fbpx
Stiri si interviuri

Peste 500 de bucureșteni au participat la evenimentul de informare medicală privind Hipertensiunea arterială din parcul Alexandru Ioan Cuza din București

Peste 500 de bucureșteni au vizitat corturile amenajate pe 22 mai în Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3 din București unde și-au putut măsura gratuit tensiunea arterială, în cadrul unei acțiuni de informare a publicului larg privind hipertensiunea. Evenimentul a fost organizat de compania de comunicare Houston NPA cu sprijinul Primăriei Capitalei și Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Cadrele medicale prezente la eveniment au explicat bucureștenilor importanța tratamentului medical în cazul afecțiunilor cardiovasculare, le-au acordat sfaturi utile privind alimentația și mișcarea în lupta împotriva hipertensiunii arteriale. La eveniment au fost prezenți dr. Emma Weiss, medic internist, dr. Luiza Pirvu, diabetolog și psiholog Cătălina Buzdugan, care pe parcursul evenimentului au intrat în dialog cu persoanele din parc și au răspuns întrebărilor venite din partea acestora. S-au alăturat inițiativei și au fost prezenți la eveniment și dr. Alin Popescu, dr. Nicolae-Iordache Iordache, precum și reprezentanți ai Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și Asociației Transplantatilor din România.

„Orice persistență a valorilor tensionale peste 140 / 90 mm HG este patologică și o să ducă la îmbătrânirea accelerată a vaselor de sânge. De aceea, tensiunea arterială trebuie controlată, trebuie să ne cunoaștem valorile tensionale! Și, de asemenea, trebuie să fim conștineți că nu există un tratament universal pentru hipertensiunea arterială. Pentru fiecare pacient se individualizează terapia”, a atras atenția dr. Emma Weiss.

Modificarea stilului de viață reprezintă principalul pas în lupta cu hipertensiunea arterială, așa cum a menționat și medicul diabetolog Luiza Pirvu, care a venit cu sfaturi extrem de utile privind alimentația.

Modificarea stilului de viață este prima linie de tratament atunci când avem de a face cu bolile cronice specifice secolului nostru. Fie că ne referim la obezitate, diabet, hipertensiune, toate au ca indicație schimbarea stilului de viață. Vorbim de modificări pe mai multe direcții – pentru început vorbim de modificările din „farfurie”, adică în alimentație, apoi privind mișcarea, hidratre, precum și stresul. O alimentație bogată în sare, cu lipsă de potasiu, cu mult zahăr va afecta în primul rând inima, vasele de sânge, iar de aici pleacă un întreg cortegiu de afecțiuni. Tot alimentația ne poate influența greutatea, vorbim de obezitate, un factor principal de risc pentru bolile cardiovasculare și care contribuie la instalarea diabetului. Iar dacă ne referim la alimentație, putem vorbi și de alimente „protectoare”. Un studiu a arătat că o dietă în stil mediteranean, adică o alimentație ce include consumul de pește, ulei de măsline, alcool în cantități mici, cu fructe proaspete și cereale integrale, scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și, în plus, același studiu a arătat că aceste persoane au risc scăzut de cancer sau diabet. Așadar, alimentația ne poate ajuta să prevenim, să rămânem sănătoși, iar în unele cazuri, atunci când boala este într-un stadiu incipient, să ne vindecăm!”, a declarat dr. Luiza Pirvu.

Pe parcursul evenimentului cei prezenți au fost avertizați privind consumul de  alimente congelate sau semipreparate care au un adaos mare de sare: „O singură pizza consumată depășește doza zilnică de sare recomandată pe zi, de aceea vă recomand să notați tot ce consumați pe perioada unei zile și să încercați să eliminați pe cât posibil sarea din alimentație. Puteți păcăli creierul folosind alte condimente care să dea gust mâncării”, a completat dr. Luiza Pirvu.

Evenimentul organizat în parcul IOR a fost un bun priej prin care bucureștenii au putut afla și exersa câteva mișcări care, realizate zilnic, contribuie la lupta împotriva hipertensiunii. Pe acordurile trupei Jolie Band, antrenorul George Niculescu a reușit să-i mobilize pe cei prezenți să facă mișcare în ritmul protrivit pentru inimă.

   

Pentru a atrage atenția asupra complicațiilor pe care hipertensiunea le poate avea, în parc a fost amplasată o arteră de mari dimensiuni, care simbolic a făcut legătura între creier și inimă, și care, pe parcursul evenimentului a devenit punct de atracție pentru cei mici și cei mari, care au făcut poze și s-au jucat și care, astfel, au putut înțelege mai bine legătura între inimă și celelate afecțiuni ce pot fi asociate unor valori tensionale ridicate. Persoanele care au trecut pe la corturile amplasate în parc au putut să își măsoare greutatea și înălțimea, iar celor care au dorit li s-a calculat indicele de masă corporală. Mulțumim firmei Medco, distribuitor Omron, care au pus la dispoziție aparatura necesară pentru măsurarea tensiunii ateriale persoanelor prezente la acțiunea din parc.

Nu putem spune dacă mai întâi apare tensiune arterială și apoi stresul, anxietatea sau depresia întrucât devii conștient că va trebui să urmezi tratament toata viața, sau că, din cauza stresului, a unei perioade în care nu ai avut grijă de tine, a apărut hipertensiune, și invers. Mie mi se pare că este un circuit închis, un circuit despre care deseori nu se vorbește, nu vorbim despre asta. Cu toate acestea mi se pare o un lucru foarte important că în ultima vreme există servicii medicale decontate și că medicii trimit pacienții către pisholog. Este foarte frumoasă această asociere creier – inimă, iar acțiunea de astăzi este una foarte importantă. Mă bucur că există atât de mulți oameni care au venit astăzi în parc, care pun întrebări, sunt interesați, fac mișcare – acest lucru este foarte important pentru creierul și inima lor”, a declarat psihologul Cătălina Buzdugan.

Ne bucurăm tare mult că ați venit la noi în parc și am avut ocazia să aflăm aceste informații despre sănătatea inimii. Au fost lucruri noi pe care le-am aflat, pe altele le știam, însă e bine că le reauzim, poate așa le vom pune și în practică”, a declarat unul dintre participanții prezenți la acțiunea ce a avut loc marți, 22 mai, în parcul Alexandru Ioan Cuza.

Evenimentul, organizat în contexul celebrării Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, a avut ca scop informarea publicului larg privind această boală care afectează din ce în ce mai mult și tinerii și care cauzează  62% dintre decesele provocate de bolile de inimă. „Ucigașul tăcut”, hipertensiunea nu prezintă niciun simptom exterior detectabil, ajungând să fie diagnosticată doar în stadii avansate,  când pot fi afectate deja și alte organe. De aceea este important să ne măsurăm tenisunea arterială și să ne informăm cu privire la  menținerea valorilor tensionale în limite normale. Pe parcursul evenimentului au fost distribuite materiale informative care conțin date importante privind prevenirea hipertensiunii și controlul valorilor tensionale în limite normale.

Verifică pentru a preveni!

Schimbă stilul de viață!

Controlează hipertensiunea arterială!

 

Pentru informații: Aniela Zanfir,  aniela.zanfir@houston.ro, 0722 519 239