fbpx
Stiri si interviuri

Substanțele toxice afectează anual mii de oameni Congresul Național de Toxicologie, cu participare internațională – despre siguranță și provocări actuale –

„Expunerea involuntară la substanțele toxice din mediul înconjurător  provoacă anual 193.000 de decese”, arată un raport publicat în anul 2016 de Organizația Mondială de Sănătate (O.M.S.). În plus,  există o listă lungă de substanțe chimice din diferite produse folosite frecvent acasă sau la serviciu, care reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană, dar și pentru mediu. În acest context, specialiști din domeniul medical se întrunesc la București, între 3-4 noiembrie 2017, la cea de-a doua ediție a  CONGRESULUI  NAȚIONAL DE TOXICOLOGIE cu participare internațională, organizat de Secția de Toxicologie a Societății de Științe Farmaceutice din România (afiliată EUROTOX – Societatea Europeană de Toxicologie).

Tema ediției din acest an este Siguranța xenobioticelor și sănătatea omului, provocări actuale, populația fiind astăzi expusă din ce în ce mai mult la numeroși compusi chimici (xenobiotice), precum medicamentele, aditivii alimentari, noxele. Potrivit specialiștilor, înțelegerea metabolismulul xenobioticelor este baza înțelegerii raționale a farmacologiei, terapeuticii și toxicologiei, contribuind totodată la cercetările privind tratarea unor afecțiuni printre care se numără și cancerul.

Congresul își propune crearea unui cadru de dialog și interacțiune între medici, farmaciști, psihologi, chimiști, biochimiști și reprezentanți ai unor instituții publice relevante precum Agenția Națională Antidrog, Institutul de Medicină Legală, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, reprezentanți ai Universităților de Medicină și Farmacie din țară.

Președinte al Congresului Național de Toxicologie este Prof. Univ. Dr. Farm. Daniela Luiza Baconi, iar Co-Președinte Șef Lucrări Dr. Miriana Stan. La fel ca la prima ediție, manifestarea științifică se bucură de prezența Prof. Univ. Dr. Aristidis Tsatsakis, din Grecia.

„Ajuns la ediția a doua, Congresul National de Toxicologie, cu participare internațională reprezintă o completare a altor manifestări științifice tradiționale în domeniul medical, care se adresează atât toxicologilor cât și tuturor colegilor cu specialități din domeniile farmaceutic, medical (preclinic și clinic), al psihologiei, al legislativului aplicat în toxicologie, dar și din alte domenii situate la interfață cu Toxicologia. Vă așteptăm cu plăcere sa ne fiți alături la cea de-a doua ediție, asigurându-vă de toată  deschiderea și implicarea noastra în vederea organizării unui eveniment de o deosebită ținută științifică, atât din punct de vedere al lectorilor prezenți, cât si al temelor știintifice abordate” a declarat coordonatorul științific al congresulului Prof. Univ. Dr. Farm. Daniela Luiza Baconi

Pe perioada celor două zile ale Congresului vor fi dezbătute de specialiști români și din străinătate subiecte de interes ce țin de siguranța medicamentelor și a utilizării substanțelor chimice, farmacovigilență și managementul riscului, nanotoxicologie, siguranța alimentelor și a suplimentelor alimentare, toxicologie preclinică și integrarea testării in vitro în predicția rezultatelor clinice. De asemenea, se vor discuta teme referitoare la abordările integrative privind toxicologia analitică, clinică și medico-legală, dar vor fi prezentate și noile direcții internaționale și perspectivele în toxicologia substanțelor psihoactive.

Una dintre sesiunile celei de-a doua ediții a Congresului Național de Toxicologie este dedicată celor care doresc să își prezinte lucrările științifice în plen. În acest sens, Secția de Toxicologie a Societății de Științe Farmaceutice din România invită specialiștii să își înscrie rezumatele la adresa de email smarandita.stefan@houston.ro până pe 25 septembrie 2017, urmând să fie validate de comitetul științific. Confirmarea de acceptare a rezumatelor va fi anunțată participanților până la data de 9 octombrie 2017. Mai multe detalii referitoare la înscrierea lucrărilor științifice se găsesc pe pagina evenimentului www.houston.ro/congrestoxicologie/.

Cei care doresc să participe la eveniment pot descărca formularul de înscriere de pe pagina web a evenimentului sau pot lua legătura cu Daniela Popescu, tel: 0756.030.316, mail: congrestoxicologie@houston.ro. Până pe 8 septembrie taxele de înscriere sunt reduse!

Detalii despre taxele de participare, programul evenimentului, precum și informații actualizate despre lectorii confirmați  găsiți și pe pagina de Facebook: Congresul Național de Toxicologie.

Președintele Comitetului de Organizare este Asist. Univ. Drd. Ana-Maria Vlăsceanu, iar managementul evenimentului este asigurat de compania de comunicare medicală Houston NPA.

Pentru detalii:
Manager de proiect:  Smărăndița Ștefan
M: smarandita.stefan@houston.ro
T: 0756.030.393
W: www.houston.ro/congrestoxicologie/
FB: Congresul Național de Toxicologie