fbpx
Stiri si interviuri

„Nu lăsa cistita să-ți afecteze viața sexuală”, dr. urolog Andrei Manu-Marin. Conferința Națională de Medicina Sexualității, 26-28 octombrie 2018, Poiana Brașov

Cistita interstitială este cunoscută și sub denumirea de sindromul vezicii dureroase, prezentând ca simptome dureri la nivelul vezicii urinare, sau dureri pelvine și nevoia frecventă de a urina. În toate cazurile, durerea din cistita interstitială este insoțită de durere la contact sexual, fapt ce determina pacienta să evite activitatea sexuală. Ce este de făcut?

Răspunsul la aceasta întrebare, dar și multe alte detalii despre această afecțiune aflați în cele ce urmează din interviul realizat cu Dr. Andrei Manu Marin, urolog cu o experiență de peste 20 de ani. 
Dr. Andrei Manu Marin va susține o amplă prezentare pe tema cistitei interstitiale în cadrul celei de-a 18-a ediții a Conferinței naționale de Medicina Sexualitatii, care va avea loc în perioada 26-28 octombrie 2018, la Ana Hotels din Poiana Brașov. Managementul evenimentului va fi asigurat de compania de comunicare medicală Houston NPA. 

Care sunt cel mai frecvent întalnite simptome în cazul cistitei interstitiale?
Cistita interstitială se prezintă ca o cistită, dar fără microbi, adică urocultura este sterilă și pacienta are aceleași simptome: durere, urinat des, usturimi. Durerea poate fi etichetată de pacienta ca jenă sau apăsare sau usturime, poate fi localizată in abdomenul inferior, în uretra, în vagin. În general e mai intensă când vezica este plină și scade în intensitate după urinare. Durerile pot fi continue, sau să apară în crize de 3-5 zile, lunare, sau mai rar. Denumirea corecta a acestui sindrom este: „vezica dureroasă cronică/cistită interstitială”. Vezica dureroasă cronică este termenul folosit pentru formele mai ușoare iar, cistita interstitială este folosit pentru cazurile la care au fost evidențiate la cistoscopie leziuni, inflamatorii în vezică, situații în care și simptomele sunt mai accentuate.

Care sunt cauzele cistitei interstitiale?
Este acceptată explicația că o mucoasă vezicală iritată de propria urină este cauza durerii. Mucoasa vezicală nu ajunge în contact cu urina, la o persoană sănătoasă, fiind acoperită de un mucus protector. Când acest mucus este secretat deficitar, mucoasa vezicală ajunge în contact cu urina cu ph acid.  Aceasta secreție deficitară a mucusului pare a fi determinată de inflamații cronice din pelvis (cistite cu urocultură pozitivă, anexite, hemoroizi, etc).

Care sunt analizele,  investigațiile necesare în vederea diagnosticarii cistitei interstitiale?
 Diagnosticul este de excludere, nu există o proba care să dovedească fără dubiu cistita interstitială/vezică dureroasa cronică . Este necesar deci să fie mai întâi analize care să excludă patologii precum: tumori, infecții, tulburări metabolice. Sunt considerate necesare: analiza de urina, ecografia, cistoscopia.

Ce urmări (pe termen scurt, mediu și lung) poate avea asupra pacientului/pacientei netratarea la timp a acestei afecțiuni?
Urmările sunt durerea cronică invalidantă, consumul excesiv de antialgice și opioide, depresia, atacurile de panică.

Viața sexuală a unui pacient cu cistita interstitială are de suferit?
Întotdeauna durerea din cistita interstitială se insoțește de durere la contact sexual, fapt ce determină pacienta să evite activitatea sexuală.

În ce constă reabilitarea vieții sexuale a unui pacient cu cistita interstitială?
Pot ameliora viața sexuală urmatoarele: tratarea durerii și a depresiei prin medicație, reeducarea perineală și reabilitare vezicală. Psihoterapia este, de asemenea, recomandată.

 

Carte de vizită Dr. Andrei Manu-Marin

  • Președintele conferintei nationale de medicina sexualității, 26-28 octombrie 2018, Ana Hotels, Poiana Brașov
  • Peste 20 ani de experiență ca urolog (urologie generală , incontinență urinară, vezica neurologica).
  • Peste 10 ani de experiență în neuro-urologie și în domeniul urodinamicii.
  • Cercetator, timp de 1 an, în cadrul Clinicii de Urologie, condusă de Prof. Ph. Van Kerrebroeck , de la Spitalul Academic, din Maastricht, Olanda
  • Rezidentiat in uroneurologie, in cadrul Clinicii de Uro-neurologie, condusa de Prof. Clare J. Fowler, Spitalul National de Neurologie si Neurochirurgie, University College London, UK
  • Inițiere și dezvoltare site www.cistita.ro, dedicat informării pacienților cu privire la  incontinența urinară, vezica neurologică, vezica hiperactivă

www.amsr.ro