fbpx
Stiri si interviuri

#INTERVIU: Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, Simpozionul Regional Farma Practic ed. 60, Băile Herculane

Cu ocazia ediției 60 Farma Practic, 10-11 noiembrie 2017, eveniment în cadrul căruia prof.univ.dr.farm. Dumitru Lupuleasa a fost prezent în calitate de lector și coordonator științific al manifestării, și unde a susținut o prezentare despre „Importanța acizilor grași în alimentație”, am stat de vorbă, în cadrul interviului de mai jos, despre ce este important să știm atunci când vine vorba despre ce înseamnă azi alimentația sănătoasă – un subiect din ce în ce mai dezbătut ținând cont de interesul tot mai crescut al populației pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, bazat pe consumul de alimente naturale, respectând anumite diete clar definite.

Devine o modă a trăi sănătos, dar noi nu știm să interpretăm corect datele de pe eticheta unui produs..

Conceptul de alimentație sănătoasă este la modă, e adevărat, însă, modul în care este interpretat acest concept este defectuos deoarece fiecare se ghidează după propriile standarde care nu întotdeauna sunt cele mai corecte. Sigur că a citi o etichetă este destul de important, dar trebuie să știm dacă pe acea etichetă sunt prezentate toate  caracteristicile acelui produs. Am făcut un studiu aleatoriu în privința unui aliment pe care românul îl folosește destul de mult – pâinea – și am observat că același producător, de la an la an, omite să pună pentru același produs toate informațiile necesare. Este nevoie  deci ca  producătorii, procesatorii de alimente să fie corecți cu prezentarea caracteristicilor pentru fiecare produs în parte.

Putem să ne programăm un număr de kilocalorii?

În legătură cu faptul că ne adunăm caloriile sau nu, este important să știm care este numărul de calorii pe care îl consumăm în fiecare zi, dar să fim atenți la structura dietei pe care o folosim, pentru că a ne priva de un anumit grup de alimente în favoarea altuia nu este cea mai bună practică și, din păcate, în destul de multe metode de slăbire se fac greșeli de genul acesta. Eu susțin echilibrul între principiile alimentare, un echilibru care să fie într-adevăr sănătos.

Cum poate populația din țara noastră să capete încrederea în suplimentele alimentare? Nu ne luăm nutrienții din hrana de zi cu zi, trebuie să suplimentăm?

Despre suplimentele alimentare există păreri pro și contra. E adevărat că datorită agriculturii intensive, conținutul în nutrienți al principalelor alimente care asigură hrana a scăzut și atunci ar fi bine să „completăm”. Rolul suplimentelor este acela de a completa- vitamine, oligoelemene. Toată lumea își dorește să bea un suc care să fie cât mai limpede, asta înseamnă însă că dispar fibrele, elementele utile pentru organism și se adaugă zaharuri care nu sunt așa potrivite pentru organism. Profitând de această categorie de suplimente alimentare, foarte multe formulări sunt apropiate de ceea ce înseamnă medicament; de multe ori omul nu știe, e supliment sau e medicament? Uneori se face această confuzie sau se induce această confuzie voit, ceea ce nu este corect. Cred că într-un interval rezonabil de timp vor apărea niște reglementări corecte, care să fie la fel de stricte ca și la medicamente. Probabil, ca în cazul serializării la medicamente, va apărea o directivă europeană despre modul în care să fie avizate suplimentele alimentare. În America, FBI-ul asigură atât supravegherea medicamentului, cât și a alimentului și este clar că în ambele cazuri trebuie să fim atenți.

Cum știm de câți acizi grași nesaturați avem nevoie în alimentație?

În mod obișnuit, ar trebui să consumăm echilibrat mai multe surse de acizi grași, să nu mergem pe ideea că numai peștii din zona nordică conțin acizi grași. Acizi grași găsim și în carne, dar și în ouă. Este nevoie, deci, de un consum echilibrat al acestor produse care ne asigură aportul de acizi grași. E foarte important ca în perioada de sarcină, de exemplu, să existe un echilibru pentru acizii grași nesaturați pentru că aceștia ajung la făt, iar fătul trebuie să se dezvolte armonios în viața intrauterină. Primele 1000 de zile de la concepere sunt esențiale. De asemenea, aș adăuga faptul că acizii grași saturați nu trebuie să lipsească cu totul din alimentație, sunt importanți ca și componentă a  structurii membranelor biologice celulare.

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, coordonatorul științific al simpozionului Farma Practic, va fi prezent și la ediția 61 ce va avea loc între 24-25 noiembrie 2017 la Băile Herculane.

Printre lectorii care vor fi prezenți se află și șef lucrări dr. farm. Anca Oana Docea, conf. univ. dr. farm. Cornelia-Daniela Călina, conf. univ. dr. farm. Ionela Belu, asist. univ. dr. Andrei Osman, conf. univ. dr. Tiberiu Tătaru.

Ediția 61 Farma Practic este un eveniment creditat cu 16 puncte EFC și 10 puncte EMC și este adresat farmaciștilor și asistenților de farmacie din județele Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Argeș, Teleorman și Caraș Severin.

Detalii despre înscrieri găsiți pe www.farmapractic.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului https://www.facebook.com/events/1216914201786238/

Pentru detalii și înscriere:
Daniela Popescu
T: 0756.030.316
M: daniela.popescu@houston.ro