fbpx

Webinar Farma Practic 14-15 mai 2021 – istoric

Program Webinar Farma Practic 14-15 mai 2021

Webinar creditat: 16 puncte EFC (farmacisti)  |  9 puncte EMC (asistenti)

Vineri

Sesiunea 1 [1400 – 1605]

Vine vara, ceea ce va duce la creșterea recomandărilor pentru cremele solare.

Dar ce faceți când pacientul vine cu dermatoză solară?

Nu pierdeți ocazia de a îi adresa întrebări doamnei prof. univ. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog, despre patologiile dermatologice frecvent întâlnite în farmacie, precum: dermatoze solare, dermatoze alergice, acnee.

Bineînțeles, nu vor lipsi subiectele ”tabu” precum bolile cu transmitere sexuală.

Puteți lăsa întrebări în comentarii pentru doamna profesor despre oricare din subiectele amintite mai sus, iar răspunsurile veți avea ocazia să le aflați în cadrul Webinar Farma Practic- Alegerea farmaciei, strugurii acri sau cireșele de mai?, vineri și sâmbătă (14- 15 mai) săptămâna viitoare.

Detalii pentru înscriere sau despre celelalte subiecte care vor fi abordate în cadrul webinar-ului puteți găsi pe: https://houston.ro/farmapractic/.

Sesiunea 2 [1615 – 1815]

Cât de des auziți în farmacie replica ”Am început să uit lucruri!”?

Cum diferențiați ”zăpăceala” de demență?

Cum puteți veni în ajutorul pacienților care intră în farmacie, dar nu își mai amintesc de ce au trecut pragul sau care spun că au început să uite numele persoanelor cunoscute?

Nu pierdeți ocazia să discutați deschis cu doamna psiholog Cătălina Buzdugan care vă va oferi răspunsuri și soluții pentru pacienții cu boală Alzheimer, aflați la ”început de drum”.

Unde puteți avea această discuție?

La Webinar Farma Practic- Alegerea farmaciei, strugurii acri sau cireșele de mai?, în perioada 14- 15 mai.

Cum vă ”programați” întrevederea cu doamna psiholog?

Accesați link-ul https://houston.ro/inscriere-farma-practic/ și urmați pașii .

Chiar dacă Friedrich Nietzsche spunea: ”Uitarea și mersul mai departe sunt cea mai mare înțelepciune.” să nu uităm că….”uitarea doare”, atât pentru pacienții afectați de demență, cât și pentru familiile acestora.

Haideți să vedem la Webinar Farma Practic- Alegerea farmaciei, strugurii acri sau cireșele de mai? cum putem face mai bună viața pacienților care pășesc în farmacie!

 

Hipersensibilitatea dentinară este asociată cu expunerea dentinei la diferiți stimuli din mediul extern. Această expunere poate fi rezultatul pierderii de țesuturi dure dentare (smalț sau cement) prin eroziune, abfracție, atriție sau fractură; sau în urma retracției gingivale consecutive unei igiene orale incorecte, a unor afecțiuni/tratamente dento-parodontale.

Abordarea din perspectivă științifică a hipersensibilității dentinare reprezintă cheia către găsirea unui tratament eficient, care se adresează cauzelor și combate efectele, având drept scop îmbunătățirea calității vieții pacientului și menținerea rezultatelor pe termen mediu și lung

Bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente patologii întălnite pe intreg glogul. Preventia sau ameliorarea evoluţiei bolii depind de controlul asupra factorilor de risc şi adoptarea unei diete si a unui  stil de viată benefice. O alimentatie sănatoasă bazata pe căteva reguli simple, renunţarea la obiceiurile nocive, constientizarea a ce, cum si căt mâncăm  sunt de importanţă capitală, putănd reduce semnificativ incidenţa si mortalitatea de cauza cardiovasculară.  Rolul farmacistului este de a consilia pacienţii privind intervenţiile nutriţionale benefice, modificările stilului de viaţă si gestionarea interacţiunilor aliment – medicament. 

Sesiunea 3 [1815 – 2000]

“Cine e dezorientat si de ce, cand vorbim despre terapia farmacologica in dislipidemii si medicatia hepatoprotectoare?

Mesaj de la un pacient dezorientat – “Oare ce protector de ficat sa mai iau, sa fie mai puternic si sa iau mai putine tablete pe zi? Eu iau acum ceva, dar e vorba de multe pastile intr-o singura zi. E clar ca nu e bine asa. Oare nu dauneaza si asta ficatului? Si acum sunt o mie si o suta de reclame. De cate ori imi iau reteta, mi se spune sa iau si un protector pentru ficat.”

Face mai multa lumina pe acest subiect Conf univ dr Mariana Floria, UMF Iasi, medic primar cardiologie şi medicină internă la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă “Dr Iacob Czihac” Iasi.

Va asteptam la Webinar Farma Practic- Alegerea farmaciei, strugurii acri sau cireșele de mai? din 14 si 15 mai (vineri si sambata) pentru a discuta/recapitula/invata, pe baze stiintifice, care ar fi sa fie contributia personalului din farmacie in informarea pacientului despre medicatia in dislipidemii si cand, cui, de ce, cat timp si ce tip de protector hepatic ar fi de recomandat!”

