Care va fi în viitor relația între farmacist și medicina genomică? conf. univ. dr. Cristina Popescu despre medicina personalizată și rolul farmacistului în acest context la Simpozionul Regional Farma Practic, Ed. 60, 10-12 noiembrie 2017, Băile Herculane
Medicina personalizată, considerată de mulți specialiști ca fiind medicina viitorului, presupune o schimbare fundamentală a modului de organizare a sistemului de sănătate. Progresele recente ale medicinei bazate pe ADN, la care se adaugă accesul pacientului la testele genetice disponibile în farmacie, fac ca rolul farmacistului în peisajul actual să se redefinească.
„Se așteaptă din ce în ce mai mult de la farmaciști să cuprindă și să aplice în practică lor zilnică datele genomice. Există un consens general în ceea ce privește nevoia pentru o educație îmbunătățită a farmacistului prin care acesta să poată transpune în practica clinică informațiile medicinei genomice”, declară conf. univ. dr. Cristina Popescu.
Prezentă în calitate de lector la ediția 60 a simpozionului regional Farma Practic ce va avea loc între 10-12 noiembrie 2017 la Băile Herculane, conf. univ. dr. farm Cristina Popescu va vorbi despre rolul farmacistului în contextul medicinei bazată pe ADN, un subiect extrem de util și actual pentru practica farmaceutică.
„Cunoașterea profilului genetic al unui anumit pacient este deja utilizată pentru a individualiza selecția și dozarea medicamentelor sau pentru a anticipa efectele adverse. Farmaciștii ar putea să asiste la interpretarea testelor genetice de diagnostic și să își folosească cunoștințele de farmacocinetică și farmacodinamică pentru optimizarea terapiei medicamentoase pentru un anumit pacient” atrage atenția conf. univ. dr. farm Cristina Popescu, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
Eveniment creditat EFC și EMC, ediția 60 Farma Practic va fi coordonată științific de prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa. Printre lectorii care vor lua cuvântul în cadrul acestei ediții se numără: farm. Semenescu Iulia, dr. Maliborschi Victor Marin, farm. Lobonț Anca, conf. univ. dr. farm Cristina Popescu. Aceștia vor aduce în discuție subiecte de interes pentru parctica farmaceutică. Vor fi abordate teme referitoare la importanţa acizilor graşi nesaturaţi în nutriţie, dermatocosmetice și rolul lor în practica farmaceutică, importanța intervenției farmacistului în situațiile de urgență.
Această ediție Farma Practic este dedicată farmaciștilor și asistenților de farmacie din județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Mehedinți. Și, ca de fiecare dată, și în cadrul acestei ediții, organizatorii îi așteaptă pe farmaciștii și asistenții de famacie prezenți la eveniment să își expună punctul de vedere și să aducă în discuție subiecte ce țin de activitatea lor de zi cu zi în cadrul sesiunii interactive Tribuna Farmaciei.
Cei care doresc să participe se pot înscrie completând formularul direct pe site-ul Farma Practic aici: http://farmapractic.ro/ sau pot lua legătura cu Daniela Popescu, tel: 0756.030.316 mail: daniela.popescu@houston.ro.
Până marți, 24 octombrie beneficiați de taxă redusă de participare!
Programul științific se va desfășura pe perioada a 2 zile, vineri între orele 15:30 – 20:00, iar sâmbătă între orele 9:00 – 14:00. Mai multe detalii găsiți pe www.farmapractic.ro
Farma Practic reprezintă o serie de evenimente regionale concepute și implementate de compania de comunicare medicală Houston NPA. Inițiat în 2010, Farma Practic a ajuns să fie considerat un proiect de referință pe piața manifestărilor dedicate farmaciștilor și asistenților de farmacie din România.
Următoarea ediție Farma Practic:
24-25 noiembrie 2017, Farma Practic Ed. 61 – Băile Herculane, județe în focus – OT, DJ, VL, GJ, AG, TR, CS.
Pentru detalii și înscriere:
Daniela Popescu
T: 0756.030.316
M: daniela.popescu@houston.ro
W: www.farmapractic.ro