Farma Practic 14-15 iunie 2024

Program – Conferința Farma Practic 14-15 iunie 2024, Gura Humorului
– Ediția 100 –

Eveniment creditat 16 EFC (FARMACIȘTI) | 9 EMC (ASISTENȚI)

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

– Coordonator Științific–

Farm. Rodica Aluaș

– Moderator –

Vineri – sesiunea 1
1500 – 1700

Farm. Doinita Cocriș

Presedinte Colegiul Farmacistilor Suceava

Plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope

Astăzi, mai mult ca oricând, ne confruntăm cu o evoluție îngrijorătoare a fenomenului consumului de psihoactive în rândul populației tinere și tinând cont de gravitatea pe care o are abuzul de medicamente ce conțin stupefiante și psihotrope, am considerat oportun să abordez tema ,,Plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope”.
Materialul punctează prevederile Legii 339/ 2005, privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope, a Normelor metodologice de aplicare a legii , precum si a Ordinului 1328/2022 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor, stupefiantelor și psihotropelor, care sunt utilizate în medicina veterinară.

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Afecțiunile vocii, răgușeala (disfonia)

Combinația dintre xantan, carbomer, hialuronat de sodiu, regăsită în compoziția produsului Gelorevoice, contribuie la protejarea mucoasei cavității bucale și faringiene de acțiunea factorilor patogeni (virali ,bacterieni, iritativi -suprasolicitarea vocii, respirația nazală necorespunzătoare, aer uscat, alergia la polen, fumat).
Principiul de funcționare: se formează la contactul cu saliva un complex Hydro depot, care acționează ca o peliculă protectoare la nivelul mucoasei faringiene afectate. Astfel se asigură protecția, umectarea și regenerarea mucoasei respective.
Complexul Hydro Depot se menţine un timp îndelungat la nivelul mucoasei.
Simptomatologia care poate beneficia de această combinație de substanțe este următoarea: iritația faringiană, senzația de arsură a faringelui, uscăciunea faringelui, durerea la
înghițire, răgușeala.
O mare parte a pacienților și medicilor au evaluat eficacitatea produsului ca fiind foarte bună și bună, cei mai mulți dintre pacienți au confirmat prezența complexului de hidrogel pe mucoase mai mult de 30-60 minute.
Folosirea acestui dispozitiv medical poate aduce un beneficiu clar și imediat, asigurând în primul rând o mucoasă faringiană sănătoasă, barieră împotriva factorilor patogeni și totodată constituie un ajutor important pentru persoanele care se bazează pe voce în meseria lor, toate acestea ducând la creșterea calității vieții.

Farm. Rodica Aluaș

Evaluator și formator RBPF, Lead auditor

Say NO to PAIN

Prof. univ. dr. farm. Veronica Bild

Reacții și efecte adverse frecvente – vaccinuri

Dr. Nicoleta Dimitriu

Medic primar, medicina de familie

Rolul orortatului de magneziu în diferite afecțiuni

Vineri – sesiunea 2
1730 – 2000

Prof. univ. dr. farm. Cristina Ionela Mogosan

Șeful Disciplinei de Farmacologie, Fiziologie și Fiziopatologie, Facultatea de Farmacie, UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
Directorul programului de masterat ”Farmacovigilența: monitorizarea siguranței medicamentelor” Facultate de Farmacie Cluj-Napoca-primul masterat de Farmacovigilență din România
Farmacist primar Farmacie clinică
Vicepreședintele filialei Cluj a Colegiului Farmaciștilor

Farmacovigilența – importanța raportării din farmacie

Dr. Gabriel Stănciulescu

Eficiență și siguranță în administrare la doza mimimă. Ținta: durerea.

Durerea reprezintă cel mai frecvent motiv pentru care pacienții caută îngrijiri medicale. Farmacia reprezintă primul loc la care pacientul în suferință are acces liber, rapid și unde primește un sfat avizat. Terapia medicamentoasă (analgezicele) reprezintă baza pentru tratamentul durerii. Cele mai utilizate medicamente în ameliorarea durerii o reprezintă antiinflamatoarele nesteroidiene. Sunt pe deplin cunoscute de catre profesionistii din domeniul sănătații eficiența antiinflamatoarelor nesteroidiene în ameliorarea durerii, dar și riscul de reacții adverse potențial grave la utilizarea acestora. Pentru diminuarea riscului de apariție a reacțiilor adverse potential grave la utilizarea AINS-urilor recomandarea unanima a profesioniștilor din domeniul sănătații este utilizarea dozei minime eficiente pe cea mai scurtă perioadă de timp. Într-o era în care se face abuz de medicație, profesioniștii din farmacie sunt primii care pot educa pacienții să utilizeze doza minimă eficientă de AINS-uri pentru cea mai scurtă perioadă de timp. Și asta în beneficiul evident al pacientului.

Șef lucr. dr. farm. Alexandru Vasincu

Disciplina de Farmacodinamie şi Farmacie clinică, Facultatea de Farmacie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi / Farmacie

Reacții adverse la nivelul aparatului cardiovascular

Reacţiile adverse pe care medicamentele le pot avea asupra inimii şi vaselor de sânge pot varia de la tahicardie, hipotensiune, aritmii sau insuficienţă cardiacă. Dintre acestea, sindromul de QT prelungit este o reacţie adversă specifică care implică prelungirea intervalului QT pe electrocardiogramă, un indicator al perioadei de repolarizare a inimii. Acest sindrom poate fi indus de anumite medicamente, precum antiaritmice, antibiotice macrolide sau antipsihotice atipice. Sindromul de QT prelungit poate conduce la o aritmie gravă, cum ar fi torsada vârfurilor şi în cele mai severe cazuri, la colaps cardiac. Pentru a preveni aceste complicaţii, este esenţial să se evite medicamentele ce pot induce prelungirea intervalului QT, să se corecteze nivelurile de electroliţi, şi, dacă este necesar, să se utilizeze dispozitive de suport cardiac.

Dr. Mariana Mihaela Bejinariu

Cum putem susține eficient recuperarea pacienților cu deficit cognitiv

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Vitamina D pentru o viață activă!

Vitamina D acționează asupra unei varietăți de procese din organism, iar D3 (colecalciferol) este forma cu cea mai mare biodisponibilitate.
Vitamina D contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și muscular, reducând riscul de cădere, factor de risc pentru fracturile osoase, se corelează cu o absorbție crescută a calciului și a fosforului și asigură funcționarea normală a sistemului imunitar.
În anumite situații sunt necesare doze mai mari de Vitamina D (2000 U.I.) cum ar fi: obezitatea, osteoporoza, malabsorbția, tulburările renale, tulburări ale metabolismului osos sau fosfocalcic.
Insuficiența de vitamina D poate compromite funcția imunitară respiratorie, crescând riscul de gravitate și mortalitate prin boli respiratorii, inclusiv prin COVID-19.
Este foarte importantă menținerea unui nivel optim de vitamina D pentru a putea beneficia de o viață activă și sănătoasă..

Dr./Psihoterapeut Miruna Lovinescu

Psihoterapeut integrativ, coach

Comunicarea violentă. Impact în managementul timpului

E probabil evident – dacă te cerți toată ziua, nu mai ai timp să îți faci treaba.
Oamenii „se ceartă” când vor să aibă dreptate, când simt că nu au putere și cred (inconștient) că această comunicare mai agresivă le-ar da putere.
Atunci când ne întâlnim cu o persoană care pare că e agresivă în stilul de comunicare, cel mai dificil este să nu intrăm în capcana de a răspunde în același fel, așa cum ne-ar dicta neuronii oglindă.
Și probabil la fel de important ca și conștientizarea este să putem renunța la a avea dreptate, sau ultimul cuvânt, să înțelegem că orice comunicare agresivă are în spate o rană.
Odată eliberați de aceste nevoi (de putere, de ultimul cuvânt, de dreptate), ne putem vedea, liniștiți și eficienți, de lucrurile cu adevărat importante pe care le avem de facut.

Sâmbătă – sesiunea 1
0900 – 1105

Prof. univ. dr. farm. Camil-Eugen Vari

Șeful Disciplinei de Farmacologie din cadrul UMF din Târgu Mureș

Antibiotice care pot fi eliberate de urgență

Elena Mădălina Barbu

Brand Manager

Aliatul concomitent antibioticului

“România este cel mare consumator de antibiotice din Europa, zilnic find administrate peste 520.000 de doze1. Antibioticele, deși eficiente împotriva infecțiilor bacteriene, pot distruge și bacteriile benefice din intestin, ducând la dezechilibre care afectează digestia, imunitatea și sănătatea generală.
În tratamentul cu antibiotic protecția este esențială încă din prima zi de tratament.
BioSun Spor este aliatul concomitent antibioticului și conține Bacillus clausii, o bacterie formatoare de spori, ce colonizează intestinul chiar și în prezența antibioticelor și care poate supraviețui mediului acid din stomac2.
BioSun Spor asigură un aport de microorganisme vii pentru flora intestinală2.”

Ref: 1. Antimicrobial consumption in the EU/EEA. European Centre for Disease Prevention and Control, 2023. 2. Prospect produs

Asist. univ. dr. Mihai Constantin

Medic specialist Medicina Interna.
Clinica Medicina Interna 2, Sp. Sf. Spiridon, Iasi

Rolul silimarinei standardizate în sănătatea ficatului

Prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu

Profesor universitar, titular de curs de dermatologie, Facultatea de Medicină, U.M.F. “Grigore T. Popa”, Iași
Doctor în științe medicale, teza de doctorat în ACNEEA VULGARA
Manager al Centrului de Dermatologie, Venerologie și Dermatocosmetologie “DermaLux”
Șef secție la Clinica Dermatologică a Spitalului Clinic Căi Ferate Iași

În insuficiența venoasa, să ne mulțumim cu mai mult!

Sâmbătă – sesiunea 2
1120 – 1350

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Gestionarea relațiilor cu persoanele toxice

Șef lucr. dr. farm. Magdalena Bîrsan

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi
Disciplina Industria medicamentelor și Biotehnologii Farmaceutice/ Management și Marketing Farmaceutic

Cum să ne menținem zilnic mintea sănătoasă

Dr. Ioana Boarescu

Medic specialist neurologie la Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava
Cadru didactic asociat la Facultate de Medicină și Științe Biologice, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava

Farmacistul – partener esențial în succesul terapeutic al pacientului cu vertij 

DEZBATERE

Mai mult decat salariul, contează…?!

Șef lucr. farm. Marius Călin Cherecheș
– Moderator –

Farmacist, pasionat de lectură și șah.
Fondator Optimerix.

Farm. Liana Baltă

Farmacist prescriptor independent, UK

Farm. Paul Andreianu

Membru al Royal Pharmaceutical Society (Marea Britanie), ESOP (European Society of Oncology Pharmacy) Voluntar – Area President – St John Ambulance

Farm. Nicoleta Radu

Clinică Oncologie Medicală Mureș

 

Farm. Cristina Pavel

Președinte Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE)

Farm. Delia Serban

Farmacist, Spitalul Municipal Adjud.

As. med. Cristina Mușina

Președinte OAMGMAMR Filiala Bistriţa-Năsăud

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Președinte Colegiul farmaciștilor România
Profesor emerit UMF Carol Davila Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie
Președinte, Societatea de Științe Farmaceutice din România

Farm. Rodica Aluaș

Evaluator și formator RBPF, Lead auditor