fbpx
Stiri si interviuri

Societatea Română de Cardiologie: La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct. Unul din 10 nu supraviețuiește

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, datele oferite de European Heart Network în 2017 confirmând că numărul de decese cauzate de afecțiuni ale inimii este cu mult mai mare decât al deceselor înregistrate în urma unor afecțiuni oncologice. Vestea bună este că, printr-o atitudine de prevenție, numărul bolilor cardiovasculare poate fi cu mult diminuat.

60% dintre decesele înregistrate anual în Romania sunt cauzate de bolile cardiovasculare, însă  aproximativ jumătate dintre aceste decese pot fi prevenite” a declarat miercuri dr. Diana Loreta Păun, consilier pe probleme de sănatate în cadrul Administrației Prezidențiale la conferința de lansarea a campaniei Câte vieți are inima ta?

În acest context, derularea unor campanii de informare și educare a populației privind eliminarea factorilor de risc ce pot conduce la astfel de boli reprezintă unul dintre primii pași ce pot și trebuie făcuți. În plus, este important ca pacienții cu afecțiuni ale inimii sau cei care au suferit un infarct să fie conștienți de importanța adoptării unui stil de viață sănătos. Acesta este și principalul obiectiv al campaniei de informare inițiată de Societatea Națională de Medicină a Familiei împreună cu Fundația “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare.

Avem nevoie de oameni care să trăiască mai mult și mai bine. Este nevoie să contribuim la creșterea calității vieții; o viață normală este o viață fără boală sau, în unele cazuri, cu o boală pe care să știm cum să o controlăm” a declarat Rodica Tănăsescu, Președinte Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF)

Fumatul, alimentația necorespunzătoare și sedentarismul sunt principalii factori de risc în apariția bolilor cardiovasculare. Adoptarea unui stil de viață sănătos este extrem de important în prevenirea  acestor afecțiuni.

20 de țigări fumate de un bărbat cresc riscul de infarct de 7 ori, iar 3-5 țigări fumate de o femeie cresc riscul ca aceasta să sufere un infarct de 2 ori  a sublinat dr. Gabriela Sârcă, medic cardiolog în cadrul Fundației  “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC). Aceasta a atras atenția și asupra importanței sportului, atât în școli, unde copiii ar trebui încurajați să facă activități sportive, dar și în cazul adulților. “Mersul pe jos nu costă, 30 de minute pe zi de mers pe jos, 5 zile pe săptămână reprezintă un factor important de prevenție a bolii

Referitor la măsurile de prevenție, Emanuel Botnariu, medic și membru în Comisia de Sănătate din Senat a vorbit despre legea prevenției ce ar putea fi publicată spre dezbatere în luna septembrie a acestui an.  El a menționat că  “Un stil de viață sănătos ar trebui învățat încă din școală sau din familie. Noi, românii, nu suntem obișnuiți să mergem la medic și să prevenim bolile de la început.”

O parte importantă a campaniilor de promovare a sănătății cardiace terbuie să se axeze pe informarea persoanelor care  suferă de boli cardiovasculare sau care au suferit un infract. “Pacienții care au avut norocul să supraviețuiască  trebuie să înțeleagă că recuperarea post-infarct este esențială și să știe că riscul de a dezvolta un al doilea infarct este mult mai mare. Și la fel de important este să înțeleagă că viața lui nu mai poate fi la fel. Trebuie să ducă un stil de viață sănătos, să facă mișcare, să meargă regulat la controale medicale și să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului” a declarat dr. Gabriela Sârcă

Informarea populației reprezintă  doar  un prim pas în încercarea de a reduce numărul de decese cauzate de bolile cardiovasculare, înființarea unor centre de recuperare pentru pacienții care au suferit un atac de cord sau instruirea unor consilieri care să îi ajute și șă-i îndrume în faza de recuperare fiind esențiale. Medicii de familie sunt de cele mai multe ori cei care oferă consiliere zi de zi pacienților, însă programul încărcat nu le permite să acorde timpul necesar pentru informarea corectă a acestora. Este nevoie de centre specializate și consilieri instruiți în acest sens.

În Europa numărul bolilor cardiace sunt pe un trend descendent, asta datorită numeroaselor campanii de informare și promovare a sănătății cardiace. În România, însă, deși există o oarecare stabilizare, suntem departe de scăderea frecvenței  și gravității acestor afecțiuni.a declarat Rodica Tănăsescu, Președinte Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF)