fbpx
Stiri si interviuri

„Cred că, în lupta împotriva rezistenței microbiene, pe lângă cunoștințele profesionale, cea mai importantă este sinceritatea”, prof.univ.dr. Manuela Arbune. Conferința regională Rezistența la antibiotice – încotro?, Constanța

Rezistența la antibiotice este o problemă de sănătate publică importantă, cu un impact extraordinar la nivel mondial și trebuie să conștientizăm că este o problemă ca să putem lupta împotriva ei, atrage atenția conf.univ.dr. Irina Magdalena Dumitru, coordonator științific al conferinței regionale Rezistența la antibiotice – încotro?, ce va avea loc între 11-12 mai 2018 la Constanța. „Rezistența microbiană apare oricum, deoarece orice antibiotic utilizat este urmat de rezistența mai târziu sau mai devreme, dar acest lucru depinde foarte mult și de noi, cadrele medicale, de modul în care îl utilizăm. Cred că principala armă pe care o avem în momentul de față în lupta împotriva rezistenței microbiene este reducerea consumului de antibiotice și utilizarea judicioasă a acestora”, a declarat conf.univ.dr. Irina Magdalena Dumitru, care, împreună cu prof.univ.dr. Sorin Rugină va coordona științific această manifestare. Înscrierile la eveniment sunt deschise, taxe reduse până pe 15 aprilie!

„Este nevoie de o politică de administrare de antibiotice la nivel național, însă avem nevoie și de ghiduri locale. Noi, la Constanța ne-am străduit să rezolvăm cumva această problemă și am făcut un program de identificare a germenilor la nivel local. Vrem să facem ghiduri locale în urma acestor date pentru o utilizare judicioasă a antibioticelor. Cred că este necesar, cu fiecare conferință pe care o organizăm pe tema rezistenței la antibiotice, să lansăm și niște ghiduri de informare locale și naționale, eventual niște protocoale bine delimitate și chiar și un memoriu în care să prezentăm rezultatele noastre și să le popularizăm cât mai mult în rândul populației”, susține conf.univ.dr. Irina Magdalena Dumitru, directorul departamentului de cercetare, Universitatea Ovidius din Constanța.

O inițiativă extrem de necesară, care să faciliteze dialogul, schimbul de idei și acumularea de informații privind terapia antimicrobiană, conferința regională Rezistența la antibiotice – încotro? este dedicată tuturor specialităților medicale, farmaciștilor, asistenților de farmacie, biologilor și medicilor veterinari din județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Ialomița, Tulcea și Vrancea și va reuni lectori de excepție.

Pe lista lectorilor confirmați în acest moment se află Prof. univ. dr. Victoria Aramă,  Prof. univ. dr. Sorin Aramă, Prof. univ. dr. Manuela Arbune, Prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, Prof. univ. dr. Gabriel-Adrian Popescu, Prof. univ. dr. Sorin Rugina, Conf. univ dr. Oana Cristina Arghir, Conf. univ. dr. Claudia Simona Cambrea,  Conf. univ. dr. Elena Danteș, Conf. univ. dr. Irina Magdalena Dumitru, Conf.univ. dr. Adriana Hristea, Dr. medic veterinar Alina Karina Drăghici, Dr. medic veterinar Simona Sturzu, Dr. Roxana Cernat, Biolog Claudia Elena Vlad, Ziarist Paula Rusu, Cătălina Constantin, președintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (TB-MDR).

Utilizarea corectă a antibioticelor și importanța  limitării prescrierilor nejustificate, a abuzului de antibiotice, despre politicile de prescriere a antibiotielor și dacă sunt acestea respectate sau nu, despre dificultățile în managementul infecțiilor cu bacili gram negativi, despre tuberculoză și microbii mutanți și  necesitatea campaniilor de informare privind acest subiect sunt câteva dintre temele de dezbatere din cadrul conferinței.

„Există foarte multe mituri privind antibioticele. Nu este ceva nou faptul că antibioticele sunt folosite pe post de antitermice sau în combaterea durerii. Sunt mulți pacienți care consideră utile antibioticele în tot felul de afecțiuni care nu au de a face cu microbii. Este important să educăm populația, însă poate ceea ce este și mai importat este să educăm medicii. Foarte mulți medici, deși cunosc foarte bine teoria nu o aplică. Este important să scăpăm de această ipocrizie, una este ceea ce știm, alta ceea ce facem. Aplicarea ghidurilor în România este opțională din păcate. Cred că, pe lângă cunoștințele profesionale, cea mai importantă este sinceritatea. Numai așa vom putea rezolva problema privind rezistența microbiană”, a declarat prof. univ. dr. Manuela Arbune, care va prezenta în cadrul conferinței informații practice și exemple privind modul de utilizărie a carbapenemelor într-o secție de boli infecțioase.

Subiectul rezistenței la antibiotice va fi abordat interdisciplinar, la eveniment fiind prezent și medicul veterinar Alina Karina Drăghici, care împreună cu dr. medic veterinar Simona Sturzu vor încerca să răspundă la întrebarea: antibiorezistența – un război pierdut? și vor vorbi despre cum pot contribui medicii veterinari la combaterea rezistenței la antibiotice.

Cred că este foarte important ca medicii veterinari să nu se grăbească să folosească antibiotice din prima linie, ci pe cele ordinare și întotdeauna pe bază de antibiogramă pe cât posibil. Să încerce să nu folosească produsele medical veterinare în afara prospectelor și, poate cel mai important să  reducă foarte mult consumul de antibiotice. Acesta este dezideratul, pentru că și în domeniul veterinar vorbim, din păcate, despre un abuz al antibioticelor”, a declarat medicul veterinar Alina Karina Drăghici.

Creditată de CMR, CFR, OAMGMAGR și OBBCSSR, conferința regională Rezistența la antibiotice – încotro? este organizată sub egida Universității Ovidius din Constanța, în parteneriat cu Asociația Gastroenterologia Tomitana. Managementul evenimentului este asigurat de compania de comunicare medicală Houston NPA.

Programul evenimentului include, alături de sesiunile de prezentări susținute de lectorii invitați, și o sesiune de postere. Astfel, organizatorii îi invită pe toți cei care vor să participe cu lucrări științifice în cadrul evenimentului să își înscrie rezumatele pentru sesiunea de tip poster până pe 15 aprilie la adresa carmen.munteanu@houston.ro

Înscrierile la eveniment sunt deschise, iar până pe 15 aprilie 2018 taxele de participare sunt reduse!

Cei care doresc să participe la eveniment pot găsi informații despre taxe și înscrieri aici http://antibioterapia.ro/rezistenta-la-antibiotice-incotro/

Înscrieri online pe: http://antibioterapia.ro/inscrieri-rezistenta-la-antibiotice/

Pentru detalii și înscriere: Andrei Lipeț, andrei.lipet@houston.ro, 0756.055.501 sau la nr. de fax 021.317.09.43

Detalii actualizate despre eveniment găsiți și pe pagina de Facebook Houston-NPA https://www.facebook.com/Houstonpa/

Manager Proiect: Carmen Munteanu, carmen.munteanu@houston.ro, 0756.030.339