FrontStiri si interviuri

Medicul de familie, verigă importantă a echipei multidisciplinare implicată în tratarea cancerului bronhopulmonar. Interviu cu dr. Dalida Mosorescu, medic de familie Craiova

Echipa  multidisciplinară reprezintă cheia în tratarea cu succes a cancerului bronhopulmonar, fiind necesară implicarea medicilor din diferite specialități, de la medicul de familie, la medicul pneumolog, chirurg toracic și până la psiholog, ținând cont de impactul puternic pe care această afecțiune îl are asupra pacienților.

Plecând de la tema ediției din acest an a Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia, ce va avea loc între 7-8 septembrie la Craiova – „Managementul de caz al pacientului bronhopulmonar de la diagnosticul în cabinetul medicului de familie la servicii paliative”, ne-am propus să inițiem o serie de interviuri în cadrul cărora să discutăm cu specialiștii care fac parte din această echipă multidisciplinară implicată în aplicarea corectă a tratamentului în cazul cancerului bronhopulmonar.

Am stat de vorbă pentru început cu medicul de familie, „verigă importantă a echipei multidisciplinare”, așa cum a menționat dr. Dalida Mosorescu, medic primar medicina de familie Craiova, lector în cadrul celei de-a IV-a ediții a Conferinței regionale de cancer bronhopulmonar Oltenia.

Când ar trebui ca medicul de familie să se gândească la un posibil diagnostic de cancer bronhopulomnar?
Medicul de familie trebuie să fie într-o continuă alertă pentru cancerul bronhopulmonar, având în vedere că simptomatologia pentru acest tip de cancer apare tardiv, dar și faptul că minime simptome respiratorii pot anunța o malignitate.

Când trebuie să ne îngrijoreze tusea? Există anumite caracteristici ale tusei specifice cancerului bronhopulmonar?
Tusea nu este un simptom specific pentru cancerul bronhopulmonar. Tusea apare într-o mulțime de alte boli cum ar fi astmul bronșic, BPOC, fibroză pulmonară, la pacientul fumator, dar și  ca reacție adversă la unele medicamente  etc. Totuși o tuse persistentă, mai veche de două luni, trebue să ne pună un semn de întrebare și să ne determine să o investigăm.

Cum se stabileşte diagnosticul în cazul cancerului pulmonar și care este rolul medicului de familie în diagnosticarea acestuia?
Diagnosticul pozitiv de cancer bronhopulmonar se pune în urma examenului histopatologic, cu stabilirea stadiului bolii.  Din păcate educația medicală precară duce la consult medical tardiv. Tocmai de aceea rolul medicului de familie este covărșitor și constă  în educația sanitară a pacienților, în eliminarea factorilor de risc, în anamneză și examen clinic corect, în colaborarea cu ceilalți specialiști pentru diagnosticare precoce.

După stabilirea diagnosticului, ce se întâmplă cu pacientul?
După stabilirea diagnosticului de cancer bronho-pulmonar pentru pacienții descoperiți in stadii incipiente se intervine chirurgical,  din păcate doar un procent de 20-25% reprezintă pacienți operabili în momentul diagnosticării. Pacienții depistați în stadii tardive, inoperabile, care din nefericire sunt majoritari, sunt supuși chimioterapiei și /sau radioterapiei, beneficiind în același timp și de îngrijire paliativă.  Fără tratament majoritatea pacienților cu cancer bronho-pulmonar decedează în primul an de la diagnostic.

Este medicul de familie parte din echipa multidisciplinară în tratarea cancerului bronhpulmonar? Există în realitate o colaborare între medicul de familie și profesioniștii din celelate specilaități?
Da, medicul de familie este verigă importantă a echipei multidisciplinare. Crearea și funcționarea echipelor multidisciplinare potențează scăderea incidenței cancerului bronho-pulmonar și asigură creșterea calității vieții pacientului.

Aveti în îngrijire pacienți diagnosticați cu cancer bronhopulmonar? Care este relația dvs. cu aceștia? Dar cu medicii care se ocupă de acești pacienți?
Am o relație foarte bună , colegială, corectă și profesională cu toți colegii de alte specialități care îngrijesc pacienții mei cu afecțiuni oncologice și nu numai. Din fercire am avut de-a lungul carierei mele foarte puțini pacienți cu cancer bronho-pulmonar. Am o relație foarte bună cu toți pacienții mei, în mod special cu pacienții oncologici, de cele mai multe ori în cadrul acestei relații medic-pacient folosesc o abordare diferențiată și personalizată funcție de pacient și sunt convinsă ca succesul acestei relații are la bază o bună comunicare.

În perioada 7-8 septembrie 2018, la UMF Craiova, Aula Magna, va avea loc conferința regională cu caracter interdisciplinar „Managementul de caz al pacientului bronhopulmonar de la diagnosticul în cabinetul medicului de familie la servicii paliative”, eveniment organizat sub egida Universității de medicină și farmacie Craiova, în parteneriat cu Asociația pentru chirurgie toracică modernă în Craiova. Evenimentul, al cărui management este asigurat de compania de comunicare Houston NPA, este dedicat tuturor specialităților medicale și asistenților medicali.

Coordonatorul ştiinţific al manifestării este Șef Lucr. Dr. Alin Demetrian, Șef clinică chirurgie toracică, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

ÎNSCRIERI ONLINE AICI
TAXE REDUSE PÂNĂ PE 30 IUNIE!