfaturi de specilaitate, dar și cel care are leacul la îndemâna sa. Există foarte multe cauze ale durerii, iar mesajul pe care vreau să îl sublinez în cadrul acestui eveniment este că nu există un glonț magic în durere, nu avem un medicament pe care să îl oferim pacientului pentru a trata toate durerile. Chiar dacă există medicamente ce pot fi oferite într-o primă instanță pentru ameliorarea simptomelor, n-ar strica dacă pacientul ar fi  trimis de către farmacist mai departe către medic. Durerea de regulă este un semnal care comunică o suferință – sigur că pot fi dureri trecătoare, însă ele pot ascunde și procese patologice importante pe care doar medicul și examenele paramedicale le pot diagnostica și trata”,  a explicat prof. emerit dr. Ostin Mungiu.

„Atunci când vine în farmacie pacientul trebuie să știe în primul rând că poate găsi cele mai bune sfaturi pentru sănătate și mai apoi medicamentul”, a completat Șef lucr.dr. farm. Oana Cioancă atrăgând atenția asupra statutului de profesionist în sănătate a farmacistului și asistentului din farmacie.

Farma Practic 68 a adus în dezbatere teme privind noutățile terapeutice în managementul unor afecțiuni precum gripa sau răceala, în afecțiunile ginecologice, microbiotei sau a afecțiunilor căilor respiratorii, precum și subiecte practice privind interacțiunile medicamentoase, monitorizarea continuă a siguranței medicamentelor sau privind rolul prospectului și importanța specialistului în consultarea acestuia.

O altă temă de interes dezbătută în cadrul ediției a fost cea referitoare la managementul gravidei în farmacie. Farm. Anca Liana Lobonț și Dr. Andreea Gorcea au explicat câteva dintre măsurile pe care farmaciștii și asistenții de farmacie le au la îndemână pentru a gestiona stările de greață ale femeii însărcinate.

„Natura unica a fiziologiei sarcinii reprezintă o provocare pentru tratamentul medicamentos al afecțiunilor acute și cronice asociate sarcinii. Este responsabilitatea medicilor, dar și a farmaciștilor să consilieze femeia gravidă cu privire la beneficiile și riscurile utilizării medicamentelor în sarcină. Atunci când ne aflăm în situația de a selecta un anumit medicament, este de preferat să recomandăm medicamente aflate în uz de o perioada lungă de timp, la care siguranța fetală a fost deja stabilită, chiar dacă avem la dispoziție și alternative mai noi”, a explicat în cadrul evenimentului farm. Anca Liana Lobonț.

Ultima sesiune a evenimentului a fost Tribuna Farmaciei în cadrul căreia participanții ediției au fost invitați să discute deschis privind principalele provocări pe care le întâlnesc în activitatea de zi cu zi din farmacie.

Programul ediției cu numărul 68 Farma Practic a fost creditat creditat cu 16 puncte EFC și 10 puncte EMC!

Următoarele ediții Farma Practic din anul 2018:

05-06 octombrie 2018, Farma Practic Ed. 69 – Eforie Nord, județe în focus – CL, CT, IL, TL, B, IF, BR;

09-10 noiembrie 2018, Farma Practic Ed. 70 – Băile Herculane, județe în focus – AR, TM, CS, HD, MH;

Pentru a fi la curent cu toate evenimentele marca Houston vă invităm să ne urmăriți pe www.houston.ro, www.farmapractic.ro și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/HoustonNPAofficial/

Pentru detalii și înscriere: Daniela Popescu T: 0756.030.316 M: daniela.popescu@houston.ro W: www.farmapractic.ro