Privind în față îmbătrânirea! Noutăți vizând fragilitatea, pierderea de masă osoasă şi musculară la Conferința Sarcopenia și fragilitatea vârstnicului – Declinul funcțional musculo-scheletic
Speranța de viață a crescut considerabil la nivel global în ultimele decenii. Fruntașe sunt țările industrializate, dar oricât de bună ar fi această veste ea nu vine fără minusuri semnificative, pentru care trebuie găsite urgent soluții, atrag atenția specialiștii. Astfel, la nivel mondial a debutat o discuție aprinsă și generalizată despre procesul de îmbătrânire, care presupune o serie de caracteristici importante, ce se resfrâng asupra individului, precum fragilitatea, pierderea de masă osoasă (osteopenia) şi musculară (sarcopenia).
Deși s-au făcut progrese substanțiale în ceea ce privește „descifrarea” îmbătrânirii, majoritatea intervențiilor medicale s-au focusat pe măsurile de prevenție, îmbunătățirea factorilor de mediu – intensificarea activității fizice și nutriție adecvată. Având în vedere răspândirea sarcopeniei și relația acesteia cu oboseala cronică, declinul funcțional general și bolile cronice de care este afectată și pe care la rândul ei le potențează, cercetătorii din domeniul medical și companiile farmaceutice o considera astăzi o țintă majoră în intervențiile asupra adulților de vârstă înaintată.
Din dorința de a se alătura eforturilor internaționale, Asociația Pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR) și compania de comunicare medicala Houston NPA, împreună cu The American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) Romanian Chapter și Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB), organizează Conferința Națională Sarcopenia și fragilitatea vârstnicului – Declinul funcțional musculo-scheletic, ce va avea loc în perioada 09-10 iunie 2017, la Hotel Ramada Parc, București.
Subiectele prezentate de lectorii invitați pe parcursul celor două zile sunt la fel de variate ca și cauzele sarcopeniei si reflectă cuprinzător necesitatea abordării interdisciplinare a combaterii procesului de îmbătrânire sub toate aspectele lui.
Astfel, printre temele abordate de lectorii care vor participa la Conferința Sarcopenia și Fragilitatea Vârstnicului – Declinul Funcțional musculo-scheletic se află:
- Sarcopenia: Definiții, Diagnostic – Punctul de vedere al endocrinologului – Univ. Dr. Cătălina Poiană, coordonator științific al manifestării;
- Epidemiologia sarcopeniei – Șef lucr. Dr. Gasparik Andrea Ildiko, coordonator științific al manifestării;
- Fragilitate, nutriție și exercitiu fizic – Univ. Dr. Nicolae Hâncu;
- Densitometria osoasă – relevanța în practica clinică curentă – Univ. Dr. Carmen Gabriela Barbu;
- Rolul vitaminei D în prevenția îmbătrânirii patologice – Laura Condur;
- Evaluare și reabilitare funcțională la vârstnicul fragil – Univ. Dr. Delia Cinteză;
- Monitorizarea activă a fragilității la vârstnic în cabinetul medicului de familie – Ileana Lucia Brînză;
- Componenta cognitivă a sindromului de fragilitate la vârstnic – Univ. Dr. Gabriel-Ioan Prada;
- Implicațiile sarcopeniei și fragilității vârstnicului și patologia osteo-articulară – Univ. Dr. Olivera Lupescu.
Acestora li se vor alătura lectori de renume din centre universitare din țară, fiind prezenți astfel specialiști din orașe precum: București, Constanța, Brăila, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Lugoj și Oradea, o dovadă în plus a interesului de care se bucură tematica abordată și o garanție a diversității subiectelor ce vor fi dezbatute.
Programul științific complet, aici.
Conferința se adresează atât medicilor cu specialitatea endocrinologie, ortopedie, reumatologie, geriatrie, recuperare medicală, medicină internă, medicină de familie, medicină sportivă, nutriție, cât și farmaciștilor și asistenților medicali și de farmacie, abordarea multidisciplinară a patologiei metabolice scheletice impunându-se ca o cerință a practicii medicale avansate, în interesul pacientului.
Programul este creditat de CMR, CFR și OAMGMAMR.
Mapa evenimentului este garantată pentru persoanele ce se înscriu cu cel puțin 48 de ore înaintea manifestării.
Pentru înscrieri și detalii: Andra Bumbac – Coordonator evenimente Houston NPA
andra.bumbac@houston.ro ; 0756.030.372, 021-317.09.43
Manager Proiect: Rodica Buliga – Project Manager Houston NPA
rodica.buliga@houston.ro ; 0733.076.382