fbpx
Stiri si interviuri

Psihologul – liantul între specialități. Interviu cu Adrian Calomfirescu

În cancer, funcția sexuală nu se pierde propriu-zis din cauza bolii, ci a tratamentului, consideră Psih. Adrian Costin Calomfirescu, secretar general al Asociației pentru Medicina Sexualității din România. În interviul acordat pentru nr. 99 al revistei Medical Business psih. Adrian Calomfirescu declară:

„În cancer, de regulă, funcția sexuală nu se pierde propriu-zis din cauza bolii, ci a tratamentului. În primul rând rezecția tumorii sau a organului respectiv pot duce la complicații prin afectarea unor nervi aferenți țesutului. Apoi, trebuie ținut cont de consecințele tratamentului pentru cancer – radioterapie, chimioterapie –, la care se adaugă efectele bolii pe partea psihică, cu întregul tablou clinic: anxietate, depresie, îngrijorări, teamă pentru viitor.

Pacienții caută să se readapteze la viața lor și să-și recapete cât mai mult din viața dinainte, să fie oameni care se bucură de viață, care au o calitate bună a vieții și pot avea o relație de cuplu funcțională, în care să se bucure de afecțiune, de intimitate, de sexualitate. De multe ori există tendința de a arunca în derizoriu sexualitatea și medicina sexualității, de a reduce totul la actul mecanic sexual.

De aceea, celor care citesc acest interviu le-aş transmite ca măcar o dată să fie curioși şi să vină pentru a vedea despre ce vorbim cu adevărat la această conferinţă”

Interviul poate fi citit integral în ediția 99 Medical Business:

Ediția 2018 a Conferinței Naționale de Medicina Sexualității va avea loc în perioada 26-28 oct 2018, la Ana Hotels, din Poiana Brașov. Și ce ne propunem să facem… anume să readucem un zâmbet cuplului.

www.amsr.ro