Boala Bipolara, destul de frecvent intalnita in patologia psihiatrica, se caracterizeaza prin perturbarea fundamentala a dispozitiei catre cei 2 poli: depresia si mania. Sindromul depresiv este alcatuit dintr-un set de semne si simptome care afecteaza sfera cognitive, afectiva si comportamentala. El este sesizat si reclamat precoce de catre pacient. Tinta noastra este aceea de a reintegra pacientii in viata sociala, familiala si profesionala cu reluarea fuctionalitatii.
Simptomatologia depresiva poate beneficia de administrarea alaturi de medicatie antidepresiva, atunci cand se impune si un timostabilizator: lamotrigina cu beneficiu cert in cee ace priveste eficacitatea, in mentinerea ei pe termen lung si implicit in prevenirea recaderilor, in calitatea vietii si cu o toleranta buna, comparativ cu alte substante din aceeasi clasa.
Din nefericire exista cazuri in care se mentin simptome reziduale in cazul Depresiei din Boala Bipolara, asa cum este si Somnolenta Excesiva Diurna. Ea impiedica buna functionare a persoanei. Se pune intrebarea: ce putem face? Exista o propunere pe care vom incerca sa o argumentam ca pe o prima optiune .
Modafinilul este un promotor al starii de veghe,de crestere a capacitatii de concentrare, care imbunatateste functia cognitiva, dar si dispozitia. Se recomanda administrarea ca tratament adjuvant in cazul episodului depresiv din Tulburarea Afectiva Bipolara, fara a determina viraj maniacal. Aceste afirmatii sunt sustinute de rezultatele studiilor efectuate de-a lungul timpului.