program farma practic 2

Farma Practic – Hotel Afrodita, Băile Herculane, 18-19 octombrie 2024
– Ediția 102 –

Tema ediției: Servicii farmaceutice. De la naștere la îngrijiri paliative

Eveniment creditat 16 EFC (FARMACIȘTI) | 9 EMC (ASISTENȚI)

Vineri, 18 octombrie 2024 | 1500 – 1700

Conf. univ. dr. farm. Ionela Belu

U.M.F. Craiova, Prodecan Facultatea de Farmacie
Conf.Univ.Dr., Disciplinele Tehnologie farmaceutică, Industria medicamentului și biotehnologii farmaceutice

Provocarile formelor farmaceutice inovative

Formele farmaceutice inovative dezvoltate în ultimii ani, în mare parte, sunt sisteme tip bigel și au fost propuse pentru administrarea principiilor active în vederea utilizării în scop farmaceutic dar și cosmetic și alimentar. În prezent, sunt publicate în literatura de specialitate rezultatele studiilor care prezintă proprietățile în general dar și caracteristicile reologice superioare ale bigelurilor în comparație cu gelurile individuale. În ultima vreme a crescut interesul pentru utilizarea sistemelor tip bigel în printarea 3D a medicamentelor. Această abordare interesantă va fi investigată cu certitudine în viitor pentru a exploata beneficiile în vederea producerii de sisteme terapeutice noi. Bigelurile fiind în curs de dezvoltare necesită o analiză completă și extinsă în vederea utilizării comerciale.

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul Farmaciștilor România

Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)

Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsită în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de acțiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat).
Principiul de funcționare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot, care acționează ca o peliculă protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de această combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană, senzația de arsură a faringelui, uscăciunea faringelui, durerea la
înghițire, răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurând în primul rând o mucoasă faringiană sănătoasă, barieră împotriva factorilor patogeni și totodată constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.

Prof. univ. dr. farm. Cristina Dehelean

Coordonator Disciplina Toxicologie și Industria medicamentului
Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara, Facultatea de
Farmacie, Disciplina Toxicologie și Industria medicamentului

Principii terapeutice în patologia hepatică indusă toxic

Dr. Corina Maria Vasile

Medic specialist Cardiologie Pediatrica Spitalul Judetean Tg Jiu

Nutraceuticele, abordări integrative în provocările sezonului rece

Importanța nutraceuticelor constă în capacitatea lor de a susține funcțiile naturale ale organismului și de a promova o sănătate optimă. Acestea pot furniza antioxidanti, vitamine, minerale si alti compusi bioactivi din plante care pot lipsi din dieta unei persoane. Încorporarea nutraceuticelor în rutina zilnică poate ajuta la stimularea imunității, la îmbunătățirea nivelului de energie, la susținerea funcției cognitive, adjuvante în abordarea complexă a diferitelor condiții patologice.
Neo Kids Expectorant sirop, reduce tusea de diferite etiologii, inclusiv cea alergică.Fluidifică secrețiile bronșice, prin dublu mecanism de acțiune, reduce iritația la nivelul tractului respirator, iar prin compoziția complexă reduce inflamația și calmează mucoasa tractului respirator.
Neo Kids Probiotic, flacoane bifazice, este un sinbiotic care reunește beneficiile diferitelor tulpini probiotice, prebioticelor și ale unei drojdii care mediază răspunsuri asemănătoare efectelor protectoare ale florei intestinale sănătoase.Susținută de literatura stiințifică și practica medicală, combinația contribuie la sustinerea sănătații intestinale și refacerea echilibrului florei microbiene, îmbunătățind calitatea generală a vieții.

Dr. Diana Brînzei

Medic primar medicină de urgență – Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad

Urgențe în farmacie – aspecte practice…. atelier de întrebări și răspunsuri…

Vineri, 18 octombrie 2024 | 1730 – 2000

Șef lucr. dr. Maria Trailescu

Șef lucrări UVVG Arad Dr. Maria Daniela Trăilescu
Medic Primar Chirurgie Pediatrică SCJU Arad
Medic specialist Ortopedie Pediatrică SCJU Arad

Despre sindromul abdominal dureros la copil si identificarea scoliozei. In farmacie!

A început un nou an scolar, cu emoții și provocări de tot felul!
Sunt chirurg și ortoped pediatru, mamă și bunică.
Am ales să vorbesc la evenimentul adresat farmaciștilor și asistenților de farmacie, la Farma Practic -Băile Herculane, despre două dintre patologiile frecvent întâlnite la copii, care mă preocupă și în care colegii farmaciști și asistenți mă pot ajuta și pe mine și pe micii pacienți.
Copilul are dureri abdominale, vomită, are febră…. De cele mai multe ori cerem sfat în farmacie. O anamneză farmaceutica facută prompt și corect, este esențială! Primește pacientul o recomandare, i se eliberează medicamente în siguranță sau este trimis la medic? Poate fi facută diferența între o apendicită pe care o “mascam”cu tratament și o altă patologie? Recomandăm medicație pentru 2-3 zile și spunem “să vedem cum va fi”? Uneori, poate fi târziu!
A început scoala. Ghiozdane grele, teme multe, sedentarism, laptop, posturi vicioase….Putem schimba ceva în farmacie? Putem observa modificările coloanei? Ajung la mine pacienți la extreme – cu diagnostic de scolioză fară a fi scolioză și cu scolioze foarte avansate, care deja necesită operații.
Putem schimba lucrurile în bine? Continui să cred că da și cu ajutorul dumneavoastră sunt convinsă că reusim!
Ne vedem la Herculane, unde vă stau la dispoziție pentru întrebări! Până atunci, să avem în vedere că educația și sănătatea sunt străns legate și că de felul în care comunicăm cu copiii în sistemul educațional pe teme medicale depinde viitorul nostru, al tuturor! Prevenția ar trebui să salveze! Educația ar trebui să facă diferența!”

