„Decizia de cumpărare a medicamentelor este luată la tejghea, nu la televizor” Asist. Cristina-Angela Mușină, președintele OAMGMAMR Bistrița Năsăud la Simpozionul Frama Practic Ed. 58
Considerați publicitatea la medicamente benefică sau nu? aceasta a fost întrebarea pe care asist. Cristina-Angela Mușină, președintele OAMGMAMR Bistrița Năsăud, a adresat-o, în calitate de lector, celor peste 150 de farmaciști și asistenți de farmacie prezenți la ediția 58 a Simpozionului Regional Frama Practic, ce a avut loc în perioada 15-16 septembrie 2017 la Gura Humorului.
O temă de interes național, dezbătută de curând la nivel legislativ, publicitatea medicamentelor reprezintă un subiect important, mai ales în contextul unei educații insuficente a populației din țara noastră privind consumul de medicamente.
73% din populaţia ţării îşi administrează medicamente fără a cere în prealabil un consult de specialitate, arată un studiu GfK. O piață în continuă evoluție, care a înregistrat în primele trei luni ale anului 2017 o creștere de 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, piața medicamentelor eliberate fără rețetă (OTC) este una extrem de importantă ținând cont de impactul pe care produsele farmaceutice îl au asupra sănătății umane. Încurajarea administrării responsabilă a produselor din această categorie de medicamente devine esențială, modul de promovare și expunere contribuind la înțelegerea riscurilor și beneficiilor pe care le implică automedicația.
Prezentând rezultatele pe care le-a obținut în urma unui studiu realizat pe un eșantion de aproximativ 100 de respondenți, asist. Cristina-Angela Mușină a atras atenția asupra nivelului de informare a pacientului privind administrarea medicamentelor fără prescripție medicală: „Chiar dacă declară că sunt interesaţi de informaţii referitoare la contraindicaţii sau efecte secundare, datele studiului arată că 76% dintre cei chestionaţi consideră că OTC-urile nu au contraindicaţii sau efecte secundare”.
Conform aceluiași studiu, farmacistul și asistentul de farmacie rămân principala sursă de informare privind achiziționarea OTC-urilor. „Decizia de cumpărarea a medicamentelor este luată la tejghea, nu la televizor. Nu publicitatea informează despre medicamente”, a concluzionat asist. Cristina-Angela Mușină.
„Sunteți categoria profesională care are cea mai bună imagine din sistemul medical. Niciodată nu am auzit de cazuri de malpraxis în rândul farmaciștilor, foarte rar probabil fiind mediatizate astfel de cazuri. Aveți un grad de încredere foarte ridicat și vă bucurați de o imagine pozitivă în rândul populației, sunteți principala lor sursa credibilă în ceea ce privește recomandarea pentru achiziționarea de OTC-uri”, le-a spus președintele Cristina-Angela Mușină farmaciștilor și asistenților de farmacie prezenți la simpozionul Farma Practic.
Farm. Anca Liana Lobonț: „Farmacistul este expertul de necontestat al medicamentului”
Rolul farmacistului și asistentului de farmacie ca profesioniști pregătiți în ghidarea expertă a automedicației a fost subliniat și de farm. Anca Liana Lobonț, care a susținut o amplă prezentare despre actuala profesie de farmacist și asistent de farmacie: „Farmacistul este expertul de necontestat al medicamentului și devine un colaborator din ce în ce mai valoros al medicului, prezența sa în echipa medicală și dezvoltarea actuală a farmaciei clinice fiind expresiile cele mai elocvente ale acestei realități”. Pe parcursul prezentării, farm. Anca Liana Lobonț a adus în atenție și câteva cazuri de urgență întâlnite frecvent în farmacii, exemplificând necesitatea prezenței unui specialist în tratarea unor urgențe medicale precum arsurile, problemele respiratorii, intoxicațiile alimentare sau alergiile.
