fbpx
Stiri si interviuri

Ziua Mondială a Creierului 2017 Accidentul vascular cerebral este o afecțiune a creierului:Preveniți-l și tratați-l

Sub motto-ul “Accidentul vascular cerebral este o afecțiune a creierului: Preveniți-l și tratați-l!” ediția din 2017 a Zilei Mondiale a Creierului are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la gestionarea și prevenirea afecțiunilor cerebrale ce pot afecta persoanele vârstnice, dar și tinerii. Totodată atrage atenția asupra evoluției tratamentelor în domeniu, dar și a importanței comunicării și informării asupra bolilor neurologice.

Primul pas pentru prevenirea acestor afecţiuni este de a îmbunătăţi înţelegerea acestor concepte şi a importanței sănătăţii creierului în rândul persoanelor tinere. Aceste afecțiuni au în acest moment metode de prevenire mici, dar cu toate acestea accentul trebuie pus pe prevenţie deoarece un număr tot mai ridicat de persoane vor suferi de astfel de afecțiuni ale creierului şi ale sistemului neuromuscular” – Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România (APAN), organizator al workshop-ului  CREIERUL – Știință, comunicare și afaceri sociale” susținut cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului sărbătorită în fiecare an pe 22 iulie.

Comunicarea medic-pacient, importantă  în diagnosticarea și tratarea bolilor cerebrale

Prezentând rezultatele unui studiu realizat în America conform căruia  în timpul unui consult medicul întrerupe pacientul la fiecare 18 secunde, Dr. Laura Dumitrescu, medic specialist în neurologie Spitalul Colentina, a vorbit în deschiderea workshop-ului organizat de APAN vineri, 21 iulie, despre importanța anamnezei  în tratarea bolilor cerebrale.

Anamneza este foarte importantă pentru a înțelege și comunica cu pacientul. Anamneza și examenul neurologic ne dau indicii despre unde este localizată disfuncția” a declarat Dr. Laura Dumitrescu

La invitația APAN, Prof. Dr. Bogdan O. Popescu, Șef Clinică Neurologică Spitalul Colentina, Președinte SNR a vorbit despre stadiul actual al cercetării creierului și despre evoluția tratamentelor în domeniu. Comunicarea cu pacientul este foarte importantă și în acest caz.

“În faza de cercetare ideea unui tratament nou poate veni fie de la doctor, fie de la pacient. Chiar dacă găsirea unui tratament nou necesită foarte mult timp, este nevoie ca medicul să fie mereu atent la ce spune pacientul, să extragă date care mai apoi pot fi folositoare în identificarea unor tratamente. În plus, nu tot ce ipotetic ar fi corect se dovedește a fi acoperit de realitate”. a subliniat Prof. Dr. Bogdan O. Popescu.

Un mijloc important de informare asupra bolilor neurologice îl reprezintă mass media – este nevoie de campanii de promovare prin care să se facă cunoscute modalitățile de prevenție și mai ales de acțiune în cazul unui atac cerebral.

Este important ca oamenii să fie informați asupra semnalelor care preced un atac cerebral. Contează mult promptitudinea cu care se acționează în tratarea bolilor neurologice” a menționat Dr. Laura Dumitrescu.

Dedicat liderilor asociațiilor de pacienți din domeniul neurologiei (AVC, scleroză multiplă, Parkinson, Alzheimer, Huntington, epilepsie, distonie, miastenia gravis, distrofie etc.), evenimentului organizat de APAN cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului s-a axat pe înțelegerea felului în care creierul este afectat în diferitele boli neurologice și stadiul actual al cercetării. Participanții au aflat în ce măsură aceste afecțiuni sunt invalidante și au învățat despre drepturile persoanelor cu dizabilități și, totodată, să comunice eficient în cadrul actualului sistem de sănătate.

Cristian Lupșa, editor la revista Decât o Revistă a susținut o prezentare practică în cadrul căreia a dezvăluit câteva mecanisme utile pentru a comunica eficent în cadrul actualului sistem de sănătate. A fost un prilej numai bun ca pacienții prezenți la eveniment să învețe cum să transmită mesaje puternice prin simpla relatare a unor  întâmplări din viața lor de zi cu zi – persoanele care suferă de boli cerebrale au calități ce pot fi puse în practică, sunt persoane care au dreptul la muncă și tratament.

Workshop-ul “CREIERUL – Știință, comunicare și afaceri sociale” a fost organizat sub egida Federației Europene a Asociațiilor Neurologice (EFNA), co-organizator Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România).