fbpx
Stiri si interviuri

#Interviu Dr. Andrei Osman. Cum se păstrează corect sănătatea urechii?

Prezent pentru prima dată în calitate de lector la simpozionul Farma Practic, ediția #61, dr. Andrei Osman din Craiova a prezentat o temă apreciată de farmaciștii și asistenții de farmacie prezenți la eveniment a fi una extrem de utilă – mijloacele terapeutice farmacologice pe care le avem la îndemână pentru tratamentul sindroamelor vestibulare. După prezentare, l-am rugat pe dr. Andrei Osman să ne ofere câteva sfaturi utile pentru menținerea sănătății urechii.

Cum se păstrează corect sănătatea urechii? 

Sănătatea urechii externe este păstrată cel mai bine atunci când nu supra-folosim mijloacele de curățare din comerț – adică bețișoarele de urechi. Deși nu fac „rău” în mod fundamental, modalitatea de utilizare a acestora poate duce la multe tipuri de leziuni. Persoanele cu mult cerumen auricular este cel mai bine să ceară sfatul unui medic specialist ORL, care în funcție de cantitatea de cerumen extrasă, de dimensiunile conductului auditiv extern, va explica mijloace prin care pacienții se pot toaleta singuri în urechi, fără a risca leziuni. În plus, e bine să știm că nu este nevoie să purtam „vată în urechi’, și că dispozitivele care intră în urechi (căști endaurale, magneți, dopuri de urechi mici) pot provoca leziuni asupra conductului auditiv extern și chiar timpanului.

În plus, ascultarea de muzică (tare ca intensitate sau la intensități normale, dar pe perioade lungi de timp) la căști intra-aurale/căști insert este un factor de risc pentru pierderile de auz!

Există și situații în care durerile de ureche țin de afecțiuni ale altor organe?

Când vine vorba despre boli care țin de alte organe, dar au răsunet asupra urechii, ne gândim cel mai adesea la OTALGII. Otalgia este o durere iradiată către ureche, nu o durere proprie urechii. Astfel, în infecțiile și inflamațiile dentare, în inflamațiile faringiene, cât și în artrite din vecinătate (artrita temporomandibulară), durerea poate iradia către ureche, și poate fi prima manifestare care apare. Diferenta între OTALGII și OTODINII (dureri proprii ale urechii) este făcută de medicul ORL-ist, prin inspecția microscopică a membranei timpanice și a conductului auditiv extern.

Cum colaborați cu medicii de familie? Discutați despre diferite cazuri, cine face managementul de caz al pacientului?

Colaborarea medicului ORL-ist cu medicii de familie este mereu bună, întrucât „teritoriul ocupat” de afecțiunile ORL este mai puțin abordabil, și oarecum „mistificat” pentru medicul generalist. Astfel, afecțiunile urechii, surditatea și vertijul ajung imediat la medicul ORL-ist. De asemenea patologia laringiană (disfoniile și probleme de obstacol respirator, cât și deformațiile regiunii cervicale) ajung la fel de repede la medicul de specialitate. Afecțiunile din sfera faringiană și uneori nazală reprezintă un teritoriu mai accesibil, de graniță, ușor abordabil și de medicul generalist. În cazul insuccesului terapeutic sau în cazul unei probleme deosebite, pacientul va ajunge la medicul ORL-ist, urmând apoi să se întoarcă la medicul de familie pentru buna supraveghere a tratamentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *