fbpx
Stiri si interviuri

„Institutul Clinic Fundeni va avea un accelerator liniar pentru radioterapie” a anunțat azi Florian Bodog

Institutul Clinic Fundeni  sărbătorește 58 de ani de activitate şi de realizări prin evenimentul „Zilele Institutului Clinic Fundeni 2017”  ce se desfășoară în perioada 14 – 17 septembrie 2017. Ceremonia de deschidere a avut loc azi în prezența Ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Florian Bodog.

Acesta a felicitat medicii Institutului Clinic Fundeni pentru modul în care îşi fac datoria faţă de pacienţi și a anunțat cu această ocazie că Institutul Fundeni va beneficia, alături de alte instituții, de un accelerator liniar pentru radioterapie.

„Aş dori să am o baghetă magică să schimb sistemul de sănătate peste noapte, nu se poate. Însă vreau să vă asigur că în fiecare zi încerc să schimb ceva în sistemul medical. În ceea ce priveşte Institutul Fundeni, Ministerul Sănătăţii are în derulare un program de dotare cu acceleratoare liniare pentru tratamentul pacienţilor oncologici. Acest program, datorită faptului că prima licitaţie s-a finalizat cu economii importante, se va dezvolta, iar una dintre instituţiile care va beneficia de un accelerator liniar va fi şi Institutul Fundeni. În momentul de faţă, am solicitat Agenţiei Atomice de la Viena să vină să evalueze Institutul Fundeni şi să stabilească tipul de echipament, de accelerator care se va monta aici şi vom intra cu al treilea val de licitaţii pentru achiziţionarea de acceleratoare. Pentru primele cinci am primit no objection de la Banca Mondială ieri sau alaltăieri şi urmează să se semneze contractul”, a spus ministrul Sănătăţii prezent la evenimentul organizată în deschiderea Zilelor Institutului Clinic Fundeni.

Acesta a mai mai anunțat că astăzi s-au deschis ofertele pentru programul ce prevede dotarea fiecărui spital județean cu un câte un Computer Tomograf și un RMN.

„Eu am mai spus, am fost privit cu neîncredere, dar vreau să vă spun că astăzi se deschid ofertele pentru programul un CT şi un RMN pentru fiecare spital judeţean care nu are. Azi se deschid ofertele de Banca Mondială şi vom anunţa public câştigătorul şi semnarea contractului.  Deci, lucruri importante pe care le-am spus, care privesc infrastructura medicală, vă rog să mă credeţi că le fac, chiar dacă nu fac gălăgie”.