fbpx

Stresul, Anxietatea, Depresia 13-14 mai 2022

Webinar creditat:
12 EMC (medici)  |  16 EFC (farmaciști)  | 9 EMC (asistenți)

Pe viitor ne propunem să găsim modalități în care evenimentul să fie creditat și prin Colegiul Psihologilor

În curs de actualizare.

Prof. univ. dr. Mirela Manea

Îmbunătățirea afectivității însoțită de reintegrare socială

Boala Bipolara, destul de frecvent intalnita in patologia psihiatrica, se caracterizeaza prin perturbarea fundamentala a dispozitiei catre cei 2 poli: depresia si mania. Sindromul depresiv este alcatuit dintr-un set de semne si simptome care afecteaza sfera cognitive, afectiva si comportamentala. El este sesizat si reclamat precoce de catre pacient. Tinta noastra este aceea de a reintegra pacientii in viata sociala, familiala si profesionala cu reluarea fuctionalitatii.
Simptomatologia depresiva poate beneficia de administrarea alaturi de medicatie antidepresiva, atunci cand se impune si un timostabilizator: lamotrigina cu beneficiu cert in cee ace priveste eficacitatea, in mentinerea ei pe termen lung si implicit in prevenirea recaderilor, in calitatea vietii si cu o toleranta buna, comparativ cu alte substante din aceeasi clasa.
Din nefericire exista cazuri in care se mentin simptome reziduale in cazul Depresiei din Boala Bipolara, asa cum este si Somnolenta Excesiva Diurna. Ea impiedica buna functionare a persoanei. Se pune intrebarea: ce putem face? Exista o propunere pe care vom incerca sa o argumentam ca pe o prima optiune .
Modafinilul este un promotor al starii de veghe,de crestere a capacitatii de concentrare, care imbunatateste functia cognitiva, dar si dispozitia. Se recomanda administrarea ca tratament adjuvant in cazul episodului depresiv din Tulburarea Afectiva Bipolara, fara a determina viraj maniacal. Aceste afirmatii sunt sustinute de rezultatele studiilor efectuate de-a lungul timpului.

Susținerea pacienților expuși stresului emoțional în contextul actual

Contextul actual este provocator nu doar prin prisma amenintarilor care exista la nivel de corp fizic (Covid), dar mai ales la nivel psiho-emotional (context global actual), care creeaza o stare suplimentara de stres, insotita de oboseala functionala si diminuarea randamentului pentru a face fata provocarilor zilnice, atat pentru persoanele fara o patologie demonstrata, dar mai ales pentru pacientii cu patologie psihiatrica, care pot resimti o presiune suplimentara in acest context, alaturi de diminuarea rezervelor energetice ale organismului. In acest context, Sargenor contribuie la recuperarea energiei si a starii de bine la nivel fizic, mental si motivational, prin actiunea la nivelul tuturor celulelor organismului, crescand rezerva energetica la nivelul mitocondriilor.

Prof. univ. dr. Doina Cozman

Conf. univ. dr. Simona Trifu

Extinde perspectiva în tratamentul depresiei

Administrarea cariprazinei pentru un spectru larg de simptome din schizofrenie

Conf. univ. dr. Mihnea Manea

Șef lucr. dr. Gabriela Puiu

Capacitatea de a șofa și tulburările psihice

Insomniile – soluții practice

Conf. univ. dr. Șerban Turliuc

Prof. univ. dr. Anca Zbranca

Impactul psihologic al bolii psoriatice asupra pacienților

Conf. univ. dr. Șerban Turliuc

3, 2, 1 – Depresia în lumina reflectoarelor

“Convingerea specialistilor de a folosi de prima intenție antidepresivul care se potrivește cel mai bine cu clusterele de simptome pa care le prezintă pacientul.
Atunci când simptomatologia sugerează deficitul de 2 sau 3 neurotransmițători ( serotonină si noradrenalină sau serotonina, noradrenalină și dopamina) alegerea de primă intenție a unui depresiv care acționează echilibrat și simultan pe toți cei 3 neurotransmițători la dozele potrivite ar fi de preferat.
Antidepresivele cu acțiune duală sau chiar pe 3 neurotransmițători cum este duloxetina, acoperă un spectru mai larg de simptome și cresc calitatea remisiei episodului depresiv cu reconectarea la viață a pacientului cu tulburare depresivă majoră.”

Dr. Gabriel Cristian Marinescu

Gestionarea anxietății la pacientul cu tulburare bipolară

Tulburarea bipolara poate asocia intr-un procent de 40 – 60% simptomatologie anxioasa. Prezenta acestei comorbiditati necesita individualizarea tratamentului si reprezinta o provocare pentru clinician. In contextul post-pandemic si de instabilitate geo-politica actual este cu atat mai importanta gestionarea terapeutica corecta si rapida a simptomelor anxioase in vederea mentinerii starii de remisie si prevenirea recaderilor in tulburarea bipolara.

Șef. lucr. dr. Ana Giurgiuca

Strategii terapeutice în abordarea pacienților cu tulburări afective și cognitive

Conf. univ. dr. Valerica Tudorica

Exercițiile fizice și insomnia – prieteni sau inamici

Dr. drd. Alin Popescu

Dr. Gabriel Diaconu

Antipsihoticele și creșterea în greutate – strategii de management

Asist. univ. dr. Vlad Dionisie

Dr. Dan Cristian Pitigoi

Profilul psihologic și intestinul iritabil

Fiziopatologia intestinului iritabil se bazează pe conceptul modelul bio-psiho-social. Axa creier-intestin presupune conexiuni bidirecționale: intestinul se contracta diferit în funcție de variațiile informațiilor primite de la nivel central și exista și calea inversa prin care modificarile de la nivelul intestinului pot influenta profilul psihologic al pacienților.

Diabetul si depresia

Sef. lucr. dr. Simona Popescu

Psih. Cătălina Constantin

Abordarea multidisciplinară a problemelor de sănătate mintală – perspectivă strategică

“Problemele de sănătate mintală afectează o persoană în toate aspectele vieții sale și societatea, comunitatea din punct de vedere al aportului persoanei la binele comun, al impactului emotional al situație asupra celorlalți membri ai comunității, din punct de vedere financiar și logistic.
Pentru a putea gestiona adecvat problemele de sănătate mintală avem nevoie de prevenție, educație pentru sănătate, legislație adecvată, sistem medical bine organizat și finanțat, comunitate implicată și capabilă să ofere resurse astfel încât cel ce suferă să fie ajutat, reintegrat, astfel încât să crească gradul de sănătate și calitate a vieții al persoanei și comunității din care face parte.
Pare ideal, din fericire este posibil. Prezentarea de fața are ca obiectiv să evidențieze lucrurile de făcut, resursele identificate și impactul schimbărilor propuse. “

Nuraid in managementul dementei vasculare si bolii Alzheimer

Dr. Armand Frăsineanu