fbpx

PediPractic 16-18 martie 2022

Webinar creditat 18 EMC (MEDICI) | 10 EMC (ASISTENȚI)

Prof. univ. dr. Ingrith Miron

Medic primar pediatrie, UMF Iași

Medic primar boli infecțioase, UMF Iași

Prof. univ. dr. Egidia Miftode

Prof. univ. dr. Doina Azoicai

Medic primar epidemiologie, UMF Iași

Infecția Sars-cov-2 la copil. Particularități epidemiologice, clinice și prevenționale

În cele 5 valuri pandemice care s-au derulat de la începutul manifestării infecției cu virusul SARS-CoV-2 și până în prezent afectarea copiilor și adolescenților a fost diferită. În primele 2 valuri cazurile de îmbolnăvi sau internări la vârste tinere a fost semnificativ scăzut pentru ca începând cu circulația variantelor Delta și Omicron, inclusiv populația de la primele zile până la 18 ani să fie afectată de această infecție. Numărul cazurilor confirmate de COVID-19 la copiii a crescut progresiv deși rata de spitalizare sau a deceselor a rămas considerabil mai redusă decât la adulți. Copiii cu vârste < 15 ani reprezintă aproximativ un sfert din populația generală care se află în pericol pentru a dezvolta forme diferite de boală, de la cele asimptomatice și medii la cele severe sau critice (sindromul inflamator multisistemic – MIS-C) iar sechelele pe termen lung (Long COVID) sunt posibile. Pe lângă măsurile non farmacologice de protecție, mai dificil de aplicat în cazul copiilor, este dovedită necesitatea vaccinării care reprezintă o soluție de limitare a riscurilor de îmbolnăvire și mai ales de evitare a spitalizărilor sau apariția formelor grave. Rezultatele pozitive ale programelor de vaccinare derulate până în prezent, pentru vârstele de 12-15 ani și respectiv 16 ani sau 18 ani, încurajează protejarea copiilor din grupa de vârstă de 5-11 ani prin administrarea unor preparate vaccinale adaptate, cu un grad înalt de siguranța și eficiență.

Medic primar neurologie, UMF Chișinău

Prof. univ. dr. Svetlana Hadjiu

Prof. univ. dr. Oana Marginean

Medic primar pediatrie, UMF Târgu Mureș

Medic primar pediatrie, UMF Timișoara

Prof. univ. dr. Liviu Pop

Prof. univ. dr. Iulian Puiu Velea

Medic primar pediatrie, UMF Timișoara

Medic primar Pediatrie, UMF Iași

Prof. univ. dr. Evelina Moraru

Conf. univ. dr. Mihai Craiu

Medic primar pediatrie, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului “Alfred Rusescu”, București

Abordarea copilului cu obstrucție de cale aeriană

Una din cauzele frecvente de îngrijorare ale părinților care participă la comunitatea SVC este legată de înghițirea accidentală a corpilor străini de către copiii lor.
Aici aveți un excelent (și scurt) articol privind ingestia accidentală a diverșilor corpi străini.
Ideile principale sunt următoarele:
1. Cel mai des înghit diverse lucruri nealimentare copiii mici, cu vârstă între 6 luni și 3 ani. Cei mai mici dintre ei nu pot comunica și în aceste cazuri emoțiile părinților cresc foarte mult.
2. De obicei corpii străini mici, rotunzi, din materiale netoxice, nu pun probleme deosebite. Monede mici, piese rotunde de plastic moale, fără muchii tăioase sau nasturi pot ajunge accidental în gura copilului și, de aici, mai departe.
3. Semnele de pericol sunt: tusea spastică ce nu se liniștește deloc, cianoza feței, respirația foarte dificilă, durerile mari cu plâns inconsolabil, imposibilitatea înghițirii salivei sau salivă cu sânge, varsăturile frecvente… In aceste cazuri trebuie apelat urgent la medic.
4. Cei mai mari “dușmani” pot fi magneții și bateriile mici, de tip pastilă (cele de ceas electronic).
5. Magneții înghițiți, chiar dacă sunt perfect rotunzi, pot să se fixeze unul pe celălalt și să lezeze stomacul sau intestinul.
5. Bateriile mici, în special fixate în esofag, pot produce în câteva ore o arsură locală, cu perforarea acestuia. Mergeți imediat la spital în aceste cazuri! La copiii cu vârsta de peste un an, care pot primi miere, dați 2 lingurițe înainte de a pleca de acasă, și apoi din 10 în 10 minute, pentru a facilita alunecarea corpului străin și a preveni arsura locală esofagiană.
6. Dacă nu sunteți siguri că a ajuns în stomac corpul străin oferiți copilului să bea apă. Dacă apa trece ușor puteți oferi copilului puțină pâine. Orice produs făinos, chiar dacă se blochează la un corp străin din esofag, va fi digerat de enzimele salivare.
7. Corpii străini mici din metal sau plastic se elimină în scaun, în câteva zile.
8. Bateriile si magneții sau corpii străini foarte ascuțiți/tăioși trebuiesc scoși din stomac. De obicei prin endoscopie, cu anestezie.
9. Dacă nu doriți astfel de incidente, supravegheați modul de joacă al copilului și îndepărtați din camera lui magneții-bile și jucăriile/dispozitivele cu baterii mici rotunde. https://www.webmd.com/…/ss/slideshow-swallowed-objects…

