fbpx
Stiri si interviuri

Medicul de familie: consilier pentru sănătate – Ediția 22 Practic MF, 17-18 noiembrie 2017, Poiana Brașov

În perioada 17-18 noiembrie 2017, peste 180 de medici de familie din județele Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu și Vâlcea au participat la simpozionul regional Practic MF, organizat de către compania de comunicare medicală Houston NPA, la Ana Hotels din Poiana Brașov. Ediția 22 a fost coordonată științific de Prof.Univ.Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog, iar alături de el s-au aflat alți 21 de lectori consacraţi, din multiple specialități medicale: medicină de urgență, gastroenterologie, podiatrie, medicină internă, boli infecţioase, ortopedie-traumatologie, medicină sportivă și medicină de familie.

În cadrul Practic MF fiecare medic are acces la informații care se vor demonstra utile în practica medicală curentă, fie că acestea abordează o problemă de legislație, de management al cabinetului, explică modele terapeutice sau prezintă informații despre afecțiuni.

Pe parcursul ediției 22 Practic MF au fost aduse în atenție teme precum: măsuri de prim-ajutor în cazul intoxicației voluntare acute cu produse farmaceutice, comunicarea cu pacienții dificili, antibioticele-partener și adversar (rezistența antimicrobiană), afecțiuni care contraindică donarea de sânge, diareea cronică: fiziopatologie, evaluare, management, urogenitalul neuropatiei diabetice, recuperarea sexualității după cancer.

Nevoia unei bune educații pentru sănătate a populației este extrem de necesară, specialiștii prezenți la eveniment atrăgând atenția asupra importanței unei igiene corespunzătoare în  diminuarea riscurilor de îmbolnăvire, iar un rol important în acest demers de educare și informare este cel al medicul de familie. Dr. Pițigoi Dan Cristian, care a susținut o prezentare despre diagnosticul și tratamentul diareei cronice, a declarat:

 „Avem sindrom diareic cronic în România, întâlnit, zic eu, în mult prea multe cazuri. Iar acest lucru se întâmplă pentru că regulile de igienă nu se respectă. Mâncăm alimente purtatoare de microbi patogeni, care ajung să tulbure microbiota din intestin și ajungem astfel să facem un sindrom diareic cronic. Noi, medicii de familie, trebuie să ne gândim că putem să îi ajutăm pe pacienți dându-le sfaturi referitoare la adoptarea unui regim alimentar bazat pe alimente curate. De asemenea, trebuie să îi informăm cum pot să trateze un episod  de enterocolită astfel încât  să nu se ajungă la  un sindrom diareic cronic”.

Rolul medicului de familie în consilierea și îndrumarea pacientului a fost încă o dată subliniat de lectorii ediției 22 ai Practic MF, importanța stabilirii unei relații cu pacientul bazată pe încredere și o bună colaborare cu medicii din alte specialități fiind esențiale.

„Medicul de familie trebuie să fie deschis să răspundă tuturor provocărilor care pot apărea atunci când pacientul intră în cabinetul său. Este important ca noi, medicii de familie, să avem încredere că putem trata toate cazurile cu care ne confruntăm în cabinet. Nu trebuie să rămânem la ideea că medicul de familie este cel care doar prescrie rețete și care trimite pacientul către alt specialist, este nevoie de implicare, întrucât putem face mult mai mult decât atât. Noi suntem cei care putem oferi un prim ajutor, putem oferi consiliere, terapie medicamentoasă, cât și pishologică sau terapie fizică. Medicul de familie trebuie să fie, așadar, polivalent”, a declarat Dr. Alina Gabriela Ioniță în cadrul evenimentului.

O intervenție extrem de interesantă și utilă a fost cea a  psihologului Marius Dăscălescu, care le-a prezentat medicilor de familie prezenți la eveniment câteva dintre tehnicile de comunicare utile în relația în special cu pacienții dificili.

  „Pentru o mai bună relaționare cu pacienții, medicii ar trebui să studieze și să își asimileze mai bine noțiuni legate de comunicare. Totodată, îi încurajez pe medicii de familie să își deschidă conturi pe rețele de socializare: Facebook, Linkedln, astfel încât pacientul să poată lua legătura ușor cu medicul, să își facă o primă impresie în legatură cu acesta și să încurajeze astfel dialogul cu el, și să poată să îl viziteze la cabinet, ulterior”

Pe parcursul evenimentului au fost aduse în atenție subiecte ce țin de probleme actuale cu care se confruntă în acest moment medicii, dr. Cîrstea Adela atrăgând atenția asupra lipsei de sânge din spitalele din țara noastră.

„Scopul prezentării mele despre donarea de sânge a fost de a promova în rândul medicilor de familie prezenți acest act voluntar, anonim, neremunerat, însă atât de important. Fără sânge, mulți pacienți ar muri. Cererile de sânge sunt în continuă creștere, în timp ce numărul donatorilor este în scădere. Astfel, spitalele primesc  jumătate din cantitatea de sânge, iar prin strânsa colaborarea a specialiștilor din domeniul transfuziei de sânge, cu colegii lor, medicii din alte specialități, pot crește numărul donatorilor de sânge și speranța de viață a pacienților din spitale”, a declarat dr. Cîrstea Adela.

Rezistența la antibiotice, un subiect ce s-a aflat în ultimele zile în prim-planul discuțiilor despre sănătate la nivelul Comisiei Europene, recent fiind publicat un nou raport european privind acestă problemă, a fost adus în discuție în cadrul ediției 22 Practic MF de catre dr. Ileana Brînză și dr. Liliana Chițanu.

„În 2017, 40% din populația Uniunii Europene consideră că antibioticele au efect și în răceală și în infecții virale. 80% din antibiotice se prescriu în tratamentul ambulator, în principal pentru infecții respiratorii. Dacă mergem în această direcție, se estimează că în 2050 vor fi 10 milioane decese la nivel global și 390.000 decese în Europa”, au atras atenția dr. Ileana Brînză și dr. Liliana Chițanu.

Programul evenimentului a inclus și 2 workshop-uri, unul pe tema podiatriei, ca și oportunitate pentru medicul de familie, susținut de dr. Ramona Colț, medic specialist medicină de familie, medic formator în podiatrie și unul pe tema „medicina sexualităţii şi reproducerii”, susținut de prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu şi psiholog clinician Adrian Costin Calomfirescu, cu certificare europeană pentru psihosexologie.

Seria de evenimente Practic MF este organizată sub forma unor conferințe regionale, structurate pe dezbateri în plen, workshopuri și studii de caz subscrise celor trei direcții principale: diagnostic precoce și tratament corect în cele mai frecvente afecțiuni din practica medicului de familie, managementul cabinetului medicului de familie, legislație și politici de sănătate. Conceptul și formatul evenimentului sunt dezvoltate în vederea obținerii unui grad maxim de interactivitate și asigurarea caracterului practic al informațiilor comunicate.

Ediția 22 Practic MF este cea de-a 5-a ediție organizată în acest an, pe parcursul tuturor edițiilor din acest an evenimentele reunind peste 800 de medici de familie din întreaga țară.

„Participanții la cele 5 conferințe regionale pentru medici de familie, Practic MF, organizate de Houston în 2017 sunt de o calitate deosebită și, în calitate de organizator, le mulțumesc! Pentru felul în care au interacționat cu lectorii, pentru modul altruist în care au împărtășit informații cu colegii în cadrul Tribunei Medicului de familie, pentru deschiderea către munca în echipă și colaborarea cu medici de alte specialități, farmaciști și asistenți de farmacie, asociații de pacienți, pentru numărul extrem de mare al celor care au ales să participe la workshopurile de podiatrie și medicina sexualității, pentru punctualitate și seriozitate, le mulțumesc! M-a bucurat de asemenea foarte tare și numărul foarte mare de medici de familie care ne-au fost alături și la evenimentele interdisciplinare organizate de Houston anul acesta: Stress, anxietate, depresie (SAD), Sarcopenia și Fragilitatea vârstncului (în colaborare cu ASPOR), Conferința Națională de Medicina Sexualității (pentru AMSR), Conferința regională de cancer bronho-pulmonar, Congresul Național de Toxicologie (în colaborare cu Secția de Toxicologie a Societatății de Științe Farmaceutice din România), Conferința Zilele AREPMF (organizată pentru AREPMF), etc. Pentru 2018 vă așteptăm cu drag să participați la evenimentele noastre și să descoperiți noile concepte de eveniment și noii lectori, din rândul dvs., cei mai activi participanți din acest an!” a declarat Dr. Maria Szerac (CEO Houston NPA).

În cadrul Practic MF Poiana Brașov a fost acordat Premiul pentru Cel mai activ participant, acesta fiind câștigat de un medic de familie din Breaza, Jud. Prahova- Ștefan Adriana, iar la Bughea de Jos, Jud. Argeș s-a îndreptat Premiul special pentru cele mai multe răspunsuri corecte la întrebările de atenție – dr. Esanu Nicoleta.

În anul 2018 vr fi organizate 6 ediții ale Simpozionului regional Practic MF:

  1. 02-03 martie 2018, PMF Sinaia;
  2. 20-21 aprilie 2018, PMF Eforie Nord;
  3. 18-19 mai 2018, PMF Băile Herculane;
  4. 08-09 iunie 2018, PMF Clermont Covasna;
  5. 19-20 octombrie 2018, PMF Gura Humorului;
  6. 16-17 noiembrie 2018, PMF Poiana Brasov.

Pentru mai multe detalii referitoare la proiect:

Dana Dumitru, Project Manager, 0722.585.995, dana.dumitru@houston.ro

Pentru a afla mai multe detalii despre evenimentele următoare Houston NPA vă invităm să ne urmăriți pe www.houston.ro și pe pagina de facebook https://www.facebook.com/HoustonNPAofficial/