Haideți la un eveniment unde aveți ocazia să discutați și să legați ”prietenii profesionale” cu medici care fac echipă cu farmaciștii și asistenții-

Webinar Farma Practic- Alegerea farmaciei, strugurii acri sau cireșele de mai?, în perioada 14- 15 mai. Dacă ați avut cazuri ”extreme” în farmacie nu aveți cum să lipsiți de la prezentarea domnului. Dacă nu ați trăit încă senzații tari cu pacienții în farmacie, trebuie să veniți pt a ști cum trebuie procedat în caz de…șoc anafilactic în farmacie.

”Lucrezi în farmacie de ceva timp. Cu siguranță te-ai întrebat după ce unui pacient i s-a făcut rău în fața ta:

” Oare am făcut pentru el tot ce trebuia?”;

” Oare trebuia să chem mai repede ambulanța?”;

” Ce aș fi putut să fac în plus ?”.

Haideți să încercăm să răspundem împreună la aceste întrebări într-o sesiune legată în principal de „Șocul anafilactic în farmacie” și alte subiecte care vă pot stârni curiozitatea și atenția.”- dr. Cristian Nicoară- președinte Asociația pentru Urgențe Medicale Luduș.

 

Sâmbătă

Sesiunea 1 [0900 – 1115]

Gândiți-vă la următorul ”scenariu”:

Intră în farmacie o pacientă care dintr-una în alta vă spune că are dureri de spate, că a observat o scădere în înălțime în ultimii doi ani și are o postură încovoiată. Inevitabil vă gândiți că pacienta are osteoporoză- una din afecțiunile care se agravează în timp, dar în ”tăcere”.

Care sunt factorii de risc care pot fi modificați pentru a încetini evoluția bolii, cu ajutorul vostru, al profesioniștilor din farmacie?

Înscrieți-vă la Webinar Farma Practic- Alegerea farmaciei, strugurii acri sau cireșele de mai?, din 14- 15 mai, pentru a ”scrie” continuarea scenariului împreună cu doamna dr. Ana Tofan, medic specialist endocrinologie, astfel încât la finalul filmului să aveți soluții practice pentru pacienți.

”Osteoporoza este o afecțiune complexă, silențioasă mult timp care determină pierdere a masei osoase si a țesutului osos, cu consecințe grave asupra sănătății. Cum se diagnostichează?Cel mai frecvent, densitatea osoasă este masurată la nivelul coloanei lombare, șoldului și a oaselor antebrațului prin testul standard reprezentat de către osteodensitometria DEXA (dual energy X-ray absorbtiometry) pe care pacienții îl numesc mai simplu “test de osteoporoză”. Care este tratamentul potrivit? Tratamentul vizează minimizarea pierderii osoase, scăderea riscului de fractură, controlul durerii, prevenirea apariței dizabilităților și necesită adaptare interindividuală în funcție de particularitățile fiecărui pacient.”- dr. Ana Tofan, medic specialist endocrinolog.

Cazul ”pacientul cu ochi roșii”- cât de frecvent îl întâlniți în farmacie?! O dată pe zi/ cel puțin o dată la două zile?

Ce a declanșat această înroșire? Poate tulburările de coagulare ale sângelui, glaucomul, diabetul zaharat, HTA?!

Cum gestionăm corect această situație în farmacie? Când trimitem pacientul la medicul oftalmologul?

Inscrieți-vă la Webinar Farma Practic- Alegerea farmaciei, strugurii acri sau cireșele de mai?, din 14- 15 mai unde aveți ocazia să discutați pe îndelete acest subiect cu asistent universitar dr. Nicoleta Anton, medic oftalmolog.

”Care ar trebui să fie conduita terapeutică a farmacistului în cazul urgențelor oftalmologice? Lucrarea prezentată va pune accent pe situațiile de ochi roșu, urgența oftalmologică și atitudinea terapeutică a farmacistului față de aceste situații. Doresc prin această prezentare să relatez situațiile frecvente de urgență oftalmologică cu care mă întâlnesc frecvent în practica mea și modul de abordare a acestora din punct de vedere terapeutic. De asemenea doresc să dezbat cu colegii din farmacii, care vin primii în contact cu acești pacienți, care sunt recomandările eficiente din punct de vedere terapeutic.”- asist. univ. dr. Nicoleta Anton, medic oftalmolog

Dezbatere: [1130 – 1430]

• Dr. Maria Szerac
• Farm. Rodica Aluas
• Conf.univ.dr.farm. Tătărîngă Gabriela
• Farm. Ana-Maria Stejar
• Farm. Iulian Bounegru
• Dr. Ioana Bianchi
• Farm. Monica Mihaela Zaharia
• Farm. Liana Maria Balta
• Asist. med. Cristina Musina
• Farm. Paul Andreianu
• Farm. Doiniţa-Nela Cocriş
• Farm Marius Călin Cherecheș
• Farm. Oana Neagu
• Farm. Monica Negovan
• Prof.univ.dr.farm. Dumitru Lupuleasa

PARTENERI

PARTENERI MEDIA