fbpx
Stiri si interviuri

„Vă aștept să vă implicați pentru a putea face mai mult pentru persoanele cu boala Parkinson!” Dan Răican – Arhitect al binelui, Gala „Oameni pentru oameni 2017”

Diagnosticat din 1999 cu boala Parkinson, inginerul Dan Stoian Răican construiește în fiecare zi o lume mai bună pentru persoanele cu această afecțiune.

Pentru partea medicală propriu-zisă, colaborează cu cadre medicale empatice, care știu să asculte, să înțeleagă pacienții și să le dea încredere; încredere în faptul că sunt îngrijiți bine, că sunt montorizați bine, că înțeleg ceea ce li se întâmplă, că știu la ce să se aștepte. Boala Parkinson nu se vindecă (încă) însă se pot face multe lucruri care să asigure acestor oameni o calitate bună a vieții, cât mai mult timp.

În spatele zâmbetului care îi inflorește pe față lui Dan Raican de câte ori se întâlnește cu cei care știu cum se simte, este multă muncă, sunt nopți petrecute în cușetele vagoanelor de dormit sau în  microbuze, urmând ca a doua zi să vorbească în public. Este greu și pentru cineva sănătos. Cum este însă pentru cineva care are acel tremur specific, care suferă de insomnie și alte manifestări ale bolii? De o sinceritate dezarmantă și cu un umor nebun, răspunde cu umor „nu am nicio treabă cu domnul Parkinson, o fi fost un om de treabă, eu cu boala asta mă iau la trântă și scorul e în favoarea mea până acum”.

Dan Raican are nevoie de oameni care să îl ajute, cu care să împartă sarcinile în cadrul asociației, oameni care să creeze grupuri de lucru pe plan local, care să se implice și să replice munca lui la nivel național.

În urma evenimentelor organizate de asociație se naște mult entuziasm, multă speranță. După un timp însă, oamenii revin la izolare și tristețe, dacă nu apare cineva care să vrea și să poată să miște lucrurile pentru ei. Pentru că majoritatea oamenilor așteaptă ca altcineva să faca ceva, pentru toți.

La sfârșit de an 2017, Dan Raican revine cu un mesaj pentru toți cei care vor și pot să se implice în asociație, fie persoane diagnosticate cu boala Parkinson, fie familiile lor. „Dacă aveți pregătire juridică ne puteți ajuta să înființăm asociații locale, dacă va place să scrieți, ne puteți ajuta să facem o revistă bună, daca vă place să faceți diverse obiecte, puteti contribui la adunarea de fonduri, dacă aveți un pic de timp în plus, puteți ajuta asociația ca voluntari. Vă aștept să vă implicați, ca să putem face mai mult. Pentru toți cei care au nevoie”.

 Dan Răican – Arhitect al binelui, Gala „Oameni pentru oameni 2017”

La Gala „Oameni pentru oameni 2017”, Dan Răican a primit titlul de „Arhitect al binelui”. Speră ca anul viitor, să aibă alături de el cât mai mulți arhitecți, cu care să poată desena și construi vieți mai bune.

Asociația de luptă impotriva bolii Parkinson invită pe toți cei interesați să afle mai multe despre această boală să intre pe site-urile www.boalaparkinson.ro, http://www.antiparkinson.ro, http://www.asociatia-antiparkinson.ro/wp și să îi  scrie fondatorului Asociației la adresa de mail dan_raican@yahoo.com.