Un alt subiect actual, referitor la nutriție și dieta personalizată, o temă ce face obiectul multor discuții televizate sau de pe internet, a fost dezbătut în cadrul ediței 58 Farma Practic de conf. univ. dr. farm. Lorena Filip, co-moderator în cadrul evenimentului. Atrăgând atenția asupra importanței unui consult realizat de un specialist, conf. univ. dr. farm. Lorena Filip a declarat: „Dieta personalizată implică un plan individual de nutriție, iar personalizarea se referă la adaptarea regimului alimentar la o mulțime de caracteristici individuale. Este importantă evaluarea stării de sănătate și efectuarea unor teste genetice. De asemenea, este importantă evaluarea stilului de viață – activitatea fizică a pacientului, obiceiurile lui, preferințele”.
Creditat cu 16 puncte EFC și 10 puncte EMC, simpozionul Farma Practic, organizat de compania Houston NPA, a fost dedicat farmaciștilor și asistenților de farmacie din județele Maramureș, Mureș, Bistrița Năsăud, Neamț, Suceava și Harghita. Eveniment cu tradiție, și la această ediție a simpozionului au luat cuvântul, pe lângă lectorii invitați, participați activi, ce au contribuit, prin intervenții pertinente la dezvoltarea unui dialog pe teme privind practica farmaceutică. În cadrul sesiunii interactive Tribuna Farmacistului, a luat cuvântul farm. Costel Grigore, președinte al Colegiului Farmaciștilor Călărași.
Prezentă la eveniment a fost și farm. Doinița Cocriș, președinte Colegiul Farmaciștilor Suceava: „Evenimente ca Farma Practic sunt foarte bune pentru colegii farmaciști și colegii medici. Ne trebuie astfel de evenimente. Ne întâlnim, discutăm, ne spunem impresii. E altceva! Intâlnirea om cu om este esențială”.
Ce spun participanții?
- Alina Cojocaru, Suceava: „Ma bucur că sunt din nou alături de voi. Pentru mine experiența Farma Practic a fost un plus în carieră și în dezvoltarea afacerii mele. Întotdeauna am obținut informații noi, informații care m-au ajutat să impulsionez oamenii, informații care m-au ajutat să aduc un plus de profesionalism actului de a fi în farmacie, de a fi farmacist si de a comunica cu pacientul. Evoluția este în spre bine în ceea ce am văzut la Farma Practic, atât organizatorii cât și speakeri și temele. Nu pot decât să vă felicit pentru munca pe care o faceți”;
- Cristina Vicol, Neamț: „Mie mi-au plăcut foarte mult prezentările cu cazuri clinice, cu lucruri practice, cu studii de caz, cum s-au abordat și rezolvat anumite cazuri”;
- Vasile Cârstean Vasile, Frasin: „Am fost și la simpozionul din vară, mi-a plăcut și am decis să îmi aduc și colegele cu care lucrez în farmacie”.
Despre Farma Practic
Farma Practic reprezintă o serie de evenimente regionale concepute și implementate de compania de comunicare medicală Houston NPA. Inițiat în 2010, Farma Practic a ajuns să fie considerat un proiect de referință pe piața manifestărilor dedicate farmaciștilor și asistenților de farmacie din România.
Următoarele Ediții Farma Practic:
- 06-07 octombrie 2017, Farma Practic Ed. 59 – Eforie Nord, județe în focus – CL, CT, IL, TL, B, BR;
- 10-11 noiembrie 2017, Farma Practic Ed. 60 – Băile Herculane, județe în focus – AR, TM, CS, HD, MH;
- 24-25 noiembrie 2017, Farma Practic Ed. 61 – Băile Herculane, județe în focus – OT, DJ, VL, GJ, AG, TR, CS.
Pentru detalii și înscriere:
Daniela Popescu
T: 0756.030.316
M: daniela.popescu@houston.ro
W: www.farmapractic.ro
Relația cu presa:
Aniela Zanfir / aniela.zanfir@houston.ro / 0722.519.239