Comunicarea incompletă sau neclară daunează grav sănătății publice Farm. Paul Andreianu: „Problema vaccinarii și a aprovizionării cu vaccin nu este dezbătută din unghiurile potrivite, mai ales în ceea ce privește comunicarea către publicul larg”
Lipsa medicamentelor din farmacii, în special a vaccinurilor, este unul dintre subiectele de permanentă actualitate din România, care analizat în profunzime face trimitere către una dintre problemele majore ale sistemului nostru sanitar. Cu această premisă și-a deschis prezentarea farm. Paul Andreianu, în cadrul simpozionului Farma Practic cu numărul 56, organizat de compania de comunicare medicală Houston NPA în perioada 19-20 mai 2017 la Poiana Brașov.
„Problema vaccinarii și a aprovizionării cu vaccin nu este dezbătută din unghiurile potrivite și tocmai corect, atât în relația cu profesioniștii în sănătate, cât mai ales în ceea ce privește comunicarea către publicul larg. Discuția despre vaccinare și problematica scăderii incidenței vaccinării în România este abordată greșit din punctul meu de vedere în momentul de față. Spun asta pentru că discuția se duce către: grupurile care promovează nevaccinarea sau lipsurile de vaccinuri. Discuția nu merge în profunzime la problematica reală a situației actuale, în care vorbim de 26 de nou născuți morți ca urmare a unor boli care nu ar trebui să ne mai afecteze. De ce lipsesc vaccinurile? Vaccinurile lipsesc pentru că Statul Român prin reprezentanții proprii nu le-a cerut, nici în cantități suficiente nici când trebuia. Al doilea aspect este lipsa de educație a populației pe care o face medicul de familie, farmacistul”, a punctat farm. Paul Andreianu.
În România, accesul populației la produsele farmaceutice este legat de două aspecte, aflate pe picior de egalitate ca importanță: prezența medicamentelor necesare în farmacii la momentul oportun și posibilitatea ca cetățeanul să le achiziționeze, mai ales când viața lui depinde de acestea (prin eventuala compensare parțială sau totală a acestora). Formula acceptabilă instituțional la nivelul UE arată că lipsa medicamentelor este strict rezultatul furnizării neadecvate de produse medicale conform unor solicitări curente sau planificate.
„Știți cât a planificat România la început de 2016 necesarul de vaccin? ROR 308.000 de doze. Știți care e necesarul în linie cu datele de epidemiologie și schema opțională de vaccinare? De 6 ori mai mult! Aproape 1.8 milioane de doze!”, a dezvăluit farm. Paul Andreianu în fața celor aproape 170 de farmaciști și asistenți de farmacie prezenți la eveniment.
Una dintre recomandările Agenției Europene a Medicamentului, EMA (314762/2013), vorbește despre două criterii ce se impun a fi luate în considerare la evaluarea lipsei de medicamente: scopul terapeutic (Therapeutic use) și alternative de tratament (Availability of alternatives). Simplist spus, este o diferență majoră între lipsa aspirinei și lipsa insulinei de pe rafturile farmaciilor. În același timp, situația este mai puțin dramatic dacă absența unui medicament este suplinită de prezența altuia care are aceleași efecte terapeutice și efecte secundare comparabile.
O altă recomandare a aceeași Agenții, EMA (314762/2013) are în vedere măsuri ce trebuie adoptate când este semnalată lipsa unor produse farmaceutice importante, începând cu evaluarea urgentă a ariei expuse și a duratei de expunere. Un capitol aparte este rezervat situațiilor de criză pe care le presupune o escaladare epidemică la nivel european.
„Toate acestea nu se obțin de azi pe mâine, vorbim despre niște procese care durează un timp ceva mai îndelungat, este comunicarea singura soluție? Nu, nu este comunicarea singura soluție către publicul larg, către profesioniștii din sănătate, către grupurile interesate, dar este unul dintre mecanismele care trebuie avute în vedere. Cel mai simplu ar fi o comunicare către toate grupurile în același timp, cu mesajul structurat pentru nivelul de expertiză al fiecărui grup în parte, dar în același timp o discuție reală și serioasă între grupurile respective despre ce înseamnă vaccinarea, care sunt riscurile dacă ne vaccinăm, care sunt riscurile dacă nu ne vaccinăm și ce vrem pe mai departe: o populație paranoică nevaccinată cu o incidență de decese de 1 la 1000 sau o populație educată mai puțin speriată de potențialele reacții adverse ale vaccinurilor și cu o rată de incidență cu potențial fatal de 1 la un milion?”, a mai declarat pentru organizatori farm. Paul Andreianu.
