fbpx
Stiri si interviuri

Profilul recent al utilizatorului de substanțe de abuz: băiat, 17 ani, din mediul urban – Prof. dr. Mihai Gafencu

Intoxicațiile cu noile substanțe psihoactive sunt o reală problemă, numărul pacienților care se prezintă în Unitățile de Primire a Urgențelor de la noi din țară fiind în continuă creștere. Prezent în calitate de lector la ediția a II-a a Conferinței Naționale Zilele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Famile”, 28 septembrie – 1 octombrie 2017, Păltiniș, Prof. dr. Mihai Gafencu, președintele Organizației Salvați Copiii România, a adus în discuție subiectul „etnobotanicelor” apărute în ultimul deceniu pe piață, produse care tind să înlocuiască clasicele „droguri”. Prezentând date îngrijorătoare privind consumul acestor substanțe la noi în țară, Prof. dr. Mihai Gafencu a atras atenția asupra faptului că aceste substanțe psihoactive sunt consumate în scopuri recreaționale, fără a fi luat în calcul riscul dependenței și letalității, mai ales la tineri.

Profilul consumatorului de substanțe psihoactive indică un băiat cu vârsta  medie de 17 ani, din mediul urban, care are o inteligență medie -superioară, arată rezultatele unui studiu realizat în perioada 2012-2015 în Spitalul de Urgență pentru Copii Louis Turcanu Timișoara – UMF Timișoara, prezentate în cadrul evenimentului de Prof. dr. Mihai Gafencu.  Multe dintre substanțele pe care acesta le consumă sunt foarte greu sau chiar imposibil de identificat prin teste toxicologice de rutină, nevoia de informare și educare în acest sens fiind esențială. În acest context rolul medicului de familie devine unul foarte important .

Înainte de a-și începe prezentarea, extrem de interesantă și utilă, din cadrul evenimentului, și în contextul pregătirii, împreună cu Secția de Toxicologie (afiliată la EUROTOX) a Societății de Stiințe Farmaceutice din România, a  celei de-a doua ediții a Congresului Național de Toxicologie cu participare internațională, ce va avea loc în perioada 3-4 noiembrie 2017 la Ramada Nord București, l-am rugat pe Prof. dr. Mihai Gafencu să ne spună câteva cuvinte referitoare la situația actuală din România privind cauzele consumului de substanțe toxice în rândul tinerilor și despre rolul medicului de famile în acest context.

Din păcate adolescentul de astăzi nu mai are foarte multe repere, medicul de famile are un rol important în a trage un semnal de alarmă

Prof. dr. Mihai Gafencu: La nivelul  medicului de famile trebuie recunoscute primele semne ale schimbării comportamentului tânărului în cazul consumului de substanțe psihoactive – termenul corect pentru așa numitele etnobotanice. Apatia, lipsa de interes în problemele casnice, sau de la școală, ușoara frecventare a unor cercuri de prieteni și apoi insistența tânărului de a fi prezent în acele cercuri sunt semne ale unor schimbări care, uneori, pot indica consumul de droguri.

Medicul de familie este primul care poate semnaliza, el este un potențial semnalizator. Alături de el există, sigur, familia. Cu toate acestea, am observat în ultima perioadă că părinții sunt departe de copiii lor mai ales la vârsta adolescenței, sunt mult mai interesați să muncească pentru a câștiga cât mai mulți bani și pierd din vedere faptul  că,  la vârsta adolescenței, copiii lor sunt cel mai ușor de influențat. Adolescentul va face ce vede în jurul lui, ce face trupa, cercul de prieteni din care face parte.

Dacă părintele nu este alături de el atunci când acesta vrea să meargă cu bicicleta, să se plimbe în parc sau să facă orice alt tip de activități, atunci sigur că adolescentul își va găsi singur companie. Părintele ar trebui să fie conștient de acest lucru și să nu fie interesat doar să îi trimită copilului banii necesari pentru achiziționarea bicicletei, ci și să își facă timp să îi fie aproape și atunci când acesta o va  folosi.

 De cele mai multe ori părintele sesisează foarte târziu aceste schimbări”

Așadar, de cele mai multe ori părintele sesisează foarte târziu toate aceste schimbări, iar primul către care se îndreaptă este medicul de familie. Apoi, sigur că pot merge către reprezentanții Agenției Naționale Antidrog, prezenți în toate zonele țării,  care la rândul lor au partneriate cu diverse asociații și organizații non profit și, de asemenea, cu  grupuri de voluntariat care ajută la reintegrarea lor în societate după tratament.

Lipsa cadrelor medicale din școli face ca rolul lor să fie substituit de medicul de familie”

Medicul de familie este însă semnalizatorul, nu cel care oferă soluția neapărat. El trebuie să știe că există aceste organisme, de cele mai multe ori neguvernamentale, și să îi îndrepte pe părinți către ele.

Nu în ultimul rând, trebuie semnalat faptul că s-a pierdut rolul bisercii și al educației, al învățământului. În contextul în care școala nu mai are rolul de formator complex, așa cum îl avea înainte, psihologul școlar fiind prezent în sub 20% din școlile din țară,  medicul de famile trebuie să se pregătească pentru astfel de cazuri. Lipsa cadrelor medicale din școli face ca rolul lor să fie substituit de medicul de familie.

Despre efectele consumului de substanțe psihoactive, noile direcții internaționale și perspectivele în toxicologia substanțelor psihoactive vor vorbi, într-un context mai larg, specialiștii români și străini prezenți  la București la Congresul Național de Toxicologie, ediția a II-a. În calitate de coordonator științific al Congresului va fi prezent la București  Prof. Univ. Dr. Aristidis Tsatsakis, din Grecia, președinte Eurotox (2014 – 2016). Îi vor fi alături la această ediție și Prof. Dr. Felix Carvalho  de la Universitatea Porto, Portugalia, secretar general Eurotox și Prof. Univ Dr. Hernandez Jerez Antonio,  profesor de Toxicologie la Universitatea din Granada, Spania.

Printre lectorii români care vor lua cuvântul se află specialiști din domeniile farmaceutic și medical aplicate în toxicologie, cadre universitare de la facultățile de medicină și farmacie din țară, precum și reprezentați din partea Observatorului Român de Droguri și Toxicomanie, Institutului Național de Medicină Legală (INML) și Agenției Națională Antidrog (ANA).

Detalii despre eveniment găsiți pe pagina web dedicată Congresului aici: https://houston.ro/congrestoxicologie/  și pe pagina de Facebook: Congresul Național de Toxicologie.

Înscrieri: Tel: 0756.030.316 / Email: congrestoxicologie@houston.ro
Manager proiect : Smărandița Ștefan / Tel: 0756.030.393 / Email: smarandita.stefan@houston.ro