Dr. Gabriel Stănciulescu

Eficiență și siguranță în administrare la doza mimimă. Ținta: durerea

Conf. univ. dr. Ciolofan Sorin

Conferențiar universitar disciplina ORL, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova
Medic primar O.R.L., Clinica ORL, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova

Rolul farmacistului în succesul terapeutic al pacientului vârstnic cu vertij

Prof. univ. dr. farm. Cristina Dehelean

Rolul orotatului de magneziu în diferite afecțiuni

Farm. Marius Oltean

Un pasionat farmacist clujean, care inovează și adaptează rețete și preparate magistrale într-un laborator farmaceutic gândit și dezvoltat după nevoile tehnologice moderne. Plin de pasiune și de plăcerea de a profesa în farmacia comunitară, cu o experiență de aproape 15 ani în domeniul farmaceutic, în care a parcurs aproape toate etapele, de la farmacist la șef de farmacie.

Receptura in farmacie prezentului, suport si valoare

Ce poți face în farmacia comunitară pentru pacienți?
Mă întreb câti dintre noi s-au gândit la ce putem face dacă provocările la nivel de lanț de aprovizionare cresc? Dacă se întrerupe curentul sau pică netul? Mojarul și pistilul meu sunt conectate doar la mâinile, creierul și mai ales, inima mea. Eram într-un webinar Houston, pedalam spre casă, m-a sunat un părinte de copil care avea nevoie urgentă de un produs pentru epilepsie. M-am întors și l-am preparat.
Poate vă gândiți că receptura (sau poate chiar eu) aparține/m trecutului. In opinia mea, nu-i așa ! Și sunt sute de farmacii în care colegii mei prepară medicație deficitară dar nu numai.
Sunt mandru de ceea ce fac. Mă împlinește și îmi dă sens. Mai mult, povestim la Farma Practic Băile Herculane

Sâmbătă, 19 octombrie 2024 | 0900 – 1100

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportivă și medic rezident reabilitare medicală, București

Artita/Artroza/Guta – repede și bine de diferențiat în farmacie

Elena Barbu

Brand Manager

Abordare 360° în simptomele asociate răcelii

Răceala este cea mai comună infecție de tract respirator superior1, în apariția ei fiind incriminate peste 200 de virusuri1. Aceasta afectează atât adulții, cât și copiii, iar incidența sa este invers proporțională cu vârsta2.
De asemenea, răceala reprezintă și motivul cel mai des invocat în absenteismul de la locul de muncă sau de la școală3.
Pentru evitarea sau ameliorarea simptomelor asociate răcelii la adulți și copii, Sun Wave Pharma își îmbogățește portofoliul cu două noi produse din gama FluEnd Extreme: acadelele FluEnd Extreme Kids și plicurile FluEnd Extreme HotDrink.

Dr. Alisa Popescu

Medic primar neurologie

Cum putem susţine eficient recuperarea pacienţilor cu deficit cognitiv

Dr. Camelia Lacatusu

Medic primar endocrinologie Timișoara

Hipo/Hipertiroidiile – Abordare practică

Patologiile tiroidei (hipotiroidia, în special) sunt printre cele mai frecvente boli întâlnite în practica clinică.
Importanța practică- când folosim suplimente alimentare și când folosim medicamente în bolile tiroidei.
Suplimentele alimentare pentru bolile tiroidei- când pot fi folositoare și când pot face rău.
Mai mult, povestim la Farma Practic Băile Herculane

Sâmbătă, 19 octombrie 2024 | 1120 – 1400

Farm. spec. Géza Horváth

Medic farmacist și administrator al farmaciei Horvath din Reghin

“Base Claude Bernard” – platforma integrată care salvează vieți!

Prin prisma modulului Base Claude Bernard vom inventaria profund noile produse care au ajuns pe lista psihotropelor! Va fi o abordare complexă, nu doar de suprafață pentru a integra corect aceste medicamente în noua legislaţie, cu sfaturi utile de a elimina posibile erori de medicaţie!

Asist. univ. dr. Gheorghe Codruta

Facultatea de Medicină de Familie, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova
Medic specialist Medicină de Familie

Vaccinarea comunității împotriva gripei este relevantă pentru toate categoriile de populaţie

Farm. Rodica Aluaș

Evaluator și formator RBPF, Lead auditor

Cum să ne menținem zilnic mintea sănătoasă?

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul Farmaciștilor România

Vitamina D pentru o viață activă!

Vitamina D acționează asupra unei varietăți de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.
Vitamina D contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și muscular, reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase, se corelează cu o absorbție crescută a calciului și a fosforului și asigură funcționarea normală a sistemului imunitar.
În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza, malabsorbția, tulburările renale, tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.
Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii, inclusiv prin COVID-19.
Este foarte importantă menținerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viață activă și sănătoasă..

Sesiune Dezbatere

Tribuna farmaciei – Voluntariat si intiativa in domeniul farmaceutic