Departe de a fi unica soluție, comunicarea promptă și profesionistă rămâne esențială în prevenirea oricărei crize, realitate care pare să scape românilor, mai ales când se află în poziție de autoritate.
Potrivit farm. Paul Andreianu, amputațiile numeroase de membre, de exemplu, sunt rezultatul abordării incorecte a pacienților cu diabet: „Aici iar ne întoarcem la educație, ce trebuie făcut ca să prevenim apariția diabetului? Mai puțin zahar, dar asta nu presupune deloc zahăr. Atenție la factorii care predispun la instalarea diabetului. Să presupunem că am întârziat cât de mult am putut întârzia apariția diabetului, dar totuși am făcut diabet. Să fim atenți la cu ce ne încălțăm, cu ce ne îmbrăcăm, ce mâncăm și cum ne comportăm când apar primele semne ale une degradări, ulcerații. O mare teamă a românului e să meargă la doctor și să spună că are diabet, dar că are și o rană în talpă care prezintă și miros. Când o să facă asta, nu la momentul în care medicul poate să intervină superficial și să rezolve problema, ci la momentul in care se pune problema cât de mult trebuie să tai ca să îl salvezi pe om. În majoritatea cazurilor se taie un deget, un segment de picior sau tot piciorul – din cauză că ne-a fost rușine să mergem la momentul potrivit la medic”.
Creditat EFC și EMC, simpozionul Farma Practic s-a adresat în principal farmaciștilor și asistenților de farmacie din județele Alba, Covasna, Brașov, Sibiu, Harghita și Mureș și s-a bucurat de prezența invitaților speciali, Szebeni Norbert – președinte Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Covasna și Lazar Maria – vicepreședinte OAMGMAMR Alba.
„Acest format compact a devenit traditional. Să nu uităm când întrebăm câți dintre cei prezenți în sală au revenit, peste 50% au mai fost în trecut. Faptul că un om vine înapoi, următorul an sau în același an în altă locație, înseamnă că i-a plăcut, a învățat, s-a simțit bine și de ce nu spunem că a facut networking pentru că până la urmă cu toții căutăm acest networking. Deci ei au găsit lucrurile astea în evenimentele Houston și se reîntorc pentru ele. Gradul acesta de reîntoarcere probabil va fi într-un trend ascendant”, a declarat dr. Alin Popescu, specialist în medicină sportivă.
Următoarele Ediții Farma Practic:
- 16-17 iunie 2017, Farma Practic Ed. 57 –Gura Humorului, județe în focus – SV, IS, VS, BC, VN, BT;
- 15-16 septembrie 2017, Farma Practic Ed. 58 – Gura Humorului, județe în focus – MM, BN, NT, SV, HR;
- 06-07 octombrie 2017, Farma Practic Ed. 59 – Eforie Nord, județe în focus – CL, CT, IL, TL, B, BR;
- 10-11 noiembrie 2017, Farma Practic Ed. 60 – Băile Herculane, județe în focus – AR, TM, CS, HD, MH;
- 24-25 noiembrie 2017, Farma Practic Ed. 61 – Băile Herculane, județe în focus – OT, DJ, VL, GJ, AG, TR, CS.
Pentru detalii și înscrieri:
Daniela Popescu: daniela.popescu@houston.ro, 0756.030.316, www.farmapractic.ro, www.houston.ro
Alte evenimente de interes pentru farmaciști și asistenți de farmacie:
- Conferința Națională „Fragilitatea și sarcopenia vârstnicilor – Declinul funcțional musculo-scheletic” , 9-10 iunie 2017, Hotel Ramada Parc, București;
- Conferința Națională de Medicina Sexualității, ediția a XVII-a, cu participare internațională, 27- 29 octombrie 2017, Ana Hotels, Poiana Brașov.
Relația cu presa: Rodica Buliga: rodica.buliga@houston.ro, 0733.076.382.