fbpx
Stiri si interviuri

Pentru adolescentul și adultul cu autism schimbarea este posibilă în România!

În ziua de 12 mai 2017, într-o atmosferă caldă dată de deschiderea participanților către înțelegerea situației cu care se confruntă autiștii din România, a avut loc tradiționala Conferință Națională a Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), ediția a X-a.

Acest eveniment are multipe valențe, este o tradiție din 2010, din 2012 avem în Universitatea Spiru Haret un partener constant și implicat, reprezentat astăzi aici de Asistent Universitar Doctor Loredana Bănică și alături de noi sunt Președintele Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), doamna Daniela Tontsch”, a afirmat Georgeta Crișu, Președinte ANCAAR.

Reprezentanta ANCAAR a vorbit despre strategia Asociației, care se bazează pe „accentuarea a ceea ce pot face autiștii” și crede că „aducând în față realizările adolescenților și adulților cu autism din România, putem demonstra că este posibil ca aceștia să poată trăi independent sau parțial independent”.

Independența totală sau parțială a autiștilor a fost subiectul principal al manifestării care a reunit psihiatrii, psihologi, medici de familie, terapeuți, logopezi, cadre didactice, părinți, asistenți sociali, educatori, consilieri școlari, asistenți medicali, reprezentanți media, specialiști în medicina muncii, demonstrând că, atunci când există interes, echipele se formează spontan.

Deși tulburarile din spectrul autismului sunt frecvente (1 din 160 de copii din întreaga lume suferă de autism, conform estimărilor date de Organizația Mondială a Sănătății), din păcate în România acestea nu sunt în prim planul autorităților, astfel încât să fie găsite soluții viabile pentru integrarea în societate și pentru angajarea pe piața muncii a acestor persoane.

Printre cele mai importante provocări care, din păcate, se pare că au nevoie de mai mult de 28 de ani  pentru a fi rezolvate,  se numară faptul că „nu toți copiii beneficiază de terapie, nu există servicii pentru adolescenții și adulții cu autism din România. În ultimii 6 ani ANCAAR a adus în prim plan autistul adult, complet marginalizat și nu e corect să fie asa. Fac parte din societate ca și noi și trebuie să îi privim la fel, a mai declarat  Georgeta Crișu.

Președintele ANCAAR a prezentat rezultatele proiectului RESPIRO la jumătate de drum. Susținerea autiștilor în dobândirea unei independențe parțiale sau totale este posibilă prin facilitarea accesului la toate verigile lanțului terapeutic oferite prin servicii sociale de calitate. Nevoia de intervenție specializată pentru toate categoriile de autiști (copii, tineri, adulți) este resimțită de familiile acestora și este necesar a fi aplicată la nivelul întregii societăți. Proiectul RESPIRO deschide drumul autistului către integrarea socială reală și imprimă valorificarea fiecărui individ prin abilitare, testări vocaționale și creșterea independenței.  Experiența din RESPIRO este materializată  prin editarea unui Ghid al abordării terapeutice la persoana cu TSA, prezentat în cadrul acestui eveniment, menit să demonstreze utilitatea mediatizării modelelor adaptate cerințelor și nevoilor societății românești. Diseminarea informației și instruirea de specialiști la standarde superioare constituie unul dintre marile obiective ale Proiectului RESPIRO.

Prezentă la eveniment, Luminița Gheorghiu, Secretar de Stat, a susținut faptul că există o mare deschidere din partea reprezentanților Ministerului Muncii pentru rezolvarea problemelor administrative ale persoanelor cu dizabilități.

Lectorii evenimentului au fost:

  • Evelyne Soyez (kinetoterapeut, osteopat calificat în neuropediatrie, fondatoare a programului de intervenţie timpurie pentru copii între 0 și 6 ani, cu anomalii de dezvoltare, Spitalul Port-Royal, Paris) – Echipa interdisciplinară: De ce? Cine? Cum?;
  • Dominique Plassat (psiholog în cadrul IME Alphee- centru medical și educativ care găzduieste copii cu handicap și adolescenți cu dizabilități intelectuale, având ca și scop oferirea de educație și învățământ de specialitate, ținând seama de aspectele psihologice și psihopatologice și utilizarea tehnicilor de reabilitare. Centrul se ocupă în mod special de tinerii cu autism) – Voir l`Autisme autrement;
  • Augusta Rodica Urziceanu (medic primar neuropsihiatrie şi psihiatrie pediatrică, doctor în ştiinţe medicale);
  • Crișu Georgeta (Președinte ANCAAR și manager proiect RESPIRO, cu experiență de peste 30 de ani în intocmirea și coordonarea programelor de intervenție terapeutică a persoanelor cu TSA) – Proiectul RESPIRO la jumătate de drum, Lansare de carte;
  • Zamfir Marius Teodor (Psiholog Centrul Sf. Mihail) – Autismul virtual – altă formă de autism?

Conferința în plen din data de 12 mai a fost urmată de trei workshopuri interactive, orientate atât către autist și familia acestuia, cât și către specialiștii dornici de evoluție: „Decizia independenței – independența deciziei”,Mă împlinește? Trist, dar mă hrănește”,Rădăcini și aripi”.

Workshop-urile interactive din ziua de 13 mai au fost foarte apreciate. Participanții au putut experimenta momente din viața persoanelor cu autism, trăiri, decizii. Aceste experimente au ca obiectiv modelarea comportamentală a părinților și specialiștilor în înțelegerea  autistului și a elementelor importante pentru dezvoltarea și integrarea acestuia.

Întrucât numărul foarte mare de solicitări pentru acest tip de formare, ANCAAR a decis organizarea mai multor workshop-uri centrate pe participanți (expunere, înțelegere și experimentare).

 

Managementul evenimentului a fost asigurat de compania de comunicare medicală Houston NPA.

Pentru informații suplimentare: 0773.360.741, 0773.360.744.