Insuficiența venoasă cronică a membrelor inferioare, boala cu prevalență mare, reprezintă alterarea întoarcerii venoase, lucru ce poate genera disconfort pacientului, în funcție de stadiul bolii.
Vorbim despre o evoluție de la crampe sau senzație de picior greu, până la oboseală, parestezii, edem, modificări cutanate. În stadii avansate, insuficiența venoasă cronică afectează mult calitatea vieții pacientului (ulcerul de stază venoasă).
Medicului de familie îi revine rolul de a aborda pacientul în ansamblu, de a identifica factorii de risc, de a exclude boala arterială periferică prin manevra indice gleznă-braț, de a formula un diagnostic de prezumție, de a trimite pacientul către ecografie Doppler de vase, de a-l sprijini în efectuarea tratamentului și recuperării, de a urmări evoluția bolii.
Nu trebuie neglijat diagnosticul diferențial sau adițional, medicul de familie fiind cel care cunoaște pacientul îndeaproape și poate trage un semnal de alarmă în caz de suspiciune a unor afecțiuni ce pot produce compresiune pe vena cavă inferioară, rezultând o insuficiență venoasă adițională a membrelor inferioare. Putem lua în discuție chisturile Baker, sarcina, tromboflebita, tromboza venoasă profundă, formațiuni tumorale abdomino-pelvine etc. De asemenea, trebuie luate în calcul: sindroamele nefrotice, bolile autoimune, bolile endocrine {Mixedem}, reacții adverse ale administrării de AINS sau blocante ale canalelor de calciu.
Dincolo de tratamentul medical si/sau chirurgical, pacientul trebuie să înțeleagă faptul că schimbarea stilului de viață joacă un rol primordial în evoluția bolii, începând cu o alimentație sănătoasă, hidratare, renunțare la fumat, scădere ponderală și mai ales combaterea sedentarismului prin mișcare.
Despre toate aceste aspecte vom discuta în cadrul evenimentului din 10-11 februarie 2023, eu având dubla calitate, aceea de medic, dar și de pacient cu insuficiență venoasă cronică a membrelor inferioare.