Medic primar pediatrie-pneumologie, UMF Timișoara

Conf. univ dr. Ioana Ciuca

Conf. univ. dr. Laura Mihaela Trandafir

Medic primar pediatrie, UMF Iași

Heterogenitatea clinica și genetica în lisencefalie

Lisencefalia (termen derivat din limba greacă: „lissos” – neted și „enkephalos”- creier) reprezintă un grup de afectiuni (izolate/ dindromice) caracterizate printr-un defect de migrare neuronală care manifestă prin prezența unui cortex neted și gros, cu absența girusurilor cerebrale. Manifestările clinice sunt extrem de severe, adesea incompatibile cu supravietuirea, fiind asociate cu o mortalitate crescută. Etiologia este heterogenă, fiind implicați atât factori genetici, cât și factori infecțiosi, vasculari (leziuni ischemice) și agenti toxici (exogeni și endogeni). Progresele făcute în ultimile decenii în domeniul geneticii moleculare, precum și dezvoltarea unor tehnici de investigație imagistică din ce în ce mai performante, au permis elucidarea cauzelor precum și descifrarea mecanismelor moleculare complexe care determină apariția lisencefaliei. Aceste aspecte sunt deosebit de importante fiind corelate atât cu posibilitatea realizarii unui diagnostic precoce, cât si cu luarea unor măsuri de profilaxie eficiente, prin acordarea sfatului genetic în familiile cu risc genetic crescut.

Sef lucr. dr. Lacramioara Butnariu

Medic primar Genetică Medicală, UMF Iași

Șef lucr. dr. Alina Mariela Murgu

Medic primar Pediatrie, Spitalul clinic de urgență pentru copii „Sfanta Maria“, Iași

Medic primar endocrinologie, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului “Alfred Rusescu”, București

Dr. Michaela Nanu

Dr. Carmen Oltean

Medic primar Pediatrie, supraspecializare Diabetologie Pediatrica
Spitalul clinic de urgență pentru copii „Sfânta Maria“, Iași

Medic primar psihiatrie, București

Dr. Gabriel Diaconu

Dr. /Psihoterapeut Miruna Lovinescu

Psihoterapeut, București

Fragil – a se manevra cu atenție!

Învățăm să avem încredere în noi și în ceilalți imediat dupa naștere, și în funcție de aceste 2 direcții ne construim un stil de astașament, care ne rămâne toată viața, în toate relațiile noastre.
Atenție si Grijă nu sunt același lucru – părinții sunt adesea mai mult îngrijorați decât atenți la nevoile emoționale ale copilului și astfel îi transmit acestuia lipsa de încredere.
Rolul medicului este de a întări încrederea părintelui/parintilor, și în funcție de vârsta micului pacient, și pe a lui.
Fără încredere în actul medical, în medic, în tot ce se întampla în procesul de vindecare, toată experiența profesională pălește…

Medic de familie, Iasi

Dr. Razvan Miftode

Prof. univ. dr. Sorin Claudiu Man

Medic primar pediatrie, UMF Cluj-Napoca

Protejarea prin vaccinare a copiilor cu varsta cuprinsa intre 5-11 ani impotriva infectiei Covid-19

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au constituit o proporție din ce în ce mai mare, atât în rândul cazurilor notificate de COVID-19 cât și al spitalizărilor în țările UE/SEE în ultimele luni. Deși severitatea bolii COVID-19 la copii este în general uşoară, riscul ca un copil să facă o formă severă de boală nu este de neglijat, chiar și în cazul copiilor fără afecțiuni cronice.
Vaccinarea pentru prevenția COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani previne apariția formelor severe de boală și a complicațiilor pe termen lung, cum este miocardita, sindromul inflamator multisistemic sau a simptomelor persistente post-COVID-19. Dincolo de impactul direct asupra sănătății, pandemia COVID-19 a afectat sănătatea fizică și bunăstarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, ducand la anxietate și stres.
Vaccinarea pentru prevenția COVID-19 este cel mai bun instrument pentru a proteja copiii între 5 și 11 ani de efectele generate de pandemia COVID-19.
În acest context, profesioniștii din domeniul sănătății joacă un rol esențial în a-i ajuta pe părinți să înțeleagă importanța vaccinării pentru prevenția COVID-19 și a-i asigura că vaccinurile COVID-19 sunt sigure și eficiente pentru copiii lor.

Medic specialist pediatru – Centrul National Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru copii Dr. Nicolae Robanescu

Șef lucr. dr. Andrada Mirea

Șef lucr. dr. Laura Stătescu

Medic primar Dermato-Venerologie, UMF Iasi

Ingrijirea tegumentului nou-născutului

Tegumentul nou‐născutului, deşi îndeplineşte funcţia de barieră, nu are încă suficient dezvoltate mecanismele de termoreglare (secreţia sudorală şi tonusul vascular) şi nici răspunsul imunitar. Acestea continuă să se dezvolte în primele luni după naştere. Ca urmare, este foarte important ca pentru a-l menţine sănătos, să îngrijim zilnic tegumentul cu produse potrivite.

DE CE este important sa prevenim bolile meningococice in contextul actual?

Boala meningococică invazivă (BMI) are un debut rapid si simptome inițiale nespecifice ce pot întârzia prezentarea la medic și îngrijirea medicală. Boala are o evolutie fulminantă și poate fi fatală în decurs de 24 de ore. În ciuda progreselor în privința diagnosticului și a tratamentului, ratele de fatalitate au rămas neschimbate. Aproximativ 1 din 5 pacienti care supravietuiesc prezinta sechele permanente sau pe temen lung, care le pot afecta calitatea vietii. Majoritatea cazurilor de boală meningococică sunt cauzate de 5 serogrupuri (ABCWY) la nivel mondial. Este critic să asigurăm protecție împotriva tuturor serogrupurilor pentru care există vaccinuri aprobate – epidemiologia BMI este dinamică și imprevizibilă. Avem disponibile vaccinuri pentru toate cele 5 serogrupuri care determină peste 95% din cazurile de BMI. Informarea corecta poate salva vieti! Profesionistii din domeniul sanatatii au un rol esential in initierea discutiei despre importanta vaccinarii antimeningococice.

Șef lucr. dr. Maria Mitrică

Medic primar pediatrie – Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Brasov

Șef lucr. dr. Elena Țarcă

Medic primar chirurgie pediatrica, UMF Iasi

Actualități în managementul hemangiomului infantil

Hemangioamele sunt tumori vasculare benigne care afectează aproximativ 5-10% dintre nou-născuţi şi sugari. Deşi tumori benigne, creşterea necontrolată a hemangioamelor poate produce complicaţii grave precum ulcerare şi infecţie, sângerare, desfigurarea zonei de care aparţin, obstrucţia căilor aeriene superioare sau a vederii, insuficienţă cardiacă congestivă, coagulopatie de consum şi în rare cazuri chiar deces. De aceea diagnosticul corect, urmărirea atentă și tratamentul adecvat sunt esențiale în managementul acestei afecțiuni.

Pediatrie – UMF Timisoara

Prof. univ. dr. Mihai Gafencu

Dr. Diana Brînzei

Medicina de urgenta – Arad