fbpx
Stiri si interviuri

Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet! – despre riscurile obținerii unui diagnostic cu ajutorul internetului

Din ce în ce mai dese, controversele actuale legate de legea vaccinarii aduc în discuție teme ce țin de modul și sursele de informare ale pacienților, dar și de lipsa unei educații medicale.  Neîncrederea în sistemul medical, dar mai ales informarea superficială de pe internet, poate avea consecințe grave, recenta  epidemie de rujeolă sau decesul unor copii cauzat de refuzul  părinților de a-i vaccina fiind exemple clare ale acestui fapt.

Conform unui studiu realizat de compania iSense Solutions, cei mai mulți dintre românii care se informează online pe subiecte legate de sănătate accesează forumuri  generale (74%), urmate de platforme specializate, bloguri, sau discuțiile pe chat cu prietenii din social media. În plus, la nivel mondial, 81% dintre persoanele care apelează la surse online de informare (conform sondajului Harris Interactive Poll) ajung să își stabilească singuri diagnosticul, fără a mai apela la un medic. Românii nu fac excepție, și la noi în țară există numeroase  platforme și site-uri  care îți pot furniza un diagnostic în urma simptomelor introduse online de către pacient.

În acest context, derularea unor campanii de informare și conștientizare a populației asupra riscurilor la care se expune atunci când apelează la surse neconvenționale de informare, în detrimentul consultațiilor medicale, sunt mai mult decât necesare.

Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!, campania de informare inițiată de Colegiul Medicilor din România (CMR) are ca obiectiv tragerea unui semnal de alarmă privind importanța unui consult de specialitate în identificarea corectă a diagnosticului. Cei care apelează la surse neconvenționale riscă întârzierea unui diagnostic corect, ajungând la specialist într-o etapă avansată a bolii. Astfel, șansele de recuperare și vindecare sunt cu mult reduse.

„Cercetarea ştiinţifică se face pe loturi de mii de oameni. Reţelele de socializare au milioane de utilizatori. Nu pot fi terapii valabile nici măcar pentru doi oameni, fie ei şi gemeni. Nu există boală, există bolnavi. Aceeaşi boală diferă ca exprimare, ca evoluţie, ca posibilităţi terapeutice, ca resurse de vindecare de la un om la altul, de la un frate geamăn la un frate geamăn. Nu tot ceea ce este îngăduit ne este şi de folos. Să alegem ceea ce ne este de folos atunci când este vorba despre sănătatea noastră, sfatul medicului”, a explicat dr. Gheorghe Borcean, președintele CMR.

Mesajul transmis prin intermediul acestei campanii este important atât pentru pacienți, cât și pentru medici. Dincolo de conștientizarea de către pacienți a riscurilor cauzate de informarea superficială de pe internet este important ca și medicii să înțeleagă nevoia stabilirii unei relații strânse, de încredere, cu pacientul.

Internetul și media reprezintă surse importante de informare, de aceea este necesar ca specialiștii să le folosească  pentru a comunica și a aduce în atenția publicului informații corecte și utile, prin care să atragă atenția asupra importanței stabilirii diagnosticului în urma unui consult în cabinetul medicului și nu